За роботу в шкідливих умовах закон передбачає скорочений робочий час

27.04.2018, 10:42 Переглядів: 3 440

Трудовим законодавством України передбачено встановлення певним категоріям працівників не лише неповного, а й скороченого робочого часу.


 

- Скорочена тривалість робочого часу означає, що час, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов’язки, скорочується на визначену кількість годин, однак працівник має право на оплату праці в розмірі повної тарифної ставки, повного окладу,
- пояснює заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Рогізна.


Це, до речі, одна з основних відмінностей скороченого робочого часу від неповного робочого часу, як зазначило Мінсоцполітики в листі від 22.03.2006 р. за № 1993/0/14-06/13.


Роботодавець зобов’язаний установити працівнику скорочений робочий час у випадках, якщо це передбачено:

1)?чинним законодавством про працю України;

2)?колективним договором, укладеним на підприємстві.


Скорочений робочий час встановлюється для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, — не більш як 36 годин на тиждень.


Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджено постановою КМУ від 21.02.2001 р. за № 163 «Про затвердження Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня».

Скорочена тривалість робочого тижня за роботу із шкідливими умовами праці встановлюється працівникам виробництв, цехів, професій і посад, передбачених цим Переліком, незалежно від відом­чого підпорядкування цих виробництв, цехів, а також від форм власності підприємств, організацій і установ.


-

У Переліку № 163 чітко прописані конкретні професії та посади певних виробництв та цехів, працівники яких мають право на скорочений робочий тиждень. Однак, якщо виробництва та цехи зазначені в Переліку без найменувань конкретних професій і посад, то правом на скорочену тривалість робочого тижня користуються всі працівники цих виробництв, цехів незалежно від назви професії, посади, яку вони займають (п.5 Порядку застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня. Затверджено наказом Мінпраці від 23.03.2001 р. № 122 “Порядок  застосування  Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня”),
- каже Людмила Рогізна.


Для визначення права працівників на скорочений робочий час важливо правильно встановити професію, до якої належить відповідне робоче місце з урахуванням фактично виконуваних працівником обов’язків і переліку робіт, які відносяться до цієї професії (спеціальності) згідно із кваліфікаційним довідником. Найменування професії (посади) повинне відповідати Класифікатору професій: ДК?003:2010 (зі змінами).


При визначенні тривалості скороченого робочого часу також слід узяти до уваги те, що:

- якщо працівники протягом робочого часу були зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці на різних виробництвах, цехах, за професіями та посадами, де встановлено скорочений робочий тиждень різної тривалості, і при цьому відпрацювали на цих роботах більше половини максимальної тривалості скороченого робочого тижня (тобто більше 18 годин), їх робочий день не повинен перевищувати 6 годин. Водночас на підприємстві повинен вестись облік часу, відпрацьованого за кожним видом робіт (п. 6 Порядку № 122).

- у випадках, коли Переліком № 163 зазначено «постійно зайнятий» або «що постійно працює», указана в Переліку скорочена тривалість робочого часу встановлюється працівнику лише в ті дні, коли він фактично зайнятий у цих умовах протягом усього скороченого робочого часу. Якщо ж такі записи в Переліку відсутні, то скорочена тривалість робочого часу працівнику встановлюється лише в ті дні, коли він фактично був зайнятий у шкідливих умовах праці не менше половини тривалості робочого часу, установленого для працівників цих виробництв (цехів, професій, посад) (п. 7 Порядку № 122).


Скорочена тривалість робочого тижня встановлюється колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці. Це прямо визначено п. 9 Порядку № 122.


Підтвердження права працівника на скорочений робочий тиждень можливе  лише при віднесенні його робочого місця до категорії зі шкідливими умовами праці за результатами атестації робочих місць за умовами праці.


Атестація робочих місць здійснюється відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 р. № 442“Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці”.


Атестація робочих місць проводиться в строки, встановлені колективним договором, але не рідше одного разу на п’ять років (п.4 Порядку № 442).

 

- Однак працівник може вимагати проведення атестації його робочого місця на предмет наявності шкідливих умов праці, які дають право на скорочений робочий тиждень відповідно до Переліку. Тим більше, що таке право на позачергову атестацію визначено п. 4 Порядку атестації,
- каже Людмила Рогізна.


І якщо за результатами атестації було встановлено факт наявності шкідливих умов праці, що дають право на скорочений робочий тиждень згідно з Переліком, то працівник одержує таке право із дня належного оформлення результатів атестації.


- Водночас, надання будь-яких компенсацій за минулий час (до оформлення результатів атестації, що підтверджують право на скорочений робочий тиждень) неможливе. Працівник може вимагати оплати праці з урахуванням переробітку лише з дня оформлення результатів атестації, якщо після атестації фактично його робочий тиждень не був скорочений,
- підкреслює заступник начальника відділу Управління Держпраці.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх