Роботодавець зобов'язаний повідомляти працівника про розмір його зарплати

16.02.2018, 11:48 Переглядів: 6 257

Законом передбачено, що інформувати працівника про розмір його зарплати, види та суми відрахувань роботодавець повинен обов'язково, а також зарплати мають виплачуватись не рідше двох разів на місяць.


 

- Статтею 21 КЗпП України визначено, що роботодавець зобов’язаний виплачувати найманому працівникові заробітну плату. На території України заробітна плата працівникам має виплачуватись регулярно в робочі дні не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16-ти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, - пояснює заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Рогізна.


За її словами, якщо день виплати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.


- Законодавством про працю та міжнародними актами, які діють в Україні, встановлено, що роботодавці зобов’язані інформувати працівників про розмір нарахованої їм заробітної плати. Так, статтею 14 Конвенції МОП про захист заробітної плати від 01.07.1949 за №95 закріплено, що роботодавець зобов’язаний інформувати працівників про умови нарахування їм заробітної плати до того, як вони стануть на роботу, щоразу, коли ці умови змінюватимуться, та під час кожної виплати, - каже Людмила Рогізна.


Відповідно до вимог статті 110 КЗпП України, ч.1 ст. 30 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 за №108 у повідомленні мають бути такі дані: загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат; розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати; сума заробітної плати, що належить до виплати.


Форма повідомлення може бути довільною - розрахунково-платіжна відомість або окрема відомость під час виплати зарплати через касу підприємства. Якщо виплата здійснюється через банк, то повідомлення доцільно проводити окремою відомістю або через роздруківку (копію) особового рахунку по зарплаті працівника чи іншою формою письмового повідомлення.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх