Хто має право на пенсію за віком на пільгових умовах

7.09.2017, 14:18 Переглядів: 6 064

Конституцією України передбачено, що кожен громадянин має право не лише на працю, а й на належні, безпечні і здорові умови праці. Згідно ст.153 КЗпП України безпечні і нешкідливі умови праці має забезпечувати власник підприємства або уповноважений ним орган. За шкідливі та важкі умови праці передбачено ряд пільг.

 

 

 

Як пояснює заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Рогізна, чинне законодавство передбачає ряд пільг та компенсацій за роботу у важких та шкідливих умовах праці. Одна з них - пенсії за віком на пільгових умовах.


Згідно зі ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", пенсії за віком на пільгових умовах призначаються працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими, із шкідливими і важкими умовами праці, за Списками № 1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими Кабінетом Міністрів України.


Для того, аби працівнику було підтверджено пільговий пенсійний стаж, необхідно:
* наявність назви виробництва, робочого місця, професії, посади у Списках №1 і 2 на пільгове пенсійне забезпечення;
* зайнятість працівника в шкідливих та важких умовах праці повний робочий день;
* підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення результатами атестації робочих місць за умовами праці (постанова КМУ від 01.08.1992 р. № 442).

 

- Відповідно до Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим наказом Мінпраці України від 18.11.2005 р. № 383, під повним робочим днем слід вважати виконання робіт в умовах, передбачених Списками №1 і 2, не менше 80 відсотків робочого часу, встановленого для працівників даного виробництва, професії чи посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов'язаних з виконанням своїх трудових обов'язків, - пояснює Людмила Рогізна.

 

Результати атестації застосовуються при обчисленні стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, впродовж 5 років після затвердження її результатів, за умови, якщо впродовж цього часу на даному підприємстві не змінювались докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. У разі докорінної зміни умови і характеру праці для підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах має бути проведена позачергова атестація.

 

ДОВІДКА:


Умови праці - це сукупність факторів виробничого середовища, що впливають на здоров'я і працездатність людини в процесі праці.

Шкідливі виробничі фактори - це виробничі фактори, вплив яких на працівника за певних умов призводить до захворювання або зниження працездатності.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх