Щеплення та вагітність

3.10.2022, 14:13 Переглядів: 1 891

Вакцинація захищає організм від інфікування. Розроблено вакцини від більшості найважчих інфекцій, а також тих, які спричиняють тяжкі ускладнення. Щеплення безпечне для організму, проте чи так воно безпечне під час вагітності й наскільки поєднуються вакцини та вагітність?

 

Як діють вакцини на організм
Механізм щеплення спрощено можна описати так: ослаблений збудник у складі вакцини вводять в організм, де його зустрічають клітини імунної системи. Сильно ослаблений збудник або окремі його частини неспроможні спричинити захворювання, проте, як будь-який чужорідний агент, що потрапив усередину, викликають імунну відповідь. Клітини імунної системи знайомляться з ним та виробляють антитіла для його знищення. Коли згодом збудник проникне в організм, антитіла швидко активуються та знищать його ще до того, як людина захворіє. Деякі вакцини викликають настільки сильну імунну відповідь, що її вистачає довічно, але більшість потрібно періодично знову вводити, щоб підтримувати необхідну напруженість імунітету.

Вакцинація та вагітність
Вакцини не шкодять організму, бо всі вони проходять ретельні багатоступеневі перевірки перед тим, як починають використовуватися на практиці. Виняток становлять випадки індивідуальної гіперчутливості, аномальні реакції на компоненти вакцини, і трапляється таке вкрай рідко. Однак у разі вагітності річ в іншому.

Вакцинація стимулює імунну систему, що під час вагітності може стати проблемою. Річ у тому, що під впливом гормонів, які відповідають за розвиток вагітності, імунна система дещо послаблюється, щоб організмом матері не відторг плід. Тобто стимулювання імунітету в цей час не надто бажане, тому краще вакцинацію під час вагітності не проводити. Хоча, як показує практика, якщо виникає така потреба, переноситься щеплення добре й проблем не спричиняє, вплив вакцини на імунітет не настільки сильний.

Проте дуже важливо, щоб вагітна була вакцинована проти тих інфекцій, які загрожують їй та майбутній дитині. Плід в організмі матері та перші пів року після народження перебуває під захистом материнських антитіл, тобто якщо захищена матір, захищена й дитина. Тому оптимальний варіант — вакцинація на етапі планування вагітності.

Які щеплення рекомендовані під час підготовки до вагітності
На етапі підготовки до вагітності можна зробити щеплення:

Від грипу. Вакцинація потрібна один раз на рік у період високої сезонної захворюваності (з жовтня до травня). На відміну від звичайної застуди грип збільшує ризик мимовільного переривання вагітності та передчасних пологів. Вірус грипу швидко мутує, тому щороку створюється нова вакцина, яка захищає від трьох-чотирьох штамів, що очікуються у майбутньому сезоні.
КПК (кір, паротит, краснуха). Це щеплення ми отримуємо в дитинстві, але через кілька років потрібна ревакцинація. Вакцинуватися слід не пізніше ніж за чотири тижні до запланованої вагітності. Усі три хвороби можуть призводити до мимовільного переривання вагітності, передчасних пологів та мертвонародження, а краснуха ще й до аномалій розвитку плода.
АКДП (асоційована вакцина проти кашлюку, дифтерії, правця). Це три небезпечні інфекції, від яких усіх щеплять ще в ранньому дитинстві. У дорослому віці рекомендовано ревакцинуватися кожні десять років.
COVID-19. Вірус, що спричинив нещодавню пандемію, небезпечний своїм ускладненням — гострим респіраторним синдромом. Вакцинація не захищає повністю від інфікування COVID-19, але мінімізує ризик тяжкого перебігу захворювання.
Інші щеплення. У цій групі менш поширені захворювання, щеплення від яких доцільне для тих, хто перебуває в зоні підвищеного ризику: менінгіт, пневмонія, гепатит А та В та низка інших.
Щоб з'ясувати, які щеплення вам потрібні, слід ознайомити лікаря зі своєю історією вакцинації.

Щеплення, дозволені під час вагітності

 

Є кілька щеплень, які, якщо не було зроблено заздалегідь, можна, а за високого ризику інфікування і потрібно зробити під час вагітності. Це вакцинація від грипу, COVID-19, АКДП (між 27 та 36 тижнями вагітності), поліомієліту, сказу.

Щеплення, які не рекомендуються під час вагітності
Небезпеку для вагітності можуть становити вакцини від туберкульозу (БЦЖ), ВПЛ, КПК, від вітряної віспи та оперізувального лишаю. Якщо жінка зробила їх, не знаючи про те, що вагітна, слід повідомити про це лікаря.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВО ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я

Автор: На правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх