Лікування нейроендокринної пухлини підшлункової залози

28.09.2022, 16:00 Переглядів: 3 112

Нейроендокринна пухлина підшлункової залози – новоутворення з нейроендокринних клітин острівців Лангерганса. Більшість утворень не виробляє гормонів. Деякі з пухлин є функціонуючими: інсуліноми, гастриноми, глюкагономи, ВІПоми. Якщо у вас діагностовано нейроендокринну пухлину підшлункової залози, лікування можна відбуватися за кордоном. Багато видів новоутворень можна вилікувати повністю, інші – контролювати багато років.

 

Хірургічне лікування

Вибір варіанта хірургічного лікування залежить від стадії захворювання, ступеня злоякісності та локалізації пухлини. Варіанти операцій:

Проста енуклеація (вилущування пухлини). Тканина підшлункової залози зберігається. Це можливо за доброякісних новоутворень.

Панкреатодуоденектомія (операція Уіппла). Обширна і складна операція, що передбачає видалення головки підшлункової залози, дванадцятипалої кишки, жовчного міхура з протоками, іноді частини шлунка, печінки, сальника, лімфовузлів. Проводиться при злоякісних утвореннях у ділянці головки підшлункової залози.

Дистальна панкреатектомія. Видалення хвоста підшлункової залози. Проводиться за наявності пухлини у цій області. Якщо вона доброякісна, обсяг операції може бути обмежений лише частковим видаленням підшлункової залози, а при агресивних злоякісних новоутвореннях зазвичай потрібне видалення селезінки.

Тотальна панкреатектомія. Рідкісна операція з видалення всієї підшлункової залози. Проводиться, якщо злоякісна нейроендокринна пухлина поширилася на всі відділи органу, і при цьому не вийшла за його межі та не проникла у великі судини.

Регіонарна лімфодисекція. Ця операція передбачає видалення лімфовузлів. Проводиться практично завжди при новоутвореннях понад 2 см.

Циторедуктивне лікування

Якщо радикальна операція неможлива, лікарі можуть спробувати видалити та зруйнувати всі пухлинні осередки. Вони проводять циторедуктивну операцію: видаляють якнайбільше пухлинної тканини. Потім проводяться процедури усунення метастазів. Для їхнього контролю можуть бути використані такі методи:

? радіочастотна абляція – руйнування пухлини за рахунок її нагрівання (в центр пухлини вводиться голка, яка руйнує новоутворення);

? емболізація та хіміоемболізація метастазів у печінці – закриття артерій, що живлять пухлину (це малоінвазивна процедура, яку проводять через розріз на нозі, зсередини судин);

? радіоемболізація мікросферами з ітрієм-90 – в судини, що живлять пухлину, вводяться емболи з радіоактивними речовинами;

? дистанційна променева терапія – радіація може зменшити пухлинні осередки в організмі пацієнта і навіть повністю зруйнувати їх.

Хіміотерапія

Цитостатична хіміотерапія нейроендокринних пухлин проводиться за високого ступеня злоякісності. Вона може бути призначена перед операцією, щоб зменшити пухлину, і після неї - для зниження ризику рецидиву.

При високодиференційованих пухлинах використовують аналоги соматостатину та препарати інтерферону. Крім того, аналоги соматостатину можуть бути призначені при гормонопродукуючих пухлинах будь-якого ступеня злоякісності для придушення карциноїдного синдрому (пов'язаного з надлишковим виробленням гормонів).

У розвинених країнах набули поширення схеми FOLFOX і XELOX, які також включають препарати для таргетної терапії та аналоги соматостатину.

Щоб пройти лікування нейроендокринної пухлини за кордоном, зверніться до компанії Booking Health. Портал прямого бронювання лікування у провідних клініках світу bookinghealth.ru пропонує понад 250 клінік з найвищою акредитацією. Тут ви можете забронювати медичну програму за найвигіднішою вартістю. Наші кваліфіковані співробітники допоможуть вам підібрати клініку та організують вашу поїздку. При бронюванні через Booking Health вартість лікування буде нижчою за рахунок відсутності коефіцієнтів для іноземних пацієнтів.

Автор: На правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх