Виїжджаєте з окупації? Дізнайтесь, як повністю видалити інформацію з телефона

26.09.2022, 13:30 Переглядів: 1 631

 

Фото, відео, листування в пошті і в месенджерах, загрузки, історії перегляду. Наш телефон зберігає і накопичує всю цю інформацію. І коли виникає потреба її видалити, треба знати, як зробити так, щоб дані зникли повністю.

Інколи мова йде про просте звільнення пам'яті пристрою. А інколи — це питання особистої безпеки та життя. В країні триває війна, і люди, які евакуюються з окупованих територій, мають бути впевнені, що їх смартфон не містить інформації, яка може їм нашкодити. 

Простого алгоритму «вибрати та видалити файли» недостатньо. Окупанти зможуть їх знайти та відновити. Тому доведеться трошки глибше покопатися у власному телефоні. Адже подібні дії здатні врятувати життя та здоров'я. 

Видалення фото та відео 
Щоб видалити фото та відео з галереї, достатньо відмітити потрібні файли та обрати потрібну функцію. Але після цього дані повністю не зникають з пристрою, а переміщуються до «Кошика», де будуть ще зберігатися певний період (залежить від встановлених параметрів). Тому обов'язково варто ще зайти в меню «Кошик» і вибрати опцію повної очистки.

 

Якщо не хочеться вручну видаляти файли, можна встановити спеціальний «шредер» — програму, яка допомагає знищувати файли та робить неможливим їх відновлення. Подібні програми є в онлайн-маркетах: Google Play Market для гаджетів з ОС Android та App Store для iPhone. 

До речі, з такою програмою дуже зручно видаляти особисте листування та інші файли. А видалити з телефону потрібно все, що навіть з найменшою ймовірністю може викликати підвищену цікавість «перевіряючих». 

Повернення до заводських налаштувань 
Ще один перевірений та надійний спосіб — повернення пристрою до заводських налаштувань. При виконанні цих дій з пристрою будуть автоматично видалені всі фото та файли.  

Android ОС 
Користувач має зайти в меню «Налаштування» та обрати розділ «Загальне керування». Далі натиснути «Скидання» й обрати саме «Скидання до заводських налаштувань». 

Варто мати на увазі, що це загальна інструкція і, залежно від моделі та марки телефона, можуть бути деякі відмінності.  

iOS ОС 
Власникам айфонів варто виконати наступні дії: зайти в «Налаштування», обрати «Параметри». В меню, що відкриється, потрібно натиснути на «Перенести або скинути». Підтвердити дію можна, натиснувши на «Видалити зміст та налаштування». 

Після виконання зазначених дій смартфон буде як щойно з магазину. Якщо ще зберігається ризик перевірок, краще активувати новий обліковий запис та пошту. Після повернення у безпечне місце можна буде повернути постійний обліковий запис та відновити потрібну інформацію. 

Спеціалісти з державної безпеки радять користуватися поверненням до заводських налаштувань тільки у тих випадках, коли інформацію треба видалити екстрено. Бо занадто «чистий» телефон може викликати багато запитань у тих, хто буде його продивлятись.  

Якщо вам необхідно передати чи отримати файли, які можуть нести потенційну небезпеку — видаліть їх відразу після того, як вони були використані. І обов'язково упевніться, що дані не залишили «слідів» у кошику чи деінде.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск

№ 47 від 24 листопада 2022

Читати номер
Попередні випуски
Вверх