Подорож кременчужан до примари минулого, що вражає уяву

5.10.2016, 10:30 Переглядів: 7 613

Подорож кременчужан до примари минулого, що вражає уяву

Наочний приклад того, як природа відбирає назад простір, колись завойований людиною

1 жовтня, у суботу, велосипедисти Кременчука відправились у чергову мандрівку. Цього разу велоактивісти вирушили до затопленого і зруйнованого буровугільного розрізу «Морозівський», розташованого у Кіровоградській області, під Олександрією, біля села Пантаївка. Кременчужани планували побачити, як «природа відбирає назад простір, колись завойований людиною».

 

 

Подорож кременчужан до примари минулого, що вражає уяву

 

Морозовський вугільний розріз - одне з незвичайних місць Кіровоградської області, кар'єр довжиною 6 км в формі літери Г. До 2009 року тут видобували буре вугілля, але потім підприємство не впоралося з боргами, і робота зупинилася. Колись поряд з ним було село Морозівка, але після зупинки роботи на розрізі воно фактично зникло, а кар'єр поступово заповнився ґрунтовими водами, а залишена техніка зіржавіла і потроху зникає стараннями ліквідаторів та чорних металошукачів.

 

У 2014 році кар'єр увійшов у топ-7 «сталкерських» об'єктів України, тобто об'єктів, привабливих для екстремального та промислового туризму, пише видання «Моя Олександрія» з посиланням на портал INSIDER, у рейтингу похмурих примар радянського минулого якого, розріз «Морозівський» названий об'єктом, що «вражає уяву своїми розмірами і масштабами покинутої вугледобувної техніки».

 

Подорож кременчужан до примари минулого, що вражає уяву

 

Збирались велосипедисти на залізничному вокзалі о 8.00 та в одну сторону їхали потягом, а повертались на своїх байках.

 

«Подорож видалася напрочуд цікавою, погодні умови виявилися для нас чудовим подарунком, а бонусом – чудові краєвиди, та місце де можна відпочити, поспілкуватися з однодумцями та подивитись, як природа майже відібрала назад простір, колись завойований людиною.
Вечір приніс нам неприємні сюрпризи, дороги потрібно ремонтувати панове можновладці, а то скоро не тільки кар’єри будуть закриті, між містами доведеться ходити пішки. Страждають не тільки наші байки, а й велосипедисти», - написали мандрівники на своїй сторінці у Вконтакті.

 

Подорож кременчужан до примари минулого, що вражає уяву

 

А з «Телеграфом» вони поділилися не лише враженнями, але і фото.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх