Пропозиції громадськості враховані: депутати затвердили Статут Кременчука в новій редакції

27.09.2016, 12:43 Переглядів: 1 902

Пропозиції громадськості враховані: депутати затвердили Статут Кременчука в новій редакції

 

Положення про громадські збори зняли з розгляду на доопрацювання

На сесії Кременчуцької міської ради сьогодні, 27 вересня, депутати затвердили Статут територіальної громади в новій редакції.

 

Секретар міської ради Юрій Гриценко, який готував проект рішення, дотримав свою обіцянку та вніс до Статуту пропозиції, які надійшли від громадських активістів та журналістів. Так, проаналізувавши проект Статуту, журналісти дійшли висновку, що запропонований проект Статуту містить загрози для демократії в місті та в пункті про оприлюднення інформації навіть суперечить Конституції України. Цей антиконституційний пункт на сесії виключили зі Статуту.

 

Також враховані наступні пропозиції:

  1. Електронна петиція для розгляду має набрати 250 голосів, як і раніше (не 1000, як пропонував проект Статуту).
  2. Для проведення загальноміських громадських слухань потрібно буде подати меру заяву, яку підписало 500 кременчужан (не 5000, як пропонувалося в проекті Статуту).
  3. Для подання місцевих ініціатив (вулиць, провулків) не потрібно 500 підписів громадян – це обмеження по кількості зі Статуту виключили, як і вимогу про складання кошторису, якщо місцева ініціатива потребує фінансування.

 

Обговорення (хоча й в урізаному варіанті, бо міська влада так  не спромоглася провести громадські слухання по Статуту) наочно показали, що представники територіальної громади можуть впливати на рішення влади.

 

Резонансне питання – Порядок про збори громадян за місцем проживання, рахуючись із пропозиціями громадських активістів на журналістів, депутати зняли з розгляду та направили на доопрацювання. Як ми вказували, проект Положення суттєво порушував права громадян на проведення зборів, і навіть суперечив Конституції.

 

До того ж, відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування», порядок проведення зборів громадян регулюється Статутом, а не додатковим документом.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх