«На першому Занасипі планували три 16-поверхівки та дві школи», - зі спогадів першого директора 16-ї школи

25.07.2016, 17:50 Переглядів: 3 408

Перший директор школи №16 Іван Тур святкує ювілей

25 липня перший директор 16-ї школи Іван Олексійович Тур святкує ювілей - 80 років.

 

Як повідомляє офіційний сайт школи, за генеральним планом забудови міста початку 60-х рр., мікрорайон першого Занасипу отримував велику перспективу житлової забудови. Зі спогадів Івана Тура (першого директора школи №29, сьогодні - школи №16), тут мали постати 5-ти та 9-поверхівки, три 16-поверхових будинки, громадський центр з кіноконцертним залом та басейном, три дитячих комбінати та дві школи зі спільним стадіоном.

 

На жаль, життя внесло свої корективи й цей план не було здійснено. Будівництво житла у мікрорайоні розпочали з появою перших 5-и поверхових будинків № 11, 13, 15, 19 та 21.

 

Тоді виникла нагальна потреба будівництва середньої школи на 1280-1320 учнівських місць. Будівництво розпочали у 1972 році в районі вулиці Маршала Говорова та провулку Військовому. Фінансування будівництва здійснював Крюківський вагонобудівний завод. Школу розпочав будувати домобудівний комбінат №3, а закінчувало будівельно-монтажне управління "Житлобуд”. На початку квітня 1974 р. будівництво школи завершили.

 

- 1 вересня 1974 року настала урочиста мить - відкриття нової школи. Та якої! Для жителів першого Занасипу, що проживали в приватних будинках з єдиним тісним магазинчиком, це була не просто школа – це був величезний шкільний палац: чотириповерховий навчальний корпус сімдесятиметрової довжини на 32 класні кімнати; двоповерховий, такої ж довжини службовий корпус зі шкільною їдальнею на першому поверсі та актовим залом на другому; великий спортивний зал, - згадує Іван Тур. - Обидва корпуси були з'єднані двоповерховим тридцятиметровим переходом, де були розміщені навчальні кабінети, учительська та інші службові приміщення. А такого шкільного двору, який мала наша школа, не мала жодна школа міста: тут розмістилися не тільки зелені трав'яні майданчики, а й цілий шкільний дендропарк, велика теплиця і навіть шкільний стадіон зі своїм шкільним футбольним полем, біговою доріжкою та спортивними майданчиками.

 

За будівництво стадіону на території школи довелося "повоювати". Адже планували знести 5 приватних будинків, а їх мешканцям надати комунальні квартири.

 

- Не передбачені проектом зміни в будівництві вдалося здійснити завдяки прекрасному майстру будівельної справи виконробу Віктору Григоровичу Бабенко, - додав Іван Тур.

 

У перші роки становлення нової школи доводилося долати доволі складні проблеми матеріального, фінансово-господарчого та психологічного характеру.

 

- Створювалися проблеми такими обставинами: абсолютно новий колектив, відсутність матеріальної бази та фінансування через позапланове будівництво. На виручку прийшли ентузіазм і самовіддана праця вчителів та безкорислива допомога батьків. Це завдяки їм класи наповнювалися нестандартним обладнанням, дидактичними матеріалами, навчальними посібниками. Перший рік школа працювала в складі 15 класів, де навчалися 452 учні. А тому третій і четвертий поверхи навчального корпусу школи були закриті. Однак темпи житлової забудови мікрорайону наростали й школа швидко заповнювалася новими мешканцями, - йдеться у повідомленні.

 

Нагадаємо, Іван Тур - перший директор школи №16 (колишня школа №29). Він очолив школу у 1974 році та працював директором до 1980 року. З 1980-1991 рр – директором школи була сьогодні покійна Діна Манженко. З 1991 року школу очолює Олексій Довбня.

Автор: Альона Душенко Фото: школа №16
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх