Поет Дмитро Лазуткін: “У мене була колись давно дівчина з Кременчука. Побільше б таких дівчат!”

23.11.2015, 15:16 Переглядів: 2 562

Поет Дмитро Лазуткін: “У мене була колись давно дівчина з Кременчука. Побільше б таких дівчат!”

Протягом листопада-грудня Дмитро Лазуткін із поетичною збіркою «Червона книга» відвідає 8 міст. Серед них — Кременчук, у другий день грудня.

 

Незабаром, вже 2 грудня, до Кременчука в рамках всеукраїнського проекту МЕРЕЖА* з презентацією власної книги приїде знаний столичний поет Дмитро Лазуткін. За словами поета, цього разу всеукраїнський тур принесе нові міста і, відповідно, нові знайомства і враження.

 

- Люблю відкривати для себе щось нове. Це стосується не стільки географії, скільки  людей, які живуть там, де я ніколи не був, – розповідає Дмитро Лазуткін. – А ще мені подобається співставляти емоційні ландшафти, краєвиди і серця, що битимуться поруч з моїм. Як не дивно, протягом літературних мандрівок доводилося бувати в Душанбе і Римі, виступати в Лондоні й Любліні. Але я жодного разу не читав поезії у, наприклад, Кривому Розі, Кременчуці, Кіровограді або Полтаві. До того ж, останнім часом багато бував на Сході України, чимало вислухав про те, що за всі роки існування незалежної України наші письменники дуже мало уваги приділяли читачам Донеччини, Луганщини... От думаю, а чи достатньо часто ми виступаємо на рідній Наддніпряншині? Тому я радий, що цього разу мені вдасться звернути з добре знайомих фестивальних маршрутів і зазирнути в очі людям, заради яких і пишу. 

 

Тож, Дмитро вперше відвідає Кременчук. На запитання, чого саме він очікує від зустрічі з містом, автор у властивій йому манері ненав'язливого гумору уточнив, що попри зимову погоду, сподівається на те, що його з кременчужанами таки “об'єднає тепло сердець”.

 

- А якщо серйозно, то сподіваюся на цікаве спілкування і відкритість.

 

Також, Дмитро Лазуткін уточнив, що знає кількох людей з Кременчука і всі вони боксери. Однак поет все ж таки сподівається, що на його виступ прийдуть не стільки знайомі спортсмени чи друзі, а справжні поціновувачі поезії, у існування яких у Кременчуці він свято вірить.

 

На запитання, що ще відомо поету про Кременчук, Дмитро, як справжній спортсмен та величезний прихильник боксу, дав високу оцінку кременчуцькій школі боксу та промисловості.

 

- Окрім того, що у вас хороша школа боксу, знаю, що у вас дуже розвинута промисловість. Також мені відомо, що рідний для мене Київ і Кременчук єднає одна велика ріка. А ще у мене була колись дуже давно дівчина з Кременчука. Якось вона обклеїла моїми віршами стіни своєї кімнати. Побільше б таких дівчат!

 

Стосовно можливого ведення блогу під час власної подорожі, Дмитро знову віджартувався.

 

- Думаю, що моя подорож не буде аж настільки нудною аби вести блог. Планую обмежитися поетичними нотатками і приємними спогадами.

 

На запитання, де поетові доводилося виступати до цього, Дмитро перерахував список міст, в якому Кременчука дійсно не опинилося.

 

- Кілька разів я виступав у Дніпропетровську і  Черкасах. За останні півтора року багато їздив Донеччиною і Луганщиною. Був у Лисичанську, Краматорську, Сєвєродонецьку, Артемівську, Маріуполі.  Читав вірші і перед місцевими мешканцями, і перед українськими військовими. Іноді виступи відбувалися на імпровізованих сценах, подекуди й у бліндажах. Люблю нові обличчя, нову аудиторію.

 

Чи використовуватиме Дмитро Лазуткін враження від побаченого в турі у власній творчості у майбутньому, автор був однозначним.

 

- Неодмінно. Спробую бути уважним до деталей. Іноді мені цього бракує. Мабуть, тому я й не пишу прозу - для мене важлива кожна дрібниця тільки тоді, коли вона створює емоційний сюжет. Ненавиджу схеми і писання за планом або розкладом. Віддаю шану імпульсам, симпатизую стихійності!

 

Нагадаємо, що зустріч з Дмитром Лазуткіним відбудеться у відділі абонементу Центральної міської біліотеки імені Максима Горького, за адресою вул. Леніна, 11. О 17:00 поет зустрінеться та поспілкується з журналістами, о 18:00 — з усіма бажаючими прихильниками поезії та власної творчості. Після презентації кременчужанам нової збірки поезій "Червона книга", під час продовження літературно-дискусійного вечора, автор з радістю відповість на всі запитання присутніх.

 

Вхід на захід - за добровільними внесками у розмірі 20 гривень. Для студентів вхід безкоштовний - за наявності студентських посвідчень!

 

Дмитро Лазуткін - поет, журналіст та спортсмен, коментатор Олімпійських ігор в Пекіні, Ванкувері, Лондоні та боксу на телеканалі «Інтер». Дмитро є автором восьми віршованих збірок, останню з яких “Червону книгу”, видану в 2015 році, власне і презентує у Кременчуці.

 

*МЕРЕЖА є проектом, в рамках якого широко відомі, в тому числі закордоном, автори сучасної української літератури відвідають 26 міст України. Серед них опинився і Кременчук. Знані письменники і поети відвідуватимуть міста в різних регіонах країни з метою презентувати нові книги власного авторства та поспілкуватись з читачами. Місійність проекту, на думку його головного куратора з Чернівців Юлії Пелепчук, полягає в єднанні суспільства у складний для нього час за допомогою інструменту літератури.

 

Ініціатором проекту МЕРЕЖА є Міжнародна Літературна Корпорація "Meridian Czernowitz" разом з культовим українським письменником Сергієм Жаданом. Проект реалізовується за підтримки фонду “Відродження”.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх