Кременчужанка на даче надышалась угарного газа – женщина в коме

25.11.2016, 08:49 Просмотров: 2 713

Кременчужанка на даче надышалась угарного газа – женщина в коме

Дачница растапливала печь в своём домике

Вечером 24 ноября в реанимационное отделение Кременчугской районной больницы из села Романки доставили 59-летнюю женщину в коме – она отравилась угарным газом при растапливании в дачном домике печи. Об этом сообщает Кременчугское горрайуправление ГСЧС. Дачница в тяжёлом состоянии.

 

Кременчуцьке міськрайонне управління ГУДСНС України у Полтавській області інформує та вкотре попереджає громадян:

Людям слід бути вкрай обережними, щоб запобігти отруєнню чадним газом. Цей газ — надзвичайно небезпечний, адже ним легко отруїтися. Його не можна відчути: він безбарвний і не має запаху. Потрапляючи дихальними шляхами до крові, чадний газ витісняє гемоглобін кисню. В результаті настає кисневе голодування тканин. Чадний газ отруює організм непомітно, запаморочує свідомість, викликає млявість, слабість. Людина непритомніє. Втрата свідомості настає поступово та супроводжується таким знесиленням, що людина, навіть вже помітивши небезпеку, неспроможна врятуватись. Але спочатку виникають головний біль, запаморочення, шум у вухах, нудота, блювання, біль у грудях. При великих концентраціях чадного газу смерть може настати миттєво.

 

Особливо слід бути обережними мешканцям старих будинків, де встановлені газові колонки. Чадний газ легший за повітря, тому піднімається вгору, але на відкритому просторі небезпека мінімальна.

 

Основними причинами утворення в кухнях квартир чадного газу (СО – продукту неповного згоряння природного газу) можуть бути:
1. Несправність газових приладів (забрудненість пальників-конфорок плит, розгерметизованість камер згоряння котлів типу «турбо»).

2. Недостатність припливного повітря в кухні (для повного згорання 1 м3 природного газу необхідно 10 м3 свіжого повітря), в тому числі: недостатність об’єму кухонь (при установці в кухні плити ПГ-4 і двофінкційного котла потужністю до 30 кВт нормований мінімальний об’єм кухні становить 21м3); відсутність постійно відчиненої кватирки у вікні і щілини або решітки площею 0,02м2 у нижній частині дверей кухні.

3. Недостатність тяги (розрідження) в камерах згорання котлів, створюваної димарями (недостатня висота, засміченість, розташування оголовків димарів у зонах вітрового підпору).

4. Робота вентиляторів відпливних зонтів над газовими плитами.


При отруєнні чадним газом лікарі рекомендують:

винести потерпілого на свіже повітря;

якщо потерпілий у свідомості — дати багато пити (чай, вода);
при відсутності ознак дихання зробити штучне дихання та непрямий масаж серця;
викликати швидку медичну допомогу.

 

Як свідчить статистика, частіше за все люди отруюються чадним газом через необережність при користуванні приладами пічного та газового опалення.
Тому, щоб уникнути отруєння, треба:

  • перевіряти наявність тяги в димоході;
  • не закривати його заслінкою на ніч;
  • вчасно замазувати тріщини на печах та грубі;
  • не використовувати газові плити для обігріву приміщень;
  • частіше провітрювати приміщення, де є газові та пічні прилади;
  • не заводити двигун автомобіля або іншого механізму при зачинених дверях гаража або боксу.
Автор: solod
Теги:
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, ВОЙДИТЕ или ЗАРЕГИСТРИРУЙТЕСЬ.
Ознакомьтесь с правилами комментирования.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.


Вверх