В МОН пояснили, навіщо країні бджоляри й виноградарі

19.11.2016, 12:09 Переглядів: 2 203

В МОН пояснили, навіщо країні бджоляри й виноградарі

Міносвіти надало роз'яснення щодо переліку професій загальнодержавного значення

У Міністерстві освіти надали роз'яснення щодо затвердженого урядом переліку професій загальнодержавного значення, підготовка кадрів за якими здійснюватиметься у професійно-технічних навчальних закладах за кошти державного бюджету, повідомляє прес-служба міністерства.

 

Перелік спеціальностей, які, на думку чиновників, мають загальнодержавне значення був затверджений Урядом 16 листопада. Серед яких зокрема: виноградар, верстатник деревообробних верстатів, живописець, бджоляр, верстатник широкого профілю, токар, тістороб, фрезерувальник, монтер колії, слюсар з ремонту дорожньо-будівельних машин та тракторів, помічник машиніста тощо.

 

Вибір 19-ти спеціальностей у відомстві пояснюють так:

 

«У нас є, наприклад, професія «Машиніст бурової установки», за якою проводять підготовку лише в одному закладі на всю Україну. Тобто заклад обслуговує всю країну, при цьому, за умов децентралізації, фінансувати навчання на ній з власних доходів має лише одна область, в якій розташовано ПТНЗ. Очевидно, що місцева влада може бути не зацікавлена витрачатися на підготовку кадрів, які потім працюватимуть деінде і не приноситимуть кошти у місцевий бюджет», - пояснює заступник міністра освіти Павло Хобзей.

 

Також у міністерстві повідомляють, що за такої ситуації, попри реальний попит на професії на державному ринку праці, місцеві органи влади можуть відмовитись від них, що створить суттєві проблеми для роботодавців.

 

«Для ілюстрації: загалом по країні для здобуття професії виноградар на першому, другому та третьому курсах у ПТНЗ навчається 44 учні. При цьому на ринку праці зараз 1622 вільні вакансії для таких спеціалістів. У наступному році з 44 учнів випуститься лише третя частина і, очевидно, що навіть це не зможе в достатній мірі задовольнити існуючі потреби. І така ситуація по всіх вибраних гостродефіцитних спеціальностях. Той же «верстатник деревообробних верстатів» - навчається 1426 учнів, потреба – 2600», - сказав Павло Хобзей.

 

Він повідомив, що список професій загальнодержавного значення буде затверджуватися щорічно, починаючи з 2017 року. Передбачається, що у процесі формування бюджетів на наступні роки його можна буде корегувати з огляду на потреби, які постануть перед українським ринком праці.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх