Під Кременчуком влаштували всеукраїнську битву штучних інтелектів

28.10.2016, 16:07 Переглядів: 3 108

Під Кременчуком влаштували всеукраїнську битву штучних інтелектів

Навіщо жінки йдуть у програмування та чому за 10 років філологи «лишаться на узбіччі» «Кременчуцький ТелеграфЪ» розпитав у молодих програмістів, що з'їхались на Всеукраїнський турнір юних інформатиків

 

27 жовтня, під Кременчуком, на базі Кременчуцького педагогічного коледжу імені А.С.Макаренка, а саме у навчально-оздоровчому комплексі «Ерудит» у с. Потоки, відбулось урочисте відкриття фінального етапу XV-го Всеукраїнського турніру юних інформатиків.

 

Турнір триватиме упродовж 5 днів, з 27 по 31 жовтня, протягом яких, учасники 16 команд боротимуться за звання кращої. Його намагатимуться вибороти старшокласники з Волинської, Житомирської, Закарпатської, Кіровоградської, Харківської, Хмельницької, Чернівецької, Полтавської та Київської областей.

 

Полтавська область у турнірі представлена двома командами: збірною командою 5-ти старшокласників Полтавських шкіл та командою 5-ти учнів Полтавської обласної спеціалізованої школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів при Кременчуцькому педагогічному коледжі імені А.С.Макаренка.

 

Про те, наскільки складно доведеться кременчужанам, та й іншим конкурсантам, «Кременчуцькому Телеграфу» розповіла керівник нашої команди, учитель інформатики педагогічного коледжу та ліцею «Політ», автор підручників та посібників з інформатики для загальноосвітніх шкіл, заслужений вчитель України Тетяна Лисенко.

 

Сам турнір проходить у три етапи: І етап – це захист домашнього завдання; ІІ етап – розробка конкурсного завдання, вирішення великої прикладної задачі; ІІІ етап – ACM-олімпіада, тобто така, що проводиться за правилами міжнародної студентської олімпіади з програмування.

 

Домашнім завданням для усіх команд була розробка стратегічної гри, суть якої полягає у покроковому захопленні території. - На полі, схожому на соти, існує дві столиці, а навколо них, по шестикутниках, захоплюються території. Перемагає той, хто набере більшу кількість клітинок до кінця гри. Детальніше з завданням можна познайомитись тут

 

- У гри має бути кілька способів її проходження, - пояснила нам Тетяна. – Демонстраційний режим, можливість грати людині проти людини, гра людини проти комп’ютера, і гра «штучного інтелекту» проти «штучного інтелекту».
- Тобто, одинадцятикласники мали створити «штучний інтелект»?
- Повинні були. Але, чомусь у мене таке враження, що саме ця частина завдання викликала у них найбільше труднощів. Крім того, у гри має бути ще кілька режимів її проходження.

 

Але команді необхідно не лише розробити гру – у перший турнірний день вони мають її представити журі, при чому у кожної команди є ще опонент (ставитиме питання) і рецензент (оцінюватиме роботу доповідача і опонента). Кожна команда побуває у всіх трьох ролях. Тобто для того, щоб отримати гарний бал за домашнє завдання учням необхідно гарно розробити саму програму, вдало її представити, відслідкувати роботу інших, оцінити її та оцінити виступи інших.

 

У турнірі переможе та команда, яка сумарно буде кращою на усіх 3-х етапах.

 

Про те, як вони готувалися до конкурсу, як і чому взагалі почали програмувати та які мають плани на майбутнє «Кременчуцький ТелеграфЪ» розпитав у самих юних програмістів.

 

Нікольський Андрій, учень 11-го класу ліцею-інтернату «Політ» при Кременчуцькому педколеджі імені А.С.Макаренка, капітан команди:

 

Під Кременчуком влаштували всеукраїнську битву штучних інтелектів

 

- Чи складно було готуватись до турніру?

 

- У такому конкурсі я приймаю участь уперше, але ми багато до нього готувались і у мене є надії, що ми, все ж візьмемо якесь призове місце. Для цього слід багато ночей не досипати і багато програмувати. Ми навіть канікули, які почалися тиждень тому, усі присвятили програмуванню, проводили час на заняттях, готувалися. Ця підготовка почалася іще з кінця літа, а триває і досі, навіть зараз. Ми сьогодні заїхали, але ще намагаємося все доробити, щоб усе гарно виглядало і ми були готові до виступу.

 

- Над програмою ми працювали удвох з Оксаною і нам дуже допомагала наш керівник – Тетяна Лисенко. На створення цієї гри ми витратили майже три місяці і вона ще до кінця не дороблена. Багато чого треба встигнути зробити за сьогодні.

 

- Як ти вирішив стати програмістом?

 

- Я, взагалі не думав бути програмістом. Після 8-го класу я прагнув вступити у ліцей «Політ», але на філолога. Так сталося, що я завалив екзамен з англійської, але гарно здав математику та українську мову і мені запропонували вступити на математично-інформаційний факультет. Я ще, пам’ятаю, прийшов і дома батькам розповідав, що зможу перевестись на філологію в 10-11 класі. Але під час навчання в мені прокинулись здібності до інформатики і ось я тут.

 

- Уже знаєш, де хотів би працювати у майбутньому?

 

- Можливо Intel, краще Microsoft, але найбільше я хочу потрапити до Сан-Франциско у компанію Google і працювати там.

 

- Чому за ІТ-технологіями майбутнє?

 

- Думаю, що у майбутньому це вже не буде вузько направленою спеціальністю, адже з кожним роком ті ж самі Google, Apple презентують купу нових пристроїв, що роблять наше життя легшим і все це не обходиться без програмування. Мені здається, що років через 10 у нас не залишиться інших професій крім тих, що пов’язані з програмуванням, адже все інше за нас виконуватимуть машини, а філологи залишаться на узбіччі;).

 

Савенко Оксана, учениця ліцею-інтернату «Політ» при Кременчуцькому педколеджі імені А.С.Макаренка, розробник:

 

Під Кременчуком влаштували всеукраїнську битву штучних інтелектів

 

- Зазвичай, у програмісти йдуть чоловіки, а як ти захопилась програмуванням?

 

- У мене з дитинства усе добре складалося з математикою, можливо це все генетика, адже батьки у мене теж схильні до математики. Потім, у 8-му класі, я почула про Валентина Мельника і почала ходити до нього на заняття, хоча у той час ще навчалася у гімназії №5. В 9-й клас я вже вступила в ліцей при педагогічному училищі, продовжуючи ходити до Валентина Івановича. У мене були певні успіхи, але таке програмування не для мене – там чиста а логіка, а мені хотілося створювати щось нове, цікаве – наприклад ігри. З Тетяною Лисенко я займаюся уже рік, ми працюємо над розробкою різних прикладних програм. Минулого року, до прикладу, я виступала на Всеукраїнському конкурсі з власним веб-ресурсом. Ми з ним перемогли і мали навіть їхати на Міжнар, але цей проект був мені не до душі, тому я не поїхала. А цього року у нас ще багато планів і це один із них.

 

- Знаєш, де хотіла би працювати у майбутньому?

 

- У майбутньому планую працювати в комп’ютерній інженерії. Поки що обрала лише декілька ВУЗів до яких подаватиму документи.

 

- Чому за ІТ-технологіями майбутнє?

 

- Зараз створюється багато нових мов програмування, доступних навіть людям з нематематичним мисленням. Тобто, ти можеш створювати щось своє, унікальне, і це не потребує особливих знань, а лише ідею та натхнення.

 

Наталія Шкаровська, Київ:

 

Під Кременчуком влаштували всеукраїнську битву штучних інтелектів

 

- На подібному конкурсі я вперше, але, все таки, я думаю, що нам вдасться гідно захистити себе і свою програму. Над створенням гри ми працювали більше місяця і це було важко.

 

- Якось так склалося, що після 9-го класу я вступила до технічного ліцею на спеціальність «Комп’ютерні системи» і тепер пов’язую своє життя з цим. У нас в групі більше хлопців, дівчат 9 із 32, але нам не погано і, навіть, я б не сказала, що відчувається нерівність. Ми спілкуємося і з дівчатами, і з хлопцями як одна велика родина.

 

- Я думаю, що за ІТ-технологіями майбутнє, тому, що зараз ця галузь набуває великого поширення – її застосовують і в біотехнологіях, і в інших найрізноманітніших галузях. У якій сфері планую працювати в подальшому ще не обрала. Ось, приїхала сюди, щоб ще раз переконатися, моє це чи не моє.

 

Олег Кириченко, Харків:

 

Під Кременчуком влаштували всеукраїнську битву штучних інтелектів

 

- Над основним проектом я працював близько місяця як розробник, ще був художник, а інші трохи допомагали.

 

- Взагалі програмуванням займаюсь роки 3. Таку професію обрав сам, хоча батьки у мене теж програмісти.

 

- Програмування навіть зараз уже є однією з передових наук у світі, програмісти потрібні будь-де і ця професія є дуже перспективною. У майбутньому хотів би працювати на себе, хоча таких далеких планів іще не будував.

 

Турнір завершився 31 жовтня. Цьогоріч переможцями стали:

І місце

«Smart Bears» (Закарпатська область)

ІІ місце

«PLAY-4-MIND Kharkiv» (Харківська область)

«Che´» (Харківська область)

команда КПНЛ № 145 та Технічного ліцею м. Києва

ІІІ місце

«XLV-NEXT ХНВК № 45 «Академічна гімназія» (Харківська область)

«GiGSaM» (Хмельницька область)

«Core 47» (Харківська область)

«Програмісти» (Житомирська область)

 

Дипломи учасників турніру отримали команди:

«Збірна команда Волинської області»

«Команда «Pixel» міста Кропивницький» (Кіровоградська область)

«404» (Полтавська область)

«Політ» (Полтавська область)

«/dev/star/*» (Харківська область)

«Curios ITY ХНВК № 45 «Академічна гімназія» (Харківська область)

«DLL» (Харківська область)

«CV++» (Чернівецька область)

 

Під час урочистої церемонії закриття фінального етапу XV-го Всеукраїнського турніру юних інформатиків, переможці отримали дипломи та подарунки (пауер-банки, навушники), надані оргкомітетом.

Автор: Руслана Горгола Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх