Що почому на Сорочинському ярмарку: сувеніри та цікавинки

19.08.2016, 10:25 Переглядів: 8 298

Що почому на Сорочинському ярмарку: сувеніри та цікавинки

«Що боже, ти мій господи! Чого нема на тому ярмарку! Колеса, скло, дьоготь, тютюн, ремінь, цибуля, крамарі всякі... так що хоч би в кишені було рублів із тридцять, то й тоді б не закупив усього ярмарку», - М. Гоголь «Сорочинський ярмарок»

З 16 по 21 серпня у Великих Сорочинцях проходить найбільше торжище в Україні – Сорочинський ярмарок. Ще Гоголь писав, що купити на ньому можна все – були б гроші. Проте ті, хто відвідує ярмарок щороку часто нарікають на однотипність товару, відсутність цікавинок та чогось неординарного. Кілька концертних сцен, колоритний фольклор, безліч вуличних кафе та ринкові ятки уже не милують око. Ярмаркувальники хочуть щось таке, чого не купиш ніде, окрім ярмарку у Сорочинцях. Що пропонує та чим дивує цьогорічний ярмарок розвідали журналісти «Кременчуцького Телеграфа».

 

 

Що привезти з ярмарку бюджетному туристу?

Туалетний папір з фотографією Путіна та промовистими словами "ПТН ПНХ" третій рік поспіль не втрачає своєї актуальності. 25 гривень за рулон ярмаркувальники віддають охоче.

 

Що почому на Сорочинському ярмарку: сувеніри та цікавинки

 

Традиційні магнітики можна придбати від 10 до 30 гривень. Керамічну чи глиняну чашку можна вторгувати за 25 гривень, віночок – від 30 гривень. Літрову пляшку домашнього закарпатського вина віддадуть за 110 гривень, а медовухи – за 80.

 

Вишиванки цього річ на ярмарку в тренді – просто на кожному кроці і на будь-який вибагливий смак, але ціни на них кусаються. Ми знайшли за 600 гривень, але, в основному, ціни ближчі до тисячі і вище.

 

Що пропонують закордонні експозиції

В’єтнамська експозиція пропонує чай від 50 гривень та знаменитий бальзам «звёздочка» за 20.

Грошовитим покупцям чоловічої статі там же можна придбати унікальну в'єтнамську настоянку на женьшені, скорпіонах та зміях для покращення чоловічого здоров'я. Вартість однієї пляшки - 700 гривень. В'єтнамці кажуть, що наші чоловіки купують її не охоче - цікавляться, запитують, а дізнавшись ціну вирішують, що скорпіони їх інтимному життю не потрібні.

 

Що почому на Сорочинському ярмарку: сувеніри та цікавинки

 

Експозиція з Індії продає сукні ручної роботи та жіночі прикраси, приблизно, по 300 гривень.

 

Що почому на Сорочинському ярмарку: сувеніри та цікавинки

 

Делегація з Азербайджану привезла вина, коньяки та шампанське. Ексклюзивом у їхній колекції є коньяк випущений в обмеженій кількості до 25-річчя незалежності України. На пляшці викарбуване побажання українцям та запевнення у дружбі українського і азербайджанського народів.

 

Це необхідно побачити 

Що почому на Сорочинському ярмарку: сувеніри та цікавинки

 

Біля будинку Хіврі щодня проходять майстер-класи від народних умільців. Те, що роблять ці люди варто бачити, а краще – спробувати самому. Нас зачарувала майстерність гончара, що разом з маленькою дівчинкою виготовив глечик.

 

Що почому на Сорочинському ярмарку: сувеніри та цікавинки

 

На головній алеї за 10 гривень можна сфотографуватися з колоритним козаком Мажею з вусами та оселедцем, в українській вишиванці та з батогом в руках. Із собою на Сорочинці він привіз шкіряні батоги, які плете власноруч з телячої шкіри. Гості батоги не купують, проте охоче фотографуються з колоритним козаком.

 

Справжньою перлиною ярмарку можна вважати луганських хлопців-ремонтників, які скромно серед яток ремісників. Чоловіки нічого не продають, лише демонструють свою захоплюючу виставку. Люди розпитують технологію виробництва, а діти охоче фотографуються з їхніми виробами, причому, безкоштовно. Хлопці представляють роботи в стилі техноарт і АТОарт.

 

Техноарт – це коли майстри знаходять деталі зі старих відпрацьованих автомобілів та роблять з них щось нове, даючи деталям нове життя.

Прикрасою їхньої експозиції став надзвичайний дракон, що підкорив серця малечі та дорослих.

 

Що почому на Сорочинському ярмарку: сувеніри та цікавинки

 

Дракон зроблений шляхом зварювання деталей з цепів мотоциклів, велосипедів, бензопил та скутерів. Виконаний він у Давньокитайському стилі.

 

- Дракон, що спирається на перлину, обов'язково має бути чоловічої статі. Ми його назвали Стьопа - добрий, хороший хлопець, якого краще не чіпати, адже коштує він близько двох тисяч доларів, - розповів один з майстрів.

 

Також хлопці привезли автомобіль повністю виготовлений з елементів кухонного начиння: м'ясорубки, ложки для перевертання, чайних ложечок, побутової терки, лопатки, ручки від ополоників… Є там і паровоз, зроблений з деталей автомобіля, шатунів від бензопилки, промислових та автомобільних підшипників, деталей мотоцикла. Такий паровоз обійдеться у 200 доларів.

 

До АТОарту належить крупнокаліберна зброя, виконана з відпрацьованого, відстріляного чи пошкодженого металу. Оскільки майстерня виконує ремонтні роботи для техніки АТОвців, то матеріалу майстрам не бракує.

 

Деякі роботи настільки великі, що привезти їх на ярмарок просто нереально. Тому такі експонати гостям показують у каталозі із фотографіями.

 

Що почому на Сорочинському ярмарку: сувеніри та цікавинки

 

Також хлопці привезли зменшену копію башти Донецького аеропорту. Вона виконана з гільзи 150-го калібру, елементів РПГ та автоматних гільз, а прапор на її вершині виконаний з елементів корпусу Граду. Цей експонат не продається - він відправиться до столичного музею.

Автор: Руслана Горгола Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх