На Полтавщині відкриють реабілітаційний центр для «спинальників»

21.07.2016, 14:33 Переглядів: 2 177

На Полтавщині відкриють реабілітаційний центр для «спинальників»

Його планують відкрити на базі санаторію "Нові Санжари"

Спеціалізований реабілітаційний центр для мешканців Полтавщини з травмами опорно-рухового апарату хочуть відкрити у Нових Санжарах. Про це повідомив голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

 

За його словами, створення такого реабілітаційного центру в області на сьогодні актуальне. Адже на Полтавщині 73 тисячі мешканців мають статус інваліда, з них 3500 — це «спинальники».

 

— За державними програмами на обліку перебувають 240 інвалідів-візочників, — коментує директор Департаменту соціального захисту населення Людмила Корнієнко. — Проте за перший квартал на оздоровлення ми отримали біля 40 путівок. Тож питання щодо оздоровлення та реабілітації дуже актуальне. Зараз для «спинальників» путівки закуповує профільне міністерство. Це загальнооздоровчі заклади у Одесі, Київській області та Бердянську, де є відділення. Проте найкращі результати свого часу давали саме спеціалізовані санаторії у Саках, Євпаторії та Слов’янську, які на сьогодні не доступні.

 

— Тема дуже гостра, — долучається до розмови директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак. — Для прикладу, сьогодні в реанімації обласної лікарні перебувають 10 пацієнтів-спинальників. Це молоді люди. Ми бачимо, скільки політравм, пірнальників, аварій. Проаналізувавши статистику, маємо невтішний результат: щороку після травм та аварій 50 пацієнтів стають «спинальниками». І ця кількість постійно росте. Ми їх виписуємо додому, проте якби існував сучасний реабілітаційний центр, направляли б їх туди, адже вчасна якісна реабілітація може творити дива.

 

На базі санаторію «Нові Санжари» Національна гвардія України вже починає створювати реабілітаційний центр для військових та бійців АТО. За словами головного лікаря закладу Олександра Блінова, підготовлено проект реконструкції будівлі, де буде створено сучасну водолікарню. Орієнтовна вартість матеріалів — 600 тисяч гривень.

 

Валерій Головко зауважив, що створити з нуля реабілітаційний центр коштом обласного бюджету неможливо:

 

- Якщо Нацгвардія створює реабілітаційний центр для учасників АТО, ми можемо на умовах співфінансування долучитися до цього процесу. Тим більше, що Північно-Атлантичний Альянс і надалі надаватиме реабілітаційне обладнання для санаторію, допомагатиме методологічно. Тобто заклад може проводити реабілітацію і військових, і цивільних.

 

До 10 серпня планують розробити майбутню концепцію реабілітації майбутнього центру з точки зору медичних вимог.

Автор: Альона Душенко Джерело фото: прес-служба Полтавської ОДА
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх