5 перевірених способів нашкодити собі та сусідам

13.11.2017, 08:01 Переглядів: 23 949 Коментарів: 1

5 перевірених способів нашкодити собі та сусідам

«Швидка комунальна допомога» попереджає: якщо в квартирі немає опалення, не завжди в цьому винні комунальники. Причиною може бути сусід, який «посадив» увесь стояк. Або навіть ви самі, довірившись «майстрам на всі руки», які міняли батареї. Сьогодні на прикладах реальних ситуацій кременчужан ми покажемо, чого не варто робити, щоб не залишитися без тепла

Кожного року, коли настає опалювальний сезон, аварійні служби керуючих компаній, які обслуговують багатоповерхівки, завалені скаргами від мешканців. Обов’язково є будинки, де батареї не гріють – причому не в квартирі, а по стояку. Люди лають комунальників за «повітря в батареях».


Дехто з мешканців, стомившись «обривати телефони» диспетчерів керуючих компаній та служби 1563, телефонує та пише в «ТелеграфЪ». Виконавчий директор компанії «Житлорембудсервіс» Віктор Волик завів хорошу практику – звітуватися за скаргами наших читачів. Так, разом із ним ми «вмикали» опалення у двох під’їздах будинку №7 на вулиці Героїв Крут та в одному під’їзді будинку №7 на вулиці Олега Кошового. І переконалися, що не завжди за холод у квартирах ми мусимо «дякувати» комунальникам. Часто собі та сусідам можуть зашкодити самі мешканці, втручаючись (здебільшого через нерозуміння) в систему опалення.


Реальний приклад - під’їзд будинку №7 на вулиці Олега Кошового. Мешканці квартири на першому поверсі перекрили систему опалення - та й поїхали собі з міста. Довелося розшукувати їхніх родичів, які відчинять квартиру.


- Щойно Віктор повернув кран на трубі, ми вийшли з цієї квартири, зайшли до моєї – і вже батареї були теплі, - розповідає Ірина, мешканка будинку №7 на вулиці Кошового. – Не знаю навіть, що б ми робили, якби не знайшли ключі від тієї квартири. Було дуже холодно! За добу до цього моя сусідка з під’їзду бігала по всіх квартирах разом із слюсарями («Житлорембудсервісу» - ред.). Ті мешканці, які знали про ключі, не дали номера телефону людини, яка їх мала. І вже потім, коли приїхав Віктор, я сказала, що це людина з виконкому – і нам нарешті дали телефон бабусі, яка відчинила квартиру.


Віктор Волик підтверджує, що часто люди ставляться з недовірою до комунальників. Мовляв, і чого це раптом вони «лізуть» до квартир, щоб увімкнути опалення? Нехай лізуть у підвали!


Та причини холоду можуть критися не лише в підвалах, а й у квартирах. Отже, до вашої уваги – п’ять типових способів, як нашкодити собі і заодно сусідам.

 

5 перевірених способів нашкодити собі та сусідам

Наш експерт – інженер Віктор Волик, виконавчий директор керуючої компанії «Житлорембудсервіс». Йому доводиться розбиратися із скаргами на якість опалення. І, як ми виявили, він уміє цікаво розповідати про буденну «комуналку»!

 

Спосіб 1. «Легким рухом руки» перекрити кран на «лежаку»

5 перевірених способів нашкодити собі та сусідам 

Саме така ситуація мала місце в будинку №7 на вулиці Олега Кошового. Це колишній гуртожиток тролейбусного управління, реконструйований під квартири. У будинку немає підвалу – тому система опалення перекривається та вмикається із квартир на першому поверсі. Так спроектували будинок, куди подінешся! Так звані «лежаки» опалення знаходяться у квартирах: тобто мешканці можуть «легким рухом руки» перекрити опалення на всьому стояку.


Зазвичай комунальники попереджають мешканців таких квартир, що від них залежить опалення всього під’їзду, і краще взагалі не чіпати крани на лежаку. Та дехто про це забуває або перестраховується, виїжджаючи кудись надовго.

 

Спосіб 2. Модні крани на батареях допоможуть перекрити весь стояк!

Переважна частина житлових будинків - це 5- та 9-поверхові будинки з верхнім розподілом тепла. Віктор Волик пояснив, як функціонує система. З елеваторного вузла будинку центральна магістраль подає тепло на технічний поверх. Теплоносій циркулює стояками центрального опалення (ЦО), нагріває батареї, віддає тепло та спускається до зворотного трубопроводу ЦО в підвальному приміщенні.


Ось як схематично виглядає механізм центрального опалення житлових будинків з верхнім розподілом тепла.

 

5 перевірених способів нашкодити собі та сусідам

 

Неправильно!

5 перевірених способів нашкодити собі та сусідам

А відтак є й типовий спосіб «перекрити» тепло на весь стояк! Мешканці міняють батареї, які вичерпали свій ресурс, та встановлюють перед ними крани: можна «прикрутити» батарею, якщо вона дуже пече. Нібито й хороша ідея – і в квартирі комфортно, і енергозбереженням займаємось. Але все добре, якщо кран стоїть у правильному місці.


Ось приклад того, як крани перед батареями влаштовані неправильно: у цьому випадку перекривається весь стояк опалення – не лише собі, але й сусідам.


- Буває так, що ми ходимо, шукаємо, в якій же квартирі перекрили стояк, а мешканець тим часом відкриває кран на батареї, про який забув, і не зізнається. Але опалення раптом з’являється, - розповідає Віктор Волик.

 

Правильно

5 перевірених способів нашкодити собі та сусідам 

А ось інший, правильний приклад. Тут теж є відсікаючі крани, але влаштований байпас (тобто перемичка, ділянка труби), який дозволяє теплоносію циркулювати  стояком опалення та йти повз вашу квартиру до інших помешкань, навіть якщо перекритий кран на ваш прилад опалення. Тобто, щоб зробити все правильно і не нашкодити сусідам, треба встановити байпас .

 

Спосіб 3. «Поліпшити» стояк та позбутися опалення

5 перевірених способів нашкодити собі та сусідам
Люди міняють у квартирах старі стояки – метал на пластик. Та не завжди заміна є адекватною. На цьому прикладі ми бачимо, як заради краси, ховаючи стояк у нішу, змінили діаметр труби та влаштували переходи і «коліна». Крім того, при заміні занижені внутрішні діаметри трубопроводів (порівняно з тими, що були раніше), є непроектний кран на лоджію. Усі ці заходи з «поліпшення» стояка призвели до того, що збільшився гідравлічний опір на ділянці трубопроводу опалення. Що це означає?


- Фізика є фізика: вода тече шляхом меншого опору! Якщо на одному стояку збільшений гідравлічний опір, теплоносій піде по інших стояках. Тому через одну людину можуть сидіти без опалення сусіди по стояку. Одного мешканця з його переобладнаннями стояк, можливо, ще витримає. Але якщо в систему опалення втручається два-три мешканці, якісного опалення по стояку не буде, бо їхні дії призводять до розбалансування системи, - пояснює Віктор Волик.


Боротися з самовільними переобладнаннями важко, зізнається виконавчий директор компанії «Житлорембудсервіс».

- Але якщо людина більш-менш адекватна, ми консультуємо, допомагаємо власними силами компанії відновити систему опалення, щоб не страждали мешканці сусідніх квартир, - розповідає Віктор Волик.

 

Спосіб 4. Фігурні труби: гарно, та не гріє

5 перевірених способів нашкодити собі та сусідам 

При заміні труб заради краси їх вигнули, поставили кутові перехідники. Усе це збільшило опір в системі опалення. Крім того, Віктор Волик звертає увагу на нюанс, який варто враховувати при заміні металевих труб на пластикові. Річ у тім, що в пластикової труби того ж самого діаметру, що й металева, менший внутрішній перетин (тобто зсередини менший прохід). І це теж збільшує опір для теплоносія.


- Мешканець шкодить і сусідам, і собі. При такій реконструкції опалення більше чотирьох секцій батарей не прогрівається, і людина ходить, пише нам скарги, - коментує Віктор Волик.


Вихід: при заміні труб з металу на пластик брати пластикову трубу на діаметр більше (щоб внутрішній перетин відповідав діаметру металевої труби), робити менше переходів, особливо кутових.

 

Спосіб 5. Спроектувати «гейзер» у квартирі

5 перевірених способів нашкодити собі та сусідам 

Ситуація з улаштуванням опалювальних приладів схожа з попереднім прикладом: дуже багато переходів. За словами Віктора Волика, таких реконструкцій опалення – близько 35% у житловому фонді. І вони почасти не обмежуються тим, що погано гріють батареї чи стояк. Якщо взяті ще й «неправильні» труби, можна влаштувати справжній «гейзер» у квартирі!


- Проблема виникає на ділянці переходу стояка з металу на пластик (біля підлоги). Через кілька років він починає текти та вириває ділянку труби. На металі ти можеш хоча б обмотати ганчіркою та дочекатися аварійки. А тут - вириває з кутка, бо коефіцієнт розширення пластику набагато більший, ніж металу. І тоді не просто топить квартиру – а повна стихія! Пекло! Потік з температурою 70 градусів, тиск 6 кгс/см². Нічого вдіяти неможливо – лише тікати з квартири. За 10 хвилин топить дев’ять поверхів. На жаль, труби рве за великих морозів. Подається теплоносій більшої температури, пластик розширюється більше – і трубу вириває.


- Що ж робити, аби цього не трапилося?
- Дуже просто. Обирати «правильні» труби – поліпропіленові з армуванням, спеціально для центрального опалення (маркування ПН-25). Бувають труби для опалення з алюмінієвим шаром усередині або зі скловолокном. На жаль, труби для опалення раза у півтора дорожчі, ніж труби для гарячого водопостачання (ПН-16, ПН-20). І тому люди часто намагаються зекономити або дослухаються до порад «фахівців», які радять дешевший матеріал.


- Мешканець, який реконструює опалення у своїй квартирі, має розуміти, що він живе не в приватному будинку, його дії можуть зашкодити і йому самому, і сусідам. Тож перш ніж щось робити, можна прийти на консультацію до нас, у керуючу компанію. Ми готові допомогти влаштувати все правильно, щоб потім не довелося усувати наслідки, - підводить риску Віктор Волик.

 

Корисні телефони

Керуюча компанія «Житлорембудсервіс»
Швидка комунальна допомога: 3-01-22; 3-31-55; 70-43-55
Відділ звернень громадян: 74-03-30; 74-05-85.

 

Керуюча компанія «Місто для людей»
Колл-центр: 067-341-41-41; 70-04-41.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

38
25 вересня 2020 12:23

странно, что значит самовольно установленные краники  ?

с какого перепуга трубы , если они принадлежат депутатам,

на шару проходят через частную квартиру ?

депутаты обворовывают ***, которые за них

голосуют,

за прошлый сезон по счётчику предъявили больше, чем за позапрошлый,

****,  цена отопления уже значительно выше, ,ем электроэнергии,

**** депутатское жирует


1 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх