Пологовий сертифікат для кременчужанок: що і коли можна отримати безкоштовно

22.09.2017, 11:20 Переглядів: 13 902

Пологовий сертифікат для кременчужанок: що і коли можна отримати безкоштовно

«ТелеграфЪ» розібрався коли, кому і за скільки видають пологові сертифікати

Із серпня 2016-го року вагітні кременчужанки мають право отримати сертифікат на безоплатні пологи. З таким сертифікатом їм вже не доводиться весь час виймати гаманець та платити благодійні внески у пологовому будинку чи купувати ліки. Пологи власниць сертифікатів фінансуються з міського бюджету. У 2016-му на це на спецрахунок Кременчуцького міського пологового будинку було спрямовано 1,6 млн грн, у 2017-му – близько трьох мільйонів.


Ініціатором пологових сертифікатів виступив головний лікар міського пологового будинку Ярослав Прокопчук. Він розповів «Телеграфу», що добивався сертифікатів на безоплатні пологи ще від колишніх міських голів Глухова та Бабаєва, натомість запровадити це зміг лише з чинним мером Малецьким.
Станом на 8 вересня, 1504 кременчужанки скористалися сертифікатом на безоплатні пологи. Натомість до «Телеграфа» звернулася дівчина, яка розповіла, що їй відмовились видати пологовий сертифікат – лікар сказав, що термін її вагітності 6 тижнів, це зарано для отримання сертифіката. Тож дівчина за всі медичні послуги платила сама. Їй виписали дорогі гормональні препарати (400 грн упаковка). Зрештою історія закінчилась трагічно – дитину вона втратила.


Це не єдина скарга на те, що пологовий сертифікат видають, «коли заманеться». Тож «ТелеграфЪ» підготував для читачів відповідний інформаційний матеріал. Інформація надана головним лікарем міського пологового будинку Ярославом Прокопчуком та процитована з Положення про надання повноцінної та безоплатної медичної допомоги вагітним та породіллям м. Кременчука.

 

Кому і коли видають сертифікат

 

Сертифікат на безкоштовне ведення вагітності та пологів видають вагітним кременчужанкам, зареєстрованим у Кременчуці, на 10-му тижні вагітності. Цю цифру назвав головний лікар Кременчуцького міського пологового будинку Ярослав Прокопчук. Натомість у Положенні про надання безоплатної медичної допомоги вагітним та породіллям м. Кременчука чітко не зазначений термін видачі сертифікатів.
З цього приводу головний лікар каже:
– Якщо по сертифікат звертається жінка з добрим анамнезом, без ускладнень або та, що народжує вперше, сертифікат вона отримує у 10–11 тижнів. Якщо ж у жінки були операції, переривання вагітності або викидні, ми беремо її та надаємо сертифікат з будь-якого терміну – і з 5-ти, і з 6-ти тижнів.

 

Де видають сертифікати

 

Кременчужанкам – вагітним жінкам, зареєстрованим у Кременчуці, пологові сертифікати видають у жіночій консультації за місцем реєстрації, а також у «Лікарні Придніпровська», МСЧ «Нафтохімік» та Кременчуцькій центральній районній лікарні.
Вагітні мешканки Кременчуцького району, не зареєстровані у Кременчуці, отримують пологовий сертифікат у Кременчуцькому міському пологовому будинку.

 

Чи треба платити за сертифікат

 

Кременчужанки (жінки, зареєстровані у Кременчуці) отримують пологовий сертифікат безкоштовно.
Вагітні мешканки Кременчуцького району та прилеглих населених пунктів, не зареєстровані у Кременчуці, оплачують у касі Кременчуцького пологового будинку номінальну вартість пологового сертифікату. На 2016-й номінальна вартість становила 2144,18 грн. За новими обрахунками, станом на 2017-й, номінальна вартість становить 3754,99 грн. Мешканки району сплачують кошти як добровільний благодійний внесок.

 

Вартість сертифіката

 

Читачі часто питають, що означає вартість пологового сертифіката – 2144,18 грн на 2016-й та 3754,99 – на 2017-й? Чи значить це, що вагітній нададуть послуг на суму 2144,18 або 3754,99 грн?
Ні, таке твердження не відповідає дійсності.
Номінальна вартість сертифіката (2144,18 грн або 3754,99 грн) – це середня вартість супроводження пологів, розрахована економістами Кременчуцького міського пологового будинку. Відповідно, саме таку суму виділяють з міського бюджету на супроводження пологів однієї вагітної жінки.
Це не означає, що жінка отримає медичних послуг саме на зазначену суму. За словами головного лікаря пологового будинку Ярослава Прокопчука, «пологи однієї жінки можуть обійтися у 800 гривень чи в тисячу, а трапляються випадки, коли це затягує на 60 тисяч.

 

Що гарантує пологовий сертифікат

 

Кременчужанкам, зареєстрованим у Кременчуці, пологовий сертифікат гарантує безоплатні медичні послуги та медпрепарати на період вагітності.
Не кременчужанки, які оплатили в касі міського пологового будинку номінальну вартість пологового сертифікату та отримали його, надалі мають право протягом вагітності не оплачувати медичні послуги та медпрепарати та отримувати їх в потрібній кількості. Тобто, від них вже не можуть вимагати заплатити за аналізи, купити ліки чи рукавички, канцелярські товари тощо.

 

Які послуги отримують вагітні з сертифікатом

 

Найбільше запитань читачі ставлять щодо аналізів – чи треба за них платити, маючи сертифікат? За словами головного лікаря Кременчуцького пологового будинку Ярослава Прокопчука, усі необхідні аналізи вагітна з сертифікатом отримує безоплатно.

До переліку передбачених обстежень, гарантованих сертифікатом, входять:

  • ультразвукове обстеження (тричі за період вагітності);
  • імунологічні дослідження:
  • подвійний біохімічний тест (вільний ХГЧ, РАРР А);
  • тест на наявність HbsAG;
  • ХГЧ;
  • АФП;
  • вільний естріол.

Звісно, що безоплатними є дослідження, які роблять у міському пологовому будинку. Вартість досліджень у приватних клініках за рахунок сертифіката не компенсується.

 

Про ліки окремо

 

Читачів цікавить, чи не доведеться їм все-таки купувати медичні препарати за власні гроші? За словами головного лікаря пологового будинку Ярослава Прокопчука, усі лікарські засоби вагітні з сертифікатами отримуватимуть безоплатно. Проте це можуть бути лише препарати, внесені до Державного реєстру лікарських засобів та внесені до протоколів, якими керуються лікарі.
Одна з читачок поскаржилась «Телеграфу», що потрапила до пологового будинку з кровотечею і лікар виписав їй препарати, упаковка яких коштує 400 гривень (це доза на тиждень), а пити їх треба було кілька тижнів. Купувати довелось за власні гроші. Головний лікар пологового будинку пояснив, що вартісні гормональні препарати, які не зазначені у протоколах, пологовий будинок не може компенсувати навіть за наявності сертифіката.

 

«Мелочи жизни»

 

Крім життєво необхідних медичних препаратів та імунологічних досліджень, до калькуляції вартості одних сертифікованих середньостатистичних пологів зараховані і витрати на такі «дрібниці», як медичні рукавички, канцелярські товари, серветки, туалетний папір, миючі засоби та канцелярські товари тощо.

Тож власниці пологових сертифікатів отримують право не купувати для пологового відділення миючі засоби, канцелярські товари, пелюшки та інші  «дрібниці».

 

Кому анулюють сертифікат

 

За Положенням про надання повноцінної та безоплатної медичної допомоги вагітним та породіллям мешканкам Кременчука, не відшкодовуватимуть вартість медичних послуг:

  • вагітним, які без поважних причин звернулися до жіночої консультації для реєстрації вагітності після 13–14 тижнів терміну вагітності;
  • вагітним, які порушують настанови та рекомендації лікарів-гінекологів та акушерів.

Також не відшкодовується за сертифікатом вартість амбулаторного лікування вагітних та надання акушерської допомоги поза межами пологових закладів Кременчука.

 

Мінуси великого Плюса

 

Сертифікат на безоплатні пологи для кременчужанок – величезний плюс для вагітних жінок. Натомість, на думку «Телеграфа», цей плюс має два суттєвих мінуси, з якими ще доведеться розбиратися.
Перший мінус – невизначеність терміну отримання сертифіката. Для жінки це важливо, адже поки вона без сертифіката, має за все платити сама. Для медиків це можливість для маніпуляцій та економії і перерозподілу бюджетних коштів. Нагадаємо, читачці «Телеграфа» лікар сказав, що сертифікат їй дадуть лише після 12 тижнів вагітності. А іншій взагалі сказали, що отримає його лише на 15-му тижні.
Інший мінус – відсутність чіткої калькуляції реальних витрат на кожну вагітну жінку, яка отримала сертифікат. Обраховується лише середньостатистична вартість супроводу пологів. Це теж дає медикам можливість вільно перерозподіляти бюджетні кошти.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх