Миргород: кращий курорт світу – поруч із нами!

16.09.2017, 08:35 Переглядів: 17 264

Миргород: кращий курорт світу – поруч із нами!

У пошуку нових місць та вражень ми інколи нехтуємо місцями, які знаходяться зовсім поруч. І дарма! Чи знали ви, що Миргород чотири роки тому був визнаний кращим курортом світу? Це вже є причиною для того, щоб відвідати місто. Воно приваблює ще й особливим колоритом, духом гоголівських героїв. І в ньому є найбільша у світі калюжа!

Найкращий курорт світу

Сучасний Миргород постав милим, чистеньким, по-справжньому європейським містечком, душевним і затишним. Ніякого натяку на провінційність ми не відчули. Цьогоріч курорт Миргород відзначив свій 100-річний ювілей. До нього, як видно, готувалися ретельно та старанно. Буквально все вичищене, вилизане, приведене до ладу. Величезна територія курорту виглядає дуже доглянутою та напрочуд охайною. Було дуже приємно дізнатися, що «Миргородкурорт» отримав високу міжнародну оцінку: чотири роки тому у Греції Генеральна асамблея Всесвітньої федерації водолікування та кліматолікування присвоїла йому титул «Кращий курорт світу».


Тут приємно навіть просто погуляти – курортний парк ніби запрошує на неквапні пішохідні прогулянки. Крокуючи пішохідним мостом через річку Хорол, можна помилуватися водяними ліліями та м’якими барвами заходу сонця. Курорт може похвалитися і прекрасним піщаним пляжем, танцюючим світломузичним фонтаном, де ввечері збираються відпочивальники. Є тут і великий палац культури, і місце для дискотек.


А ще на курорті можна почути, як «розмовляють» павичі. Якщо ви не чули їх раніше (а звуки нагадують одночасно пронизливе котяче нявчання та крики дитини), то можете і злякатися. Павичі живуть на курорті у величезному загоні, є й яскраві, як у казці про жар-птицю, і сліпучо-білі – виглядають аристократично і шляхетно. Пернатих на курорті взагалі шанують. Є тут і симпатичний ставок, де серед водяних ірисів розкошують дикі качки та гуси-казарки.

 

Знаменитий бювет: пий, скільки хочеш

Знаменитий бювет із мінеральною водою, відомою як «Миргородська», відреставрували на честь 100-річчя. Будівлю прикрашають оригінальні вітражі. На одному з них – зображення першого директора і головного лікаря курорту Івана Зубковського.


До речі, попити води з бювету можна абсолютно безкоштовно. Але якщо ви хочете не просто подивитися місто, а й підлікуватися, то майте на увазі: в об’єднанні «Миргородкурорт» є чотири санаторії різного профілю. В усіх лікують захворювання шлунково-кишкового тракту, але, крім того, кожна зі здравниць спеціалізується на певних захворюваннях. У санаторії «Миргород» зміцнюють опорно-руховий апарат, а «Полтава» допомагає пацієнтам, у яких є проблеми із серцем і судинами. У санаторій «Хорол» приїжджають оздоровитися вагітні, також тут відпочивають цілими сім’ями з дітьми. Порушення ендокринної системи лікують у санаторії «Березовий гай», тут же працює школа діабету.

 

Миргород: кращий курорт світу – поруч із нами!

Бювет прикрашають вітражі

 

Цікаві факти про Миргород

  • Історія міста починається з ХІІ–ХІІІ сторіччя – це був сторожовий пост Київської Русі. Пізніше це було полкове містечко українського козацтва.
  • Історія курорту Миргород нараховує 100 років і починається з ХІХ сторіччя. Допомогла випадковість: місту не вистачало питної води, пробурили нову свердловину і на глибині 700 метрів виявили підземне озеро. Але вода городянам не сподобалася: вона була солонкуватою, зі специфічним запахом. Її використовували здебільшого для технічних потреб. Але незабаром помітили, що у тих, хто все-таки пив воду, поліпшувалася робота шлунка і кишечника; а у тих, хто приймав ванни в солоній воді, перестали боліти суглоби.
  • Перший цех розливу мінеральної води теж з’явився майже 100 років тому – в 1918 році.

 

Дух Гоголя – всюди!

Нещодавно на Полтавщині відшумів Сорочинський ярмарок, шанованими гостями якого завжди є гоголівські герої. Але не засмучуйтесь, якщо ви не потрапили на ярмарок. Ви можете у будь-який час відвідати Миргород, де дух Миколи Гоголя та його героїв присутні 365 днів на рік. І не дивно: у Гоголя є збірка «Миргород». І миргородці мусять бути вдячними великому письменнику за хороший піар. Від автовокзалу йде вулиця Гоголя, дорогою – симпатичний готель «Гоголь» у мальовничому місці біля річки Хорол. У місцевому ресторані годують смачнющими галушками – напевне, саме такими, які їв Пузатий Пацюк із повісті «Ніч перед Різдвом». Вулиця Гоголя, врешті-решт, приводить до пам’ятника великому письменнику.


Є ще у місті й санаторій імені Гоголя – бронюючи житло, важливо не переплутати його з готелем.

 

Миргород: кращий курорт світу – поруч із нами! 

Іван Іванович та Іван Никифорович

 

Найвідоміша калюжа світу

Миргород: кращий курорт світу – поруч із нами!

Миргородська калюжа


Пам’ятник Гоголю стоїть неподалік миргородської калюжі, яку він описав із таким смачним колоритом. Що ж у ній такого чудового? Насправді сучасна Миргородська калюжа – це мальовничий ставок, біля якого люблять гуляти й місцеві жителі, і курортники. Тут можна познайомитися ближче з гоголівськими героями та сфотографуватися з ними. На лавочці застиг юнак, із вигляду дуже хвалькуватий: ми впізнаємо Хлестакова із п’єси «Ревізор».


Біля самої «калюжі» розляглася і дрімає свиня: можливо, це та сама бура свиня поміщика Івана Івановича, яка вкрала в миргородського судді скаргу Івана Никифоровича, із «Повісті про те, як посварився Іван Іванович з Іваном Никифоровичем»? Самих сусідів-поміщиків, які посварилися через дурниці, ми теж бачимо біля ставка. Познайомимося і з Пузатим Пацюком, якому просто до рота стрибають вареники. Один із вареників відполірований до блиску. Місцеві жителі кажуть: якщо потерти вареник і загадати бажання, воно обов’язково збудеться! Як би там не було, але хочеться в це вірити. Бачимо і підступну вдову-відьму з «Ночі перед Різдвом», яка зуміла зачарувати й обдурити не одного залицяльника. Груди пишної красуні виглядають натуралістично і теж чомусь відполіровані – ну що поробиш, чоловіки люблять відверті фото з бронзовою Солохою…


Від Миргорода залишилося приємне розслабляюче та заспокійливе відчуття. Відвідайте його й ви та насолодіться національним колоритом!

 

Миргород: кращий курорт світу – поруч із нами!

Свиня біля Миргородської калюжі

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх