Споживачів зобов'язали платити за обслуговування газових приладів - інакше відключать газ

27.06.2017, 14:43 Переглядів: 20 586

Споживачів зобов'язали платити за обслуговування газових приладів - інакше відключать газ

Але якщо до вас прийшли «працівники міськгазу» і просять гроші готівкою, то це шахраї

До редакції «Телеграфа» звернулася Валентина Миколаївна, мешканка вулиці Кузнечної. Вона розповіла, що до неї та до її сусідів приходили працівники міськгазу, пропонували укласти додаткові угоди і оплатити за підключення газових приладів: за кожен прилад по 100 гривень.

 

- Сказали, якщо ми не підпишемо ті угоди, то нам перекриють газ. На якій підставі? Ми хоча й пенсіонери, і грошей не вистачає, однак все одно, тільки-но пенсію отримали — і за газ платимо. Що це за додаткові платежі? У нас немає ніяких боргів, і газ ми проводили самі, і лічильники ставили. А тепер треба додатково заплатити за те, чим ми вже користуємось! - обурюється наша співрозмовниця.

 

За коментарями ми звернулися до Богдана Оксененка, керівника ПАТ “Кременчукгаз”. Він підтвердив, що працівники міськгазу, дійсно, укладають угоди на обслуговування газових приладів з мешканцями, і ці послуги тепер надаються за додаткову оплату. Проте категорично заперечив те, що оплату за послуги слід здійснювати на місці. Та й тарифи передбачені дещо інші, ніж "сто гривень за прилад".

 

- Ми, дійсно, пропонуємо укласти угоди на технічне обслуговування. Але гроші при цьому не беремо, тим більше готівкою. За обслуговування приладів, коли воно здійснюється, слід платити через банк. Ні в якому випадку не платіть готівкою на місці! Якщо хтось просить гроші “на руки”, то це шахрай! Ми укладаємо угоди, на їх підставі проводяться роботи та виставляються рахунки, - коментує пан Оксененко.

 

З додатковими угодами на технічне обслуговування можна ознайомитися на сайті ПАТ “Кременчукгаз” і розділі “Споживачам” - “Технічне обслуговування систем газопостачання”. У цьому ж розділі міститься й посилання на нормативну базу, яка зобов'язала споживачів платити додаткові гроші за ТО. Річ у тім, що нормативні документи, які зобов'язували міськгази безплатно обслуговувати газові прилади споживачів, втратили чинність відповідно до Постанови КМУ від 13.07.2016 року № 442 “Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України”.

 

Разом із тим, чинний Кодекс газорозподільних систем передбачає, що споживачі (власники газових приладів) мають забезпечувати їх технічне обслуговування. Інакше відповідно до "Правил безпеки систем газопостачання", газове обладнання підлягає відключенню.

 

Як бути тим, чиї газові котли на сервісному обслуговуванні в спеціалізованої фірми? Богдан Оксененко каже, що в цьому випадку платити міськгазу не потрібно: знадобляться лише документи, які підтверджують, що ТО проводилося. Технічне обслуговування можуть здійснювати, крім міськгазу, інші організації, що мають ліцензію.

 

Розцінки на обслуговування газових приладів

 

ТО ввідного газопроводу (1 раз на рік) — 18,80 грн

ТО внутрішньобудинкового газопроводу (1 раз на рік) — 29,05 грн

ТО газової плити або поверхні (1 раз на 3 роки) — 54,38 грн

ТО газової колонки (1 раз на рік) — 85,03 грн

ТО опалювального приладу (1 раз на рік) — 90,10 грн.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх