Ремонтні роботи у Кременчуцькому краєзнавчому музеї призупинені на невизначений термін

25.03.2017, 08:00 Переглядів: 4 005

Ремонтні роботи у Кременчуцькому краєзнавчому музеї призупинені на невизначений термін

Коли закінчать ремонт музею – ніхто не знають

Історія знищення Кременчуцького краєзнавчого музею триває з 2008-го року. Саме тоді почали його капітальний ремонт, який триває досі. Кожен новий міський голова, який приходив до влади, обіцяв протягом року завершити ремонт музею. Це обіцяв Бабаєв, обіцянку він не виконав. Те саме пообіцяла нова команда влади на чолі з міським головою Малецьким – у 2015-му, прийшовши до влади, вони обіцяли у 2016-му відкрити музей. Відповідальність за цю обіцянку взяв на себе заступник міського голови з питань будівництва Дмитро Кравченко.


2016-й рік минув, музей не відчинили для відвідувачів і влада відчутно почала уникати розмов на цю тему. Натомість нещодавно віце-мер Кравченко в інтерв’ю міським СМІ повідомив, що пріоритетом 2017-го для нього стане капітальний ремонт будівлі Кременчуцького виконкому. Він розповів про бажання щось побудувати на даху виконкому – адже там велика площа, яка ніяк не використовується.


Почувши про нове будівництво і нові пріоритети влади, «ТелеграфЪ» пішов подивитися, чи закінчила влада ремонт краєзнавчого музею – адже, за нашою логікою, нове витратне будівництво за бюджетні кошти доцільно починати після завершення недобудов.


У музеї було, як завжди в останні роки, порожньо і сумно – без відвідувачів. Директор краєзнавчого музею Алла Гайшинська повідомила, що будівельники якийсь час працювали, оббивали штукатурку, наразі роботи припинені на невизначений термін через те, що наробила попередня субпідрядна фірма.

 

Директор музею сказала:

Ремонтні роботи у Кременчуцькому краєзнавчому музеї призупинені на невизначений термін

– Наскільки ми розуміємо, музей більше не в пріоритетах. Будівельники працювали, оббили штукатурку, тут було неможливо дихати, вони нам навіть заклеїли вхід до тимчасового сховища, щоб туди не потрапляв пил. Все, що вони оббили, вони прибрали і вивезли, а далі роботи призупинили через чергові помилки, які виявили у роботі їхніх попередників. Власне, ми вже втратили уявлення, коли все це може скінчитися. До 11 липня 2011-го року, коли почався повний розвал, ми ще якось уявляли перспективи, наразі їх вже не бачимо. Я так розумію, робилося все так: дали скількись грошей, відремонтувати на них не можна, а розламати можна. Узяли – розламали. Гроші закінчились, закінчились і роботи. Знову дали трохи грошей – знову щось розламали… Скільки це триватиме, незрозуміло.


 

«ТелеграфЪ» подивився на наслідки тривалих ремонтів:

Ремонтні роботи у Кременчуцькому краєзнавчому музеї призупинені на невизначений термін

Це – парадний вхід до музею з вулиці Соборної. Плитку тут недоклали недарма – якщо її покласти, парадні двері не відчинятимуться, бо попередні будівельники зробили зависокий ганок.

 

Ремонтні роботи у Кременчуцькому краєзнавчому музеї призупинені на невизначений термін

Парадні сходи нагору. Ремонтники ретельно обклеїли їх плівкою, щоб якось захистити. Якщо відремонтувати перший поверх, а потім починати ремонт та виправлення будівельних помилок на верхніх поверхах, ці сходи та новий ремонт першого поверху пошкодять.

 

Ремонтні роботи у Кременчуцькому краєзнавчому музеї призупинені на невизначений термін

Бокові сходи. Будівельники оббили штукатурку зі стін, вивезли сміття, завезли пісок і … поїхали, бо виконком ще не визначився, що ж робити з будівельними помилками попередників.


 

«ТелеграфЪ» запропонував віце-меру з питань будівництва Дмитру Кравченку відповісти на запитання щодо ремонту музею:
– Дмитре Васильовичу, чому припинили ремонтні роботи у краєзнавчому музеї?
– Ремонт не припинений, ведуться демонтажні роботи. Підрядник «Кремінбуд», який виграв тендер, спробував почати виконання робіт, але випливли нові неприємні подробиці, нові технічні помилки, зроблені попереднім субпідрядником. Для людей, які не дуже розбираються в інженерії, скажу, що замість 76-ї труби по діаметру стоїть 20-ка, а це головна труба опалення. Також замість дротів, які мали би бути у негорючій обмотці, закладені звичайні у 1,5 міліметра.
– Хто виконував конкретно ці роботи?
– Усі ті самі, з якими ми всі ці роки судилися, по назвах фірм треба дивитися акти виконаних робіт, скоріше за все, підрядник був один, а на субпідряді був Бутко.
– Що далі?
– Треба викликати експертів. Я ж не можу просто узяти і зняти ці дроти та поставити нові. Двічі не можна витрачати бюджетні кошти на ті самі роботи. Ми маємо йти довгою процедурою: викликати експертів, вони дадуть висновки, з ними йти до суду про відшкодування збитків або заміну, та це шлях в нікуди – він досі винен гроші і не може їх віддати та прозвітуватися.
– Який ви обираєте варіант вирішення питання?
– Є варіант, ми ним займаємося, сподіваюсь, депутати нас підтримають. Варіант той самий, що з ремонтом даху. Ми пішли через експертизу, через експертні висновки про нанесені збитки. Якби не це, даху не було б і досі.
– Але ж наразі роботи не ведуться, вони призупинені, хіба ні?
– Ні, насправді там просто невелика затримка за тим, що більше 70 тисяч цінних експонатів треба перенести з підвалу, перш ніж починати там роботи.
– Ви сказали, що ПП «Кремінбуд» виграв тендер. Вас не хвилює те, що, розмір статутного капіталу фірми становить 00 грн. 00 коп.? Якими грошима вона відповідатиме у разі виникнення проблем?
– Мене не хвилює розмір їх капіталу, бо за ними стоїть купа об’єктів, які вони виконали якісно. Подивіться четвертий поверх, земельне управління.
– Скільки коштів у 2017-му виділили на ремонт музею?
– Цього року заклали 4 мільйони.
– Заклали чи вже виділили?
– Ці гроші є, ми вже передоплату сплатили будівельникам, вони працюють, 20 тонн сміття вже звідти вивезли.
– Скільки становить передоплата?
– За законом, вона становить 30%, там вийшло трохи менше.
– Нещодавно ви сказали, що цього року пріоритетним для вас стане ремонт виконкому. Натомість ви маєте купу незавершених об’єктів, найперше це давно обіцяний музей. Чи не доречніше було би спершу закінчити недобудови, а потім починати новий грандіозний проект для себе, коханих?
– Якби у музеї все було гаразд із попередніми роботами! Його термін здачі був взагалі 2011-й рік!
– Ви можете назвати термін здачі музею?
– Ні, навіть не скажу зараз. Але роботи тривають, ми цим займаємося.

 

Директор краєзнавчого музею Алла Гайшинська сказала: «Якщо у місті протягом п’яти років не працює краєзнавчий музей, люди звикають до цього і починають жити так, наче музею ніколи і не було».
У Кременчуці краєзнавчий музей зачинений для відвідувачів вже дев’ять років.


Перед вами рукописна записка полковника Афанасьєва. Він написав майору Воробйову: «Сейчас будет поддержка. Не отходить, держаться до последнего патрона. Полковник Афанасьев».

 

Ремонтні роботи у Кременчуцькому краєзнавчому музеї призупинені на невизначений термін


Записку майору приніс під вогнем посильний боєць. Написана вона восени 1941-го року, коли радянські війська відступали з Кременчука і вели тяжкі бої з фашистами, чіпляючись буквально за кожну міську цеглину.


Записка написана на випадковому клаптику паперу 76 років тому. Скільки вона ще протримається в умовах перманентної розрухи в музеї?

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх