Тіньовий музей, або Межигір’я сьогодні

15.10.2016, 08:34 Переглядів: 10 522

Тіньовий музей, або Межигір’я сьогодні

Грандіозні володіння Януковича сьогодні чудово доглянуті. І при цьому живуть «своїм життям» - без офіційного статусу музею, без «білих» зарплат персоналу. Можливо, так і треба існувати музею корупції?

Царські володіння «відпочивають»…

 

Лише 10 хвилин маршруткою від Києва – і ми виходимо десь на трасі у селі Нові Петрівці Вишгородського району на Київщині. Хвилин 20-25 пішки – і ми вже на підході до маєтку. Те, що ми вже на місці, бачимо одразу: до входу в Межигір’я вишикувалася вервечка автівок та автобусів. І це не аншлаг, бо поїхали ми сюди серед тижня, а на вихідних відвідувачів буває втричі більше (за даними всеукраїнських ЗМІ – від 2,5 до 5 тисяч чоловік на день). Популярність маєтку колишнього президента-втікача Януковича не вгасає.

 

«Межигіря. Національний парк» - це табличка на вході. Купуєш квиток за 50 гривень і, зайшовши у ворота, одразу опиняєшся ніби у казці про чарівників та фей.

 

Тіньовий музей, або Межигір’я сьогодні

Межигір’я стало чудовим місцем для весільних фотосесій

 

Моя подруга жартує:

 

- Я вже навіть люблю цього «дядечка» Януковича – виявляється, як він цінив прекрасне, і який же чудовий парк залишив народу!

Тіньовий музей, або Межигір’я сьогодні

Це – знаменитий будиночок Януковича хонка, назва запозичена від фінської фірми, яка виробляє екологічно чисту деревину. Потрапити всередину нам не вдалося – телевізійники саме знімали там кіно.

 

Жарти – жартами, та, якби не Майдан, 114 гектарів в урочищі Межигір’я і досі були б надійно приховані від очей українців для однієї особи і купки наближених. Ландшафтний парк, дійсно, неперевершений: із вишуканою рослинністю та квітами, затишними куточками та лавами для відпочинку, чистими потічками, де хлюпочуться качечки, плавають золоті рибки та форель…

 

Тіньовий музей, або Межигір’я сьогодні

 

Поділюся суб’єктивними враженнями: до того як Росія захопила Крим, доводилося бувати у палацах з ландшафтними парками: графа Воронцова в Алупці та царя Миколи ІІ в Лівадії (Ялта). Маєтки обох титулованих осіб просто «відпочивають» порівняно з володіннями екс-президента-втікача! А напередодні, саме перед екскурсією до Межигір’я, відвідала я Національний ботанічний сад імені Гришка в Києві. Нехай мені пробачать науковці НАНУ та персонал ботсаду, але дизайн ландшафтного парку в Межигір’ї видався мені більш вишуканим та оригінальним. У моїх громадянських почуттях бриніла образа: ну як одна людина могла створити для себе та «обраних» більш грандіозне місце відпочинку, ніж Національний ботсад?!

 

Хто хазяйнує в Межигір’ї?

 

Територія виглядає акуратно й на диво доглянуто – необізнані ніколи не скажуть, що майже два з половиною роки тому Межигір’я покинув його колишній господар. Біля рідкісних дерев та кущів – таблички з назвами, є вказівники до численних об’єктів резиденції – усе як і має бути в Національному парку.

Тіньовий музей, або Межигір’я сьогодні

Але Межигір’я і досі не має ніякого офіційного статусу, а вивіска на вході – то лише табличка. Білети – це фактично «благодійні внески» на утримання Межигір’я.

 

Доки йде розслідування цілої низки кримінальних злочинів Януковича та його «команди» про розкрадання державного майна в особливо великих розмірах, Генеральна прокуратура України наклала арешт на майно в Межигір’ї. Тепер це «речові докази». Але володіння Януковича – це не лише парк, «хатинки», спа-комплекс та інші споруди, а й величенький фруктовий сад, ферма з коровами, зоопарк зі страусами, кінологічний клуб. І ці «речові докази» хочуть їсти, корів треба доїти…

Тіньовий музей, або Межигір’я сьогодніА ось і зоопарк зі знаменитими страусами Януковича, яких він “підтримував”

 

Керівництво держави лише зараз замислилося про створення Національної агенції з розшуку та управління активами, яка за конкурсом шукатиме управителів арештованого майна. А поки що Межигір’ям керує «народний комендант» Денис Тарахкотелик. Він був активістом «Автомайдану», одним із перших він зайшов сюди після Революції Гідності та налагодив «роботу» Межигір’я – на це його ніхто офіційно не вповноважував. За його ініціативи й запроваджені «благодійні внески» з відвідувачів. На квитках вказано, що зібрані гроші йдуть на утримання території, заробітну плату обслузі, оплату енергоносіїв, підтримку переселенців із зони АТО та військових. Втім поняття «зарплата» - суто умовне. Працівники кінологічного центру розповіли, що офіційно не працевлаштовані (Межигір’ям офіційно ніхто не опікується), як і весь інший обслуговуючий персонал. Тобто люди отримують винагороду за свою працю, а не «білу» зарплату. Помітили ми й парочку кафе, які заробляють гроші в арештованій резиденції, не кажучи про екскурсоводів.

 

Охороняють об’єкт одразу три структури: Нацгвардія, спецохорона та самооборона Вишгорода, яка підпорядковується «народному коменданту».

 

В інтерв’ю «Громадському телебаченню» (сюжет «Арештоване майно» програми «RE: форма» від 1.08.16 р.) Денис Тарахкотелик заявив, що податкової не боїться:

 

- Чому ми маємо за щось переживати? За те, що ми зберегли майна на сотні мільйонів доларів?

 

За його інформацією, на утримання майна йде приблизно 1,5 млн грн щомісяця, із них 1 млн грн – зарплата персоналу (яку нараховують «помічники» за записами в журналах), 150-160 тис грн – харчування, 150 тис грн – на солярку та бензин, 150 тис грн. – на утримання зоопарку, 100 тис грн – на кінологічний клуб.

 

Сам пан комендант стверджує, що працює виключно на «волонтерсько-патріотичних» засадах і зарплату в Межигір’ї не отримує.

 

На вході до резиденції під склом – частина листування Дениса Тарахкотелика з ГПУ з приводу арештованого майна: «Питання про передачу громадській організації «НПУ «Межигір’я» на відповідальне зберігання комплексу «Межигір’я» буде вирішено в ході судового слідства». Тож поки що музей корупції в арештованому будиночку Януковича та Національний парк в його маєтку працюють, по суті, нелегально. І скільки зібрано «благодійних внесків», знають лише ті, хто їх збирає.

Тіньовий музей, або Межигір’я сьогодні

 

Краса тут просто неймовірна! Ми проблукали Межигір’ям майже п’ять годин, але все оглянути не встигли

 

Ціна питання
  • 8 грн – проїзд маршруткою від метро «Героїв Дніпра» до Нових Петрівців, де розташоване Межигір’я.
  • 50 грн з людини – за таку ціну пропонують довезти машиною від «Героїв Дніпра»
  • 150 грн – за таку ціну пропонують екскурсії на Хрещатику (проїзд туди й назад), але це не найкращий варіант – на огляд дають лише півтори години.
  • 50 грн – вхід на територію Межигір’я, така з сума – вартість екскурсії з людини
  • 75 грн — екскурсія на електромобілі (з людини), 1 год 45 хв
  • 200 грн – вхід у хонку – будиночок Януковича.
  • 30 грн – вхід до кінологічного клубу
  • 20 грн – за таку ціну пропонують корм для «президентських» рибок
  • 100 грн оренда велосипеда за 1 год.
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх