Чому Гройсман не обіцяє дешевого газу українцям

28.07.2016, 16:17 Переглядів: 4 996

Чому Гройсман не обіцяє дешевого газу українцям

Премєр розповів, як формується ціна на блакитне паливо і чому уряд вважає за неможливе продавати газ українського видобутку за нижчою ціною

Прем’єр Володимир Гройсман не обіцяє дешевого газу українцям. На зустрічі з регіональними ЗМІ у Києві він розповів, як формується ціна блакитне паливо. Та відповів на запитання: чому населенню не продають газ власного українського видобутку за нижчою ціною? Нагадаємо, депутати Кременчуцької міської ради на сесії 26 липня, обговорюючи проект рішення про мораторій на тарифи, пропонували звернутися до уряду й запропонувати продавати населенню український газ за ціною видобутку. Тож, імовірно, у відповідь на свій "мораторій", кременчуцькі депутати отримають чемну відмову уряду знизити ціну на газ.

 

 

Наразі, нагадаємо, встановлена єдина ціна на газ для населення і для промисловості – це 6879 грн за 1 тисячу кубічних метрів.

 

- Український газ, як і іноземний, має свою вартість. І ця вартість визначається сучасним європейським ринком, - пояснив прем’єр. Ми не впливаємо з вами на цю цифру. Чи може український газ коштувати дешевше, ніж на ринку? Це запитання можна задати кожному з вас. Чи те, чим ви володієте, ви могли б продати удвічі, утричі, у 5 разів дешевше? Кожен із вас скаже - ні… Те ж саме й український газ – він коштує стільки, скільки коштує у світі, зокрема у Європі. Давайте подивимося на те, що відбувалося раніше. Український газ коштував набагато менше, ніж його реальна вартість. Це давало можливість тим, хто опікувався питаннями газу, закуповувати його за копійки і продавати набагато дорожче. І було дві мети. Перша – власне збагачення і друга – загравання з людьми через низькі тарифи. Але якщо ви візьмете навіть той тариф, який сплачували 5 років тому, і скільки (з Державного бюджету прим.) було направлено на «Нафтогаз», ви побачите, що ринкова ціна була такою самою, лише щось доплачували люди, а щось – бюджет.

 

171 млрд грн – таку суму, за розрахунками уряду, склала б цьогоріч дотація «Нафтогазу» на різницю між закупівельною ціною на газ і ціною реалізації населенню, якби уряд не змінив систему формування ціни на газ.

 

- Що ми мали як наслідок? – підсумував прем’єр. - По-перше: нафтогазовий сектор був надзвичайно корупційним. У ньому люди здобували мільярди доларів, на яких будували власні імперії. Це відбувалося і за участі безпосередньо влади. Влада давала преференції, можливість існувати на національних ресурсах. По-друге. Ми робили все, щоб через низький тариф довести до зубожіння комунальний сектор України…

 

Як приклад корупції в нафтогазовому секторі прем’єр Гройсман назвав газові схеми Онищенка

 

Щодо українців, які через низькі статки не можуть платити ринкову ціну на газ, прем’єр сказав:

 

- Потрібно компенсувати тому, хто цього потребує, через механізм субсидій: адресний, безповоротний механізм підтримки…

 

Також пропонуємо підготовлену урядом презентацію про нові тарифи і субсидії. де влада подає й свою позицію, чому не можна встановлювати різні ціни на газ.

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх