Гроші, які краде у нас Росія

22.03.2014, 13:30 Переглядів: 9 487

Гроші, які краде у нас Росія

В Криму триває військова інтервенція Росії проти України. У телеефірі, на російських телеканалах, триває політична інтервенція. Те, що діється в Криму, ми бачимо, те, що лунає на телеканалах, ми чуємо. Та паралельно відбуваються дуже важливі речі, які ми поки не бачимо – та невдовзі відчуємо. Це – економічна інтервенція Росії. Через російське військове вторгнення українці змушені терміново вилучати значні кошти з бюджету мирного розвитку країни та спрямовувати їх на підтримку української армії. Бо той, хто відмовляється годувати в лихі часи власну армію, одного дня годуватиме чужу – від цього, як виявилось, нікуди не втечеш

«Русскую весну» побив заморозок

 

Росія, яку українці багато років називали «братньою» державою, здійснила військову інтервенцію в Україну, на півострів Крим. Результат військової операції – проведення незаконного референдуму в Криму. Його організували кримські сепаратисти за підтримки російських військових. Наразі Росія прийняла українську автономну республіку Крим до складу РФ.

 

Цим військова інтервенція росіян не завершилася. Президент Путін, виступаючи перед членами Держдуми 18 березня, наголосив, що східні та південно-східні регіони України теж потерпають від «бендерівців» і їх, як і Крим, треба захищати. «Захищати по-російськи» – це окуповувати та анексувати, як ми побачили на прикладі Криму. Тож наразі Україна, її територіальна цілісність та державний суверенітет у небезпеці.

 

Гроші, які краде у нас Росія

 

Секретар РНБО (Рада національної безпеки та оборони) Андрій Парубій на засіданні Верховної Ради 17 березня повідомив, що на півдні та сході України активно діють диверсійні групи, які складаються з бійців російських спецпідрозділів. За його словами, на неділю, 16 березня, інтервенти запланували проведення спецоперації «Русская весна»:

 

– Вони планували під умовною назвою «Русская весна» здійснити захоплення обласних адміністрацій, органів державної влади в південно-східних областях. Планували по всіх областях, на віче о 12 годині, обрати народних губернаторів і через тиждень планували так званий «хресний похід на Київ», – зазначив голова РНБО.

 

Українським силовикам вдалося завадити реалізації плану «Русская весна». Хоча в Луганську, Донецьку та Харкові, попри всі запобіжні заходи, таки відбулися масові напади на приміщення органів влади та захоплення будівель. Знову загинули люди. Ситуація в регіонах залишається напруженою. Російська сторона відмовляється від проведення будь-яких переговорів та спроб вирішити кризу на дипломатичному рівні.

 

Зважаючи на ситуацію, Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроект «Про часткову мобілізацію» та внесла зміни до держбюджету 2014 року, щоб винайти кошти, терміново необхідні на потреби української армії.

 

Від самого початку Україна позиціонувала себе, як позаблокову державу, ми добровільно позбавились ядерної зброї (хоча мали ядерний арсенал №3 у світі). Потреби української армії ніколи не були пріоритетним напрямком державного фінансування. Відповідно, нашій армії катастрофічно не вистачає коштів. Тому зараз, у ситуації серйозної економічної кризи, український уряд має терміново знайти кошти і реанімувати армію. Інакше не можна – російський «брат»-окупант шматує наші землі.

 

Схема вилучення коштів на потреби армії

 

Вільних коштів для фінансування потреб армії в Україні немає. Тому необхідну суму доведеться збирати за рахунок урізання низки програм, передбачених держбюджетом 2014 року.

 

Гроші, які краде у нас Росія

 

«Немає інших можливостей, окрім як перерозподілити видатки в Державному бюджеті 2014 року», – зазначив міністр фінансів пан Шлапак. Для того, щоб провести мобілізацію протягом трьох місяців, потрібно 7,6 млрд. грн. 17 березня ВРУ ухвалила рішення виділити на потреби армії 6,8 млрд. грн. Їх доведеться збирати «по шматочках».

 

Гроші, які краде у нас Росія

 

Гроші, які краде у нас Росія

 

Ми деталізували перелік бюджетних програм, фінансування яких скоротять, щоби надати читачу можливість усвідомити, наскільки глибоко російська військова інтервенція вплинула на життя українців. І впливатиме надалі.


 Наразі задля захисту цілісності України та її кордонів уряд змушений терміново вилучати кошти і урізати важливі бюджетні програми. Через певний час ми відчуємо відлуння цих процесів. Адже міста та регіони не отримають у повному обсязі обіцяне державне фінансування за програмами УЖКГ, будівництва, підтримки сільгоспвиробника, освіти, медицини. Це не поліпшить ситуацію на місцях.  Більше того, у проблемних східних та південно-східних регіонах згортання державних програм фінансової підтримки може створити підстави для активного незадоволення діями тимчасового українського уряду. Для російських диверсійних груп, які діють на території України, це черговий привід посилити роздмухування протестних антиукраїнських акцій.  На тлі обмеженого фінансування зручно звинувачувати уряд, що він несправедливо чинить з регіонами – і тому вони знову просяться до складу Росії. Нагадаємо, днями, під час «Русской весны», провокатори в Луганську та Донецьку волали, що вони хочуть федералізації та приєднання до Росії.


За таких обставин кожному з нас доведеться визначитися, чого він хоче – скаржитись на життя чи зберегти Україну.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх