Дешеві ліки – не таємниця

7.12.2013, 08:30 Переглядів: 7 999

Дешеві ліки – не таємниця
Аптекарів зобов'яжуть розповідати клієнтам про дешеві ліки. Фармацевти кажуть – і без наказів пропонують доступніші аналоги. А от на думку кременчужан, про дешеві ліки мають розповідати не тільки аптекарі, а й лікарі – замість того, щоб призначати дорогі препарати.

Зайшла в аптеку, попросила щось від головного болю, крім цитрамону, бо не бере останнім часом. Розумію, що це неправильно, треба йти до лікаря і обстежуватись, але всі ми так робимо, бо треба працювати. Так от аптекарка дала мені таблетки, Рапідол. 6 штук 13 гривень. Випила, допомогло. Потім читаю на упаковці склад, а там написано: парацетамол. Я й очманіла. 13 гривень, замість 2-3 гривень! Навіщо таке пропонувати? – скаржиться «Телеграфу» кременчужанка Ольга.


Державна служба України з лікарських засобів пропонує поставити в обов‘язок аптечним закладам інформувати громадян про усі наявні в них лікарські засоби. Маються на увазі препарати з різними торговельними найменуваннями, але однакові за діючою речовиною. Держлікслужба минулого тижня оприлюднила відповідний проект внесення змін до Ліцензійних умов аптечних закладів.


Відомо, що сьогодні така норма не є обов’язковою. Хоча кожна аптека має в наявності мінімум 5-6 аналогів лікарського засобу з тією ж самою діючою речовиною. Причому препарат-аналог може коштувати у 2-3 рази дешевше за «елітний» двійник-оригінал.


Ми походили аптеками міста, аби подивитись, чи просять люди замінники, чи купують, що призначили.


Заходить в аптеку молодий чоловік, дає фармацевту папірець зі списком. Майже мовчки фармацевт видає повний пакет ліків – ампули, шприці, таблетки.
– 890 гривень, – каже аптекарка.


Хлопець розраховується і йде. За ним у черзі – жінка. Просить продати серцеві краплі або таблетки. Аптекарка пропонує кілька препаратів, називає ціни. Паралельно клієнтці пояснюють, як діє той чи інший препарат і скільки він коштує. Жінка купує валокордин, виглядає задоволеною, йде.


– Насправді не зовсім зрозуміло, що нового у цій постанові, – коментує «Телеграфу» заступник завідуючої Кременчуцької філії «Полтавафарм» Олена Бородиня. – У документі сказано: «Пропонувати на вимогу споживача». Але ж аптекарі й так ніколи не відмовляють клієнтам, якщо ті просять замінити призначений препарат на більш дешевий.
Інша справа – як саме подіє на пацієнта оригінальний, відповідно, більш дорожчий препарат, чи його замінник, або дженерик*.


– Зараз дружина лікує пневмонію у першій міськлікарні. Їй призначили антибіотик, прокололи 5 днів – жодного ефекту, – розповідає кременчужанин Валерій. – Ми прочитали, що країна-виробник – Індія. Лікарі замінили препарат на німецький. Повний курс лікування лише антибіотиком обійшовся в 700 гривень....


Оригінал VS дженерик


– Дженерик даватиме той самий лікувальний ефект, але у цих ліках – інші допоміжні речовини. Саме від дії допоміжних речовин багато чого залежить, – говорить заступник завідуючого Кременчуцької філії «Полтавафарм» Олена Бородиня. – Це і наявність побічних ефектів, і тривалість дії препарату. Проте лікувальний ефект буде як від оригінального препарату, так і від дженерика, як від імпортного, так і від вітчизняного.


Олена Бородиня впевнена, що лікарі з досвідом бачать клінічну картину і призначають, можливо, більш дорогі ліки. Приміром, той самий Кавінтон – оригінальний препарат, а не Вінпоцетин (український аналог), бо перший швидше і краще допомагає і від нього менше побічних ефектів.


– На мою думку, купуючи препарати, пацієнт має бути впевнений у компетентності лікаря, довіряти йому, а також, звичайно, оцінювати свої статки, – каже пані Бородиня.
Проте кременчужанка Тамара трохи іншої думки. Вона вважає, що таку «роз’яснювальну роботу» серед пацієнтів потрібно проводити не працівникам аптек, а лікарям.


– Вони всі в змові з виробниками ліків! Спеціально призначають дорогі препарати! Звичайна застуда в дитини обходиться нині в 500 гривень! А не дай боже, захворіти на щось серйозне! – обурюється жінка.


То що ж зміниться після внесення змін до Ліцензійних умов? Влада вважає – це зекономить гроші українців. Аптекарі кажуть: з’явиться можливість штрафувати фармацевтичні установи. Та чи стануть люди здоровішими?

 

Думка лікарів


Дешеві ліки – не таємниця


Ірина Федько, лікар-дерматовенеролог міського шкірвендиспансеру:


– На мою думку, ліки повинен призначати лише лікар. Це може бути як дженерик, так і оригінальний препарат. Але лише лікар може визначити, чи підходить він пацієнту чи ні. В жодному разі призначати та перепризначати ліки фармацевт не повинен.

 



Анатолій Білька, міський лікар-інфекціоніст:

 

– Вважаю, що це непогана ініціатива. У людей різні статки, і вони мають право знати, що є дешевші аналоги призначених препаратів. Дженерики бувають різної якості.  Аптекарі повинні роз’яснювати людям не лише про ціни, а й про те, як аналог препарату може вплинути на лікування. Можливо, замінивши препарат, призначений лікарем, доведеться довше лікуватись, або можуть з’явитись побічні ефекти.

 

*Дженерик ( англ. Generic) – це непатентований лікарський препарат, що є відтворенням оригінального препарату, на діючу речовину якого закінчився термін патентного захисту. Може відрізнятися від оригінального препарату за складом допоміжних речовин. На оригінальному препараті зазвичай стоїть позначка R

 

"Кременчуцький ТелеграфЪ"

Автор: minchuk Джерело фото: g2zero.com
Теги: лекарства
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх