Про грип і вакцинацію: поради кременчуцьких лікарів та епідеміологів

22.10.2017, 09:35 Переглядів: 8 031

Про грип і вакцинацію: поради кременчуцьких лікарів та епідеміологів

На календарі жовтень. Попереду нас чекає черговий епідеміологічний сезон, який почнеться з листопада і триватиме по березень

Кременчуцькі лікарі попереджають, що цього року в Україну навідаються інші, не ті, що були минулого року, штамми вірусу грипу. Тож ті, хто хворів на грип минулого року і сподівається, що ще не втратив імунітет, скоріше за все помиляються, бо цього року до нас прийдуть незвані грипи «Мічіган», «Гонконг» та «Брісбен».
На запитання «Телеграфа»: чи існує найефективніший захист від грипу? – міський позаштатний епідеміолог Лариса Коровіна та завідувач педіатричним відділенням поліклініки № 2 Кременчуцької дитячої лікарні Ольга Кірчик відповіли, що найкращий захист – вакцинація.


Ольга Кірчик каже:

– Я вакцинуюсь багато років, бо в епідсезон трапляються дні, коли доводиться оглядати до 70 пацієнтів, тут жодна маска та провітрювання не допоможуть. Одного разу повірила пліткам, що після того, як багато років щеплюєшся, напрацьовується імунітет. Я тоді пропустила щеплення і дуже важко хворіла на грип того сезону. Далі вже зареклася ухилятися від щеплень, – каже лікар.


Лікарі зазначають, що з 2010-го по 2014-й у Кременчуці спостерігався спад захворювань на грип. Та у 2015–2016-му кількість захворювань стрімко зросла.

 

39161 особа
захворіла у Кременчуці на ГРІ та грип у 2016-му році

 

724 особи
були вакциновані від грипу у 2016-му році

 

60–65% хворих
на ГРІ та грип – діти

 

40% з них – школярі

 

«ТелеграфЪ» з’ясував кому і яким чином варто вакцинуватися.

 

Яка вакцина є у кременчуцькій аптечній мережі

У Державному реєстрі лікарських засобів України зареєстровані чотири вакцини проти грипу – «Ваксігрип» (виробник «Санофі», Франція); «Інфлувак» (виробник «Аббот», Нідерланди); «Джісі Флю» (виробник Грін Кросс Корпорейшн, Корея) та «Інфлуенза Ваксін», виробник Хуалан Біолоджікал Бактірін Ко. ЛТД., КНР (Китай).

 

Наразі, станом на 18 жовтня, «ТелеграфЪ» знайшов у міських аптеках одну з рекомендованих кременчуцькими лікарями вакцин для профілактики грипу – «Джісі Флю»/GC FLU Грін Кросс Корпорейшн, Корея. Цю вакцину пропонують аптеки «Медуниця» та «Ветеран». Провізори не виключають, що трохи пізніше в аптечній мережі можуть з’явитися й інші вакцини для профілактики грипу.


Перед вами на фото коробка вакцини «Джісі Флю». 

Про грип і вакцинацію: поради кременчуцьких лікарів та епідеміологів

 

Доза вакцини:

Про грип і вакцинацію: поради кременчуцьких лікарів та епідеміологів 

 

Де шукати вакцини від грипу

Офіційного переліку кременчуцьких аптек, де можна придбати вакцину проти грипу, наразі не існує. Натомість таку вакцину можуть реалізувати лише аптеки, які мають відповідну ліцензію. Таку ліцензію мають далеко не всі міські аптеки, бо нормативами передбачено, що для зберігання та реалізації вакцин аптечні заклади мають бути обладнані окремими холодильниками тощо. Тож доведеться ходити і питати, де є вакцина проти грипу.

 

ВАЖЛИВО!
Перед тим, як купувати вакцину, попросіть принести вам коробку, а не окрему дозу. Бо саме на коробці є позначка, за якою ви переконаєтесь, що вакцина «свіжа» і розрахована на цей сезон. Ви маєте знайти позначку 2017/2018 season – на фото вона справа. Позначка означає, що дана вакцина вироблена для сезону 2017–2018 року з урахуванням тих штаммів грипу, які, за прогнозом Інституту грипу та ВООЗ, мають з’явитися цього сезону в нашій півкулі та на території нашої країни.


Наприклад, науковці прогнозують, що у цьому сезоні Україну відвідають грипи «Мічіган», «Гонконг» та «Брізбен». Кременчуцькі лікарі попереджають, що «Мічігану» в місті не було з 2013-го року, тож набутий імунітет у тих, хто ним перехворів, вже втрачено.
Варто нагадати, що вакцину «Джісі Флю» МОЗ України рекомендував до застосування і минулого епідсезону – 2016/2017. Але тоді в країні лютували інші штамми грипу. Тому, купуючи вакцину сьогодні, шукайте позначку 2017/2018 сезон.

 

Як вакцинуватися

Вакцинація від грипу є рекомендованою, а не обов’язковою. Відповідно, вона платна і пацієнт ухвалює рішення про вакцинацію на власний розсуд. Якщо ви вирішили вакцинуватися або вакцинувати дитину, порядок дій такий:

  • у сімейного лікаря або у педіатра (для дитини) отримуєте рецепт на вакцину;
  • з рецептом приходити до аптеки, яка отримала право реалізувати вакцини проти грипу;
  • разом із рецептом приносите до аптеки сумку-холодильник для транспортування вакцини (сумку-холодильник можна узяти напрокат під залог у дитячій поліклініці № 2; також такі сумки мають аптеки, наприклад в аптеці «Медуниця» «Телеграфу» розповіли, що дають покупцю вакцини сумку-холодильник під залог у 50 грн. У «Ветерані» теж є сумки)
  • обов’язково збережіть чек на покупку вакцини!
  • з дозою вакцини, яка транспортується у сумці-холодильнику, та чеком на покупку йдете до дитячої поліклініки або до Центру первинної медико-санітарної допомоги за місцем реєстрації;
  • звертаєтесь до лікаря (педіатр чи сімейний лікар), він перевіряє чек на покупку вакцини та узгоджує вакцинацію, виконує вакцинацію медсестра, яка має допуск до виконання щеплень.

ВАЖЛИВО!
Якщо ви вирішили вакцинуватися від грипу або вакцинувати дитину, сплануйте свої дії так, щоби придбати вакцину і зробити щеплення протягом одного дня. Затримка на 2–3 дні між купівлею вакцини та щепленням може коштувати вам грошей, які ви викинете на вітер, бо чим довше вакцину тримають вдома, тим більше зростає ризик порушення правила безперервності «холодового ланцюга» – вакцини, і зокрема вакцина від грипу, потребують спеціальних умов зберігання при температурі від +2 до +8. При підвищенні температури тримання до 14–15 градусів, вакцини можуть втрачати свої специфічні властивості.


Саме тому лікарі перед щепленням вимагають показати чек на покупку – бо там зазначена точна дата та час придбання вакцини. Саме тому покупець має зберігати чек. Якщо у чеку зазначено, що вакцина придбана кілька діб тому, є ризик, що лікар не дасть згоду на вакцинацію таким препаратом. А якщо й надасть – щоб не пропадали гроші пацієнта – невідомо, як поведе себе вакцина, яку кілька діб тримали в домашніх умовах.

 

Кому варто вакцинуватися

Кременчуцькі лікарі радять робити щеплення від грипу усім здоровим громадянам працездатного віку. Натомість існують групи ризику, яким варто вакцинуватися обов’язково. Це фахівці, які працюють в системі «людина-людина». Також це діти до 3-х років; люди похилого віку (після 65 років), люди з хронічними захворюваннями легенів або серцево-судинної системи, хворі на цукровий діабет, вагітні.

 

Дітей віком до 6 місяців не вакцинують. Вважається, що в них у цьому віці є набутий материнський імунітет. Вакцинують дітей у віці від 6 місяців.


Особливо важливою лікарі вважають вакцинацію дітей у віці від 6 місяців до 1 року, бо такі дітки ще не мають набутого імунітету і захворювання на грип протікає у них дуже тяжко та має великі ризики ускладнень.


Дітям у віці від 6 місяців до 3 років лікарі радять зробити два щеплення від грипу з інтервалом у місяць.


Школярам (дітям від 6 років і старше), які вакцинуються від грипу вперше, лікарі теж радять робити два щеплення з інтервалом у місяць для набуття більш сталого імунітету.


Вагітним жінкам вакцинація від грипу рекомендована через те, що у період вагітності вони мають ослаблений імунітет – це передбачено природою для збереження плоду, та водночас така ситуація збільшує ризики захворіти та мати небезпечні ускладнення.


Люди похилого віку також мають ослаблений імунітет, тому для них значну небезпеку становлять тяжкі ускладнення від грипу – пневмонія тощо.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх