Президент підписав закон про пенсійну реформу: усі накопичуємо собі на пенсію!

9.10.2017, 09:42 Переглядів: 13 102

Президент підписав закон про пенсійну реформу: усі накопичуємо собі на пенсію!

Страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію, таки збільшиться: у 2018 з 15 до 25 років, а поступово - до 35 років

8 жовтня Президент Петро Порошенко підписав закон про пенсійну реформу (законопроект №6614), про це повідомляє офіційний сайт глави держави.

 

«Хочу привітати всіх українців, бо коли-небудь ми всі будемо пенсіонерами. І дуже важливо, що справедливість цією пенсійною реформою встановлено», - сказав Петро Порошенко.

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час обговорення документу завжди називав реформу «відновленням соціальної справедливості». Яке ж поняття вклали у «справедливість» посадовці? З чим нас вітають?

 

1. Збільшується страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію.

 

Зауважимо, що коли законопроект №6614 передавався на друге читання у Верховну Раду (нагадаємо, до урядового законопроекту було внесено понад 2 тисячі правок), на урядовому порталі з’явилося повідомлення такого змісту: «Необхідний мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію залишається незмінним – 15 років». На сайті КМУ і досі є це повідомлення.

 

Президент підписав закон про пенсійну реформу: усі накопичуємо собі на пенсію!

 

Проте «на виході» - тобто в ухваленому законі – ми бачимо, що мінімальний страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію в 60 років, таки збільшується: з 1 січня 2018 року - до 25 років. А поступово поріг страхового стажу, необхідний для виходу на пенсію в 60 років, підніматиметься і до 2028 року досягне 35 років. 

 

Щоправда, маючи від 15 до 16 років стажу, таки можна буде претендувати на пенсію за віком. Але не в 60 років, а в 65.

 

Запроваджується так званий «гнучкий коридор» виходу на пенсію, як називають його в уряді. Тобто хтось піде на пенсію в 60, хтось – в 63, хтось – у 65.

Президент та уряд підкреслюють, що здійснюють реформу без підвищення пенсійного віку. Але збільшення мінімального страхового стажу можна назвати прихованим підвищенням пенсійного віку.

 

Знайдіть себе у «коридорі» Гройсмана

 

Президент підписав закон про пенсійну реформу: усі накопичуємо собі на пенсію!

 

Інфографіка «Економічної правди»

 

2. Із 1 січня 2019 року – накопичуємо собі на пенсію

 

З 1 січня 2019 року передбачений старт другого рівня пенсійного страхування – накопичувальної системи. Тобто кожен українець зі своєї зарплати перераховуватиме гроші на окремий рахунок, а потім отримуватиме «додаткову» пенсію, крім тієї, що належить за солідарною системою. Раніше обговорювався варіант, що учасниками накопичувальної системи стануть усі, кому на момент старту реформи не виповнилося 35 років.

 

Але в ухваленому законі прописаний інший варіант: учасниками накопичувальної системи стануть усі, особи, які «станом на 1 січня 2019 року підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню». Проте є шанс відмовитися від накопичувальної системи в тих, кому станом на 1 січня 2019 року виповнилося 50 років «з хвостиком» - тобто залишилося менше 10 років до пенсії. (І це за умови, якщо маєте необхідні роки страхового стажу і виходите на пенсію в 60).

 

Цитуємо Закон: «Застраховані особи, яким на 1 січня 2019 року залишилося менше 10 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, мають право прийняти рішення не сплачувати страхові внески до накопичувальної системи пенсійного страхування.»

 

Стаття 26 якраз встановлює «коридор» виходу на пенсію.

 

3. Маєш 40 років стажуйди на пенсію незалежно від віку

 

Ця норма якраз з’явилася в законі у результатів правок.  Тим, хто має 40 років страхового стажу, можна йти на пенсію, не чекаючи, коли виповниться 60 років. Нововведення стартує з 2028 року – так передбачає закон.

 

4. Осучаснення пенсій: як воно відбуватиметься?

 

З 1 жовтня 2017 року всі пенсії незалежно від року призначення будуть перераховані за єдиними правилами за матеріалами пенсійних справ, повідомляє урядовий прес-реліз.  При перерахунку буде використовуватися єдиний показник середньої зарплати за останні 3 роки (2014-2016) у розмірі 3 764,4 грн; оновлений показник прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян на рівні 1452 грн. Усі перерахунки пенсій будуть зроблені без звернень пенсіонерів.

 

За даними уряду, пенсії 5,6 мільйона українців потраплять під осучаснення і збільшаться на суми від 50 до 1000 гривень, а в декого й більше. Фактично це індексація, яка не проводилася із 2012 року. Наслідком стало те, що за однакових умов праці новопризначені пенсії вищі, ніж ті, що були призначені 10 років тому.

 

Один із прикладів Мінсоцполітики: шахтар із страховим стажем понад 46 років. Якщо такому працівнику пенсія була призначена у 2008 році, він отримує 3312 грн. Якщо ж такий працівник вийшов на пенсію у 2016 році – 8446 грн. Так відбувалося тому, що кожного року зростав середній показник зарплати, який впливає на призначення пенсій (це один з показників, який підставляється у формулу пенсії). Але натомість «старі» пенсії не індексувалися.

 

Новопризначені пенсії фактично не зростуть. 

 

А тепер про неприємне: При перерахунку пенсій, як уже сказано, збільшується середній показник зарплати, але водночас зменшується показник стажу роботи з 1,35 до 1. Тобто скільки б років ви не гарували на роботі, якщо роботодавець мінімізував вашу зарплату (або ви самі хитрували з податками як підприємець), великий стаж не врятує від малої пенсії.

 

Більш детально про формулу пенсії та приклади розрахунку до осучаснення і після – у матеріалі за посиланням.

 

 

5. Впроваджується щорічна індексація пенсій

 

Закон передбачає, що надалі всі пенсії щорічно ідексуватимуться – на 50% середньої заробітної плати і на 50% від зростання інфляції. 

 

У 2019-2020 роках для перерахунку братиметься показник середньої заробітної плати за попередній рік. З 2021 року – показник середньої заробітної плати за три попередні роки.

 

6. Скасовуються особливі умови виходу на пенсію

Закон скасовує так звану «вислугу років», у тому числі спеціальні умови виходу на пенсію для прокурорів, держслужбовців, наукових працівників, депутатів, працівників дипломатичної служби.

 

Проте для деяких категорій пільгові умови виходу на пенсію зберігаються:

  • артистів (балеринам, музикантам на іншим - за наявності вислуги від 20 до 35 років);
  • військових – учасників бойових дій (55 років);
  • для: матерів, які виховали 5 дітей або інвалідів з дитинства (у 50 років);
  • ліліпутів та диспропорційних карликів (40/45 років);
  • журналістів, у разі поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час виконання службових обов’язків у місцях надзвичайних подій;
  • «чорнобильців» (із зниженням пенсійного віку)

 

7. Скасовується обмеження виплати пенсій працюючим пенсіонерам

 

Пенсійне законодавство до ухвалення нового закону  передбачало обмеження розміру пенсій працюючим пенсіонерам.  Вони отримаували 85% від розміру пенсії (але не менше 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність). Наразі із 1 жовтня працюючим пенсіонерам повернуть пенсії в повному обсязі. Також відміняється зменшення розміру пенсії жінкам, що скористались правом дострокового виходу на пенсію по досягненню 55 років.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Іршава NEWS
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх