Нардепи Шаповалов та Жеваго відсиділи черговий термін у Раді

24.07.2017, 08:08 Переглядів: 7 756

Нардепи Шаповалов та Жеваго відсиділи черговий термін у Раді

Давайте подивимось, що наші обранці встигли зробити цього року в Раді. Адже формально ми обираємо народного депутата для того, щоб він займався законотворчістю, а не перерізав стрічки на чергових дитячих майданчиках чи фарбував фіолетовою фарбою поламану лавку.

Чергова, шоста сесія Верховної Ради закінчила свою роботу. Спікер Парубій закрив засідання і депутати розбіглися на тривалі літні канікули, зберуться лише восени. До речі, у травні вони мали такі ж тривалі пасхальні канікули. Окремі депутати пропонували подовжити роботу сесії через те, що залишилося чимало важливих, але неухвалених законопроектів та невирішених питань. Та більшість народних обранців цю пропозицію не підтримала. Не підтримали її і кременчуцькі нардепи Шаповалов та Жеваго – вони теж пішли на канікули.


Оцінка роботи нардепів К. Жеваго та Ю. Шаповалова

Нардепи Шаповалов та Жеваго відсиділи черговий термін у Раді Нардепи Шаповалов та Жеваго відсиділи черговий термін у Раді

 Нардеп Жеваго

 Нардеп Шаповалов

Перепрацьовувати і не збирався

13-го липня, коли у Верховній Раді на вимогу окремих депутатів намагалися проголосувати за продовження роботи Ради у літній період, народний депутат Жеваго навіть не метушився, як нардеп Шаповалов. Він залишився вірним собі – прогуляв усе засідання, а не бігав туди-сюди із зали та до буфету чи дамської кімнати. Табло електронної реєстрації зафіксувало його відсутність у залі і на початку засідання, і коли голосували за продовження роботи сесії, і далі, коли голосували за інші питання.

Попрацювати більше не захотів

«ТелеграфЪ» перевірив результати голосування за продовження роботи Ради у літній період. Шаповалов не голосував за це питання, був відсутній.


13-го липня він зранку був у Раді, голосував за чотири перших питання. Та коли поставили на голосування питання «Поіменне голосування за продовження шостої сесії Верховної Ради VIII скликання», нардеп хутко зник. Електронне табло три рази поспіль – поки намагалися проголосувати дане питання – зафіксувало його відсутність. Та щойно зал перейшов до іншої теми, як нардеп Шаповалов знову матеріалізувався в залі. Навіть проголосував за проект щодо акцизних накладних.

Депутатські запити 

0

Протягом 2017-го року депутатські запити від нардепа Жеваго не надходили.

11

Протягом 2017-го року нардеп подав 11 депутатських запитів. З них шість – за однією темою. Запити подавалися до Кабміну, міністерств та органів місцевого самоврядування. Генпрокурора і президента нардеп не турбував.

Законопроекти

1 

Протягом 2017-го року нардеп Жеваго став співавтором 1 (одного) законопроекту № 6427-д «Про Конституційний Суд України». Законопроект вже ухвалений та поданий на підпис президенту. Співавторство Жеваго можна пояснити тим, що він – член Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя, а законопроект писали члени комітету на чолі з його головою Князевичем.
Нардепи Левченко та Дерев’янко на сесії Ради заявили, що цей законопроект зробить Конституційний Суд ручним судом президента.

13 

Протягом 2017-го року нардеп Шаповалов став співавтором 13 законопроектів. Авторських проектів немає. Тематика законопроектів дуже різна – від альтернативних джерел енергії до безпечності колісних транспортних засобів та заборони на страйк у випадках загрози національній безпеці.

 

Графік роботи

За даними письмової реєстрації, нардеп Жеваго відвідав 95 засідань Верховної Ради, а прогуляв – 234.

Нардепи Шаповалов та Жеваго відсиділи черговий термін у Раді

За даними письмової реєстрації, нардеп Шаповалов відвідав 280 засідань Ради, а прогуляв 35.

Нардепи Шаповалов та Жеваго відсиділи черговий термін у Раді

 

 

Голосування за пенсійну реформу Гройсмана

Нардеп Жеваго начхав на підвищення пенсійного страхового стажу для українців


14-го липня, коли нардеп Шаповалов голосував за законопроект № 6614, який Кабмін красиво назвав «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», нардеп Жеваго за нього не голосував – він прогуляв це засідання Ради.


Законопроект № 6614 – це проект пенсійної реформи від прем’єра Гройсмана. І попри те, що прем’єр публічно божиться, що підвищення пенсійного віку не буде, воно таки буде, бо уряд збільшує страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію. Так цього року для виходу на пенсію у 60 років українцю потрібно 15 років страхового стажу (період, коли робітник чи його роботодавець офіційно платили страхові внески до Пенсійного фонду).


Та вже наступного, 2018-го, року для виходу на пенсію у 60 років знадобиться 25 років страхового стажу. Щороку цей термін збільшуватиметься, і так аж до 2028-го. Так, у 2023-му для виходу на пенсію у 60 треба буде 30 років страхового стажу, а у 2028-му – 35. Хіба ж це не підвищення пенсійного віку? І таке важливе для кожного українця голосування нардеп Жеваго просто прогуляв – попри те, що неодноразово переконував кременчуцьких журналістів, що ходить на всі важливі засідання у Верховній Раді.

Нардеп Шаповалов проголосував за підвищення пенсійного страхового стажу для українців


14-го липня нардеп Шаповалов проголосував за законопроект № 6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Це проект пенсійної реформи від прем’єра Гройсмана. Попри те, що прем’єр публічно божиться, що підвищення пенсійного віку не буде, воно таки буде, бо уряд збільшує страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію. Так цього року для виходу на пенсію у 60 років українцю потрібно 15 років страхового стажу.
Та вже наступного, 2018-го, року для виходу на пенсію у 60 років знадобиться 25 років страхового стажу, а у 2028-му – 35. Ось за це нардеп Шаповалов і проголосував.

Голосування за зняття депутатської недоторканності 

Нардеп Жеваго навіть голосувати не прийшов

Перед виборами фактично всі кандидати обіцяють боротися за зняття депутатської недоторканності. Ось як вони за це голосують, прийшовши до Верховної Ради.
11-го липня Рада голосувала за зняття недоторканності з народних депутатів Дейдея, Довгого, Лозового, Полякова, Розенблата. Нардеп Жеваго навіть до зали голосувань не прийшов. Електронне табло зафіксувало його відсутність на усіх голосуваннях по темі.

Нардеп Шаповалов втік із залу голосування

11-го липня Рада голосувала за зняття недоторканності з народних депутатів Дейдея, Довгого, Лозового, Полякова, Розенблата. Нардеп Шаповалов втік із зали перед голосуванням з цих питань. Електронне табло показало його відсутність, натомість до цього та після цього він був у залі. Більше того, Шаповалов був відсутній на голосуваннях щодо нардепів Дейдея, Довгого, Лозового, Полякова – та раптом матеріалізувався у залі, коли почали голосувати за зняття недоторканності з Розенблата. І Шаповалов проголосував за зняття недоторканності саме з нього – а також за його затримання та арешт.

 

Привид «договорняка»

За версією «Телеграфа», історія з голосуванням за зняття недоторканності надто схожа на «договорняк». Адже у таблиці голосування по Дейдею видно, що у залі відсутній не лише нардеп Шаповалов, а й уся група «Відродження», до якої він перейшов минулого року. Ну не може уся група одночасно піднятися і піти попити водички або припудрити носики. За версією «Телеграфа», вони дружно пішли із зали, бо з ними про це домовились – на певних вигідних умовах. Маємо підстави вважати, що саме через такі «вигідні умови» Шаповалов і перейшов до групи «Відродження» – адже «правильне» голосування – це спосіб добряче заробити.
А з Розенблатом інша історія – перед голосуванням його здав сам президент, адже Розенблат – член президентської партії БПП, тепер вже колишній. Партія виключила його зі своїх лав перед самим голосуванням – тож можна припустити, що «згори» прийшло «добро» на зняття з бідолахи-вигнанця недоторканності. І наш нардеп Шаповалов проголосував «як треба».

Депутатський медіаресурс

За версією «Телеграфа», у Кременчуці позитивний імідж народного депутата Жеваго формують газета «Кременчуцька газета» та сайт із такою ж назвою. У цих виданнях стабільно розміщується виключно негативна інформація про народного депутата Шаповалова та виключно позитивна інформація про нардепа Жеваго. Варто зазначити, що про Жеваго видання пишуть набагато рідше, ніж про його суперника Шаповалова. Можливо, тому, що Жеваго рідко відвідує Кременчук, а, відповідно, рідко створює інформаційні приводи для появи матеріалів. Що стосується його конкурента Шаповалова, то, судячи з публікацій «Кременчуцької газети», усі найстрашніші негаразди у Кременчуці відбуваються саме через нього.

За версією «Телеграфа», у Кременчуці позитивний імідж нардепа Шаповалова формують газета «Автограф» та сайт «Кременчук Тудей». У цих виданнях протягом останніх трьох років публікується виключно позитивна інформація про народного депутата Шаповалова та його діяльність. Також у цих виданнях публікується виключно негативна інформація про діяльність його конкурента нардепа Жеваго. Звісно, таку ситуацію можна було б вважати позицією редакційної групи цих видань. Натомість відсутність найменшого балансу у поданні інформації на користь одного та на шкоду іншому занадто очевидна, щоб не звертати на неї увагу.


Та увагу на це звертають лише журналісти. Пересічні громадяни – і найперше ті, кому безкоштовно приносять газету «Автограф» з програмою телепередач, – навряд чи аналізують такі дрібниці як те, на кого працює видання.
Медіаресурсом нардепа Шаповалова є підстави вважати і Кременчуцьку комунальну телерадіокомпанію, яка теж випускає в ефір виключно позитивні матеріали про фігуранта. Натомість серед сюжетів компанії складно знайти аналогічні позитивні матеріали про іншого кременчуцького нардепа – Жеваго.

Колаж та інфографіка: Микола Хруцький

Матеріал було опубліковано у тижневику «Кременчуцький ТелеграфЪ» №29 від 20 липня 2017 року.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх