Ось скільки грошей додали школі вашої дитини, щоб припинити побори з батьків

16.02.2017, 10:11 Переглядів: 12 913

Ось скільки грошей додали школі вашої дитини, щоб припинити побори з батьків

«ТелеграфЪ» друкує зведену таблицю, в якій ви можете подивитися, скільки додаткових коштів на кожен місяць виділили школі, де вчиться ваша дитина, на придбання тих речей, на які роками збирали гроші з батьків – меблі, вікна, канцтовари тощо

У попередньому номері «ТелеграфЪ» надрукував матеріал «Збір внесків у школах Кременчука заборонили, та батьківські комітети все одно збирають гроші». Ми нагадали кременчужанам, що 23 грудня 2016-го року депутати Кременчуцької міськради ухвалили рішення про заборону збору в школах благодійних внесків із батьків учнів (у дитсадках теж).


Також ми розповіли про результати голосування на сайті «Телеграфа», де читачі відповідали на запитання: чи збирають у їхній школі і досі батьківські внески?


39,47% учасників голосування повідомили, що в школі, де вчиться їхня дитина, внески вже не збирають (з січня 2017-го). Натомість 19,96% визнали, що в їхньому навчальному закладі збирати «на школу» припинили, та «на клас» батьківські комітети збирають і досі.


Думки коментаторів розділилися. На диво, менша їх частина раділа рішенню про заборону збору в школах примусових батьківських внесків. Чимало дописувачів просто не вірили, що така заборона можлива в принципі. Натомість сформувалася чимала група тих, хто активно критикував рішення про заборону поборів з батьків як нежиттєздатне і пророкував школам швидкий занепад без батьківських «живих» грошей. Ось кілька дописів представників цієї групи:

 

 

– Якби не внески, були б у дiтей старi вiкна та обшарпанi класи. Я розумiю, що це повинна брати на себе держава, але наша держава це окрема розмова… Що б було, якби люди не допомагали солдатам, якi воюють на сходi? Так само зi школами, якщо ми не зробимо – за нас нiхто не зробить.
Бартулович

 

– Полностью поддерживаю.
Andrew_

 

– Факт сбора средств родительскими комитетами в садах есть, но сбор реально добровольный. Я, как родитель, не желаю ждать месяц, пока чиновники разного уровня отелятся выделить 100 грн на замену лампочки или сломанного выключателя... Если бы сумму, эквивалентную сборам, давали садам на расходы, то другое дело, а так это профанация, а не улучшение.
Sheva1314

 

Як бачите, противники скасування шкільних поборів стверджують, що «если бы сумму, эквивалентную сборам, давали садам на расходы, то другое дело, а так это профанация, а не улучшение».


«ТелеграфЪ» нагадує, що перш ніж заборонити збір грошей у навчальних закладах, міська влада виділила освіті додаткові кошти у сумі 15 млн грн саме на покриття скасованих батьківських внесків.


Оскільки у Бюджетному кодексі немає такої витратної статті, як «Замість батьківських внесків», додаткові 15 млн грн розподілені поміж міськими закладами освіти за двома статтями: «Предмети, матеріали, обладнання і інвентар, у тому числі, м’який інвентар та обмундирування» (КЕКВ‑2210) та «Оплата послуг (крім комунальних)» (КЕКВ‑2240).


«ТелеграфЪ» друкує зведену таблицю (дивіться у кінці матеріалу), де ви можете подивитися, скільки додаткових коштів на поточний навчальний рік отримала школа, де вчиться ваша дитина, за статтею «Предмети, матеріали, обладнання і інвентар…» (КЕКВ‑2210). Суми розписані по місяцях. Таблиця складена за інформацією, наданою міським департаментом освіти.

 

«ТелеграфЪ» запитав начальника департаменту освіти Геннадія Москалика, як визначалася сума коштів на конкретну школу? Керівник освітян відповів:


– Ми розподіляли кошти, виходячи з норми 50 гривень на місяць на одну дитину, крім того, враховувалась загальна кількість учнів у школі.
Отже, на рік виходить у межах 600 грн на дитину.


Також «ТелеграфЪ» отримав у департаменті перелік основних товарів та матеріалів, придбання яких підходить під статтю «Предмети, матеріали, обладнання і інвентар…»: 

 

  • заміна вогнегасників;
  • м’який і спортивний інвентар;
  • будівельні матеріали;
  • класні журнали;
  • канцелярські товари;
  • грамоти;
  • вікна, двері;
  • придбання енергозберігальних лампочок;
  • парти.


Нагадаємо, це основні товари і матеріали, повний перелік при потребі варто узгоджувати з бухгалтером навчального закладу.

 

Отже, ми надали інформацію, скільки коштів виділили на кожну школу на матеріали та товари, на які роками збирали гроші з батьків (канцтовари, лампочки, фарба, вікна тощо). Ці гроші виділені не на абстрактну «школу», а на усі її класи з урахуванням кількості учнів. Тож у класних батьківських комітетів, які й досі збирають гроші з батьків «на клас», є вибір – або й далі збирати гроші з батьків, або з’ясовувати потреби класу, складати заявки і звертатися до шкільної адміністрації по потрібні товари і матеріали.


У будь-якому випадку, батьки школяра, перш ніж слухняно здавати гроші на чергову покупку, мають право запитати, чи звертався вже батьківський комітет до шкільної адміністрації для отримання потрібного товару? Якщо не звертався, нехай звертається. Якщо звертався і дирекція відмовила, цікаво буде дізнатися, з яких мотивів?


Бо, як стало відомо «Телеграфу», минулої п’ятниці, 10 лютого, профільний віце-мер Ольга Усанова разом із начальником департаменту освіти Геннадієм Москаликом здійснювали моніторинг ситуації в школах у січні через скасування батьківських внесків. Як зазначив начальник департаменту освіти, директори шкіл повідомили, що коштів, додатково виділених на компенсацію батьківських внесків, вистачає на першочергові потреби.


У наступних номерах «Телеграфа» ми надрукуємо таблиці коштів, виділених за статтею «Оплата послуг (крім комунальних)». 

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар (КЕКВ 2210), суми

в гривнях

 

Суми, виділені усього на 2017 рік по школам:

 

 

Ось скільки грошей додали школі вашої дитини, щоб припинити побори з батьків 

Суми, виділені по місяцям:


Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх