Кременчуцький довгобуд: люди три роки чекають на куплену квартиру

5.01.2017, 07:10 Переглядів: 6 277

Кременчуцький довгобуд: люди три роки чекають на куплену квартиру

Гроші знецінилися, а обіцяного житла немає. Термін здачі другої черги будинку на вулиці Манагарова, 25 весь час переноситься

Заморожене будівництво та знецінені гроші

 

Кременчужанка Олена з родиною поневіряється по найманих квартирах, хоча ще три роки тому мала вселитися у власне житло, якби забудовник вчасно виконав свої зобов’язання. За цей час в молодої пари народилася дитина. Цю подію родина готувалася зустріти в новій квартирі, інвестувавши в її будівництво повну вартість. Та будівельна компанія МЖК «Житлобуд» так і не «розродилася» квартирами у другій черзі будинку на Раківці.

 

Забудовник з великими потугами добудував першу чергу будинку – один під’їзд на вулиці Манагарова, 25, де купували люди квартири за державними програмами молодіжного будівництва і доступного житла. Тоді люди теж «били у дзвони» і зверталися в усі можливі інстанції. Проте врешті вони все ж вселилися у власне житло. А їхні майбутні сусіди із другого під’їзду так і залишилися ні з чим, хоча їм теж обіцяли швидко збудувати квартири.

 

 

Наразі будівництво заморожене. Сиротливо стирчить кран, чекаючи  «кращих часів». Але, як кажуть мешканці першого під’їзду, будівництво навіть не освітлюється, не спостерігається й охорони, що спонукає сумніватися у спроможності забудовника завершити справу. Ходять чутки, що він намагався продати довгобуд.

 

 

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву наразі не бере пайову участь у другій черзі будинку на Манагарова, 25. Як каже керівник Полтавського регіонального управління фонду Олена Алєксєєва, після тривалого будівництва першої черги цього ж будинку Фонд більше не співпрацює з МЖК «Житлобуд». Отже, квартир, які гарантує держава, наразі в будинку немає. Тож постраждали люди, які, вкладали власні кошти в майбутні квартири.

 

- Ми укладали угоду в 2013 році. На той час будівництво йшло повним ходом, швидко. Нам обіцяли, що будинок здадуть у четвертому кварталі 2013 року, був обумовлений термін. З того моменту ми все чекаємо, термін постійно відтягується. Приходимо до забудовника, він обіцяє, що от-от знайдуться інвестори, він почне будувати, просить перенести термін, укласти додаткову угоду. Потім минає час, а нічого не відбувається! Востаннє нам пообіцяли, що будинок здадуть наприкінці 2016 року, але й цей термін у грудні минув, а нас і досі годують обіцянками. Забудовник каже, що, можливо, з мерії буде якесь замовлення… Тепер ми чекаємо кінця лютого – забудовник пообіцяв сказати, що буде далі. Та ми бачимо, що будівництво не ведеться, і хто ж будуватиме взимку? У квартиру ми вклали власні кошти – повну вартість. Купували ми житло в однієї фірми, потім переукладали угоду напряму із забудовником – МЖК «Житлобуд». Але нічого не змінилося! Так, забудовник погоджується, що він нам винен. Каже, що роботи залишилося на 2-3 місяці, і так щороку! Чоловік укладав угоду ще тоді, коли ми не були одружені, потім одружилися, я й дитину народила, їй уже рік, а ми все по найманих квартирах ходимо! - обурюється Олена.

 

Родина шкодує, що свого часу не купили квартиру на вторинному ринку, бо необхідну суму збирали в доларах.

 

- На той час долар за курсом був по 8 гривень, тепер – 27, гроші знецінилися, і того, що ми отримаємо назад у гривнях, тепер ми ніякого житла не купимо за ці гроші. Та й не гроші нам потрібні, а квартира, - каже кременчужанка.

 

Олена намагається з’ясувати, чи багато людей постраждало так само, як її сім’я, щоб об’єднуватися та разом вимагати від забудовника виконання зобов’язань. (Контакти Олени є в редакції ТЪ).

 

Забудовник чекає весняних інвесторів

 

«ТелеграфЪ» запитав про подальшу долю довгобуду директора фірми МЖК «Житлобуд» Олександра Савенка.

 

Пан Савенко повідомив про наміри поновити будівництво навесні цього року. За його словами, завершити будівництво можна буде до кінця року і повністю здати будинок в експлуатацію. Але головне питання: де ж брати гроші? Два зведені поверхи забудовник оцінює у 5 мільйонів гривень. Обігових коштів у фірми більше немає. Людей, які купили квартирі в недобудові (і вклали гроші) за словами директора МЖК «Житлобуд», поки що одиниці. Отже, будівництво може відновитися лише за кошти солідних інвесторів.

 

Та жоден інвестор не погоджується братися за об’єкт, який знаходиться в іпотечній заставі банку, каже Олександр Савенко. З цієї ж причини не можна продати довгобуд іншій фірмі. Доріжки ж ведуть до банків-банкрутів.

 

- Проблема полягає в тому, що будинок в іпотеці ще з часів, коли був «Кредитпромбанк». Коли він рухнув, іпотека перейшла в «Дельта Банк». Потім рухнула й «Дельта», і зараз справами займається Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Але фонд не вирішує питання про зняття іпотеки. Віртуально будинок у власності банку, зараз минув термін, і ми можемо порушити питання про автоматичне зняття іпотеки. З весни відновиться будівництво. Затримка відбулася не з нашої провини, - пояснив Олександр Савенко.

 

Гарантії стали пасткою

Варто дещо пояснити роль банків-банкрутів у цій історії. Є таке поняття, як ФФБ (фонд фінансування будівництва. За законом «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», ФФБ створюються для того, щоб управитель (у нашому випадку банк) контролював забудовника. Управитель укладає із забудовником договір іпотеки на об’єкт, залучає кошти (при цьому банк не обов’язково вкладає у будівництво свої власні).

 

Як пояснив Олександр Савенко, для об’єкту на вулиці Манагарова ФФБ був створений у «Кредитпромбанку». Тобто цей банк виступав посередником між людьми, які хотіли купити квартири, і забудовником. Усе нібито логічно: у законі прописані механізми, які не дозволяють забудовнику зникнути з грошима інвесторів. Та банки самі почали лускати, як мильні бульбашки…

 

 

- Якими є ваші нинішні відносини з «Кредитпромбанком» та «Дельта Банком»: чи винні ви їм гроші або вони – вам? – запитали ми в директора МЖК «Житлобуд».

 

- Фінансово ні ми їм не винні, ні вони нам. Під цей будинок ми не отримували кредитування. Але коли створювався ФФБ, оформлялася іпотека, такою є обов’язкова процедура. Іпотека занесена у державний реєстр іпотек, і немає уповноваженої особи, яка може розірвати договір іпотеки. Ні в кого нині немає таких повноважень. Тепер це ціла процедура, пов’язана з ліквідацією банку.

 

- Хто зараз виступає гарантом коштів, які вклали самі люди?

 

- Наше підприємство.

 

- За рахунок яких коштів ви збираєтесь поновити будівництво навесні?

 

- У нас є інвестори, які готові вкласти гроші у будівництво.

 

- Хто вони? Це банківські, фінансові структури?

 

- Це комерційна таємниця. Я не озвучу, бо я потім втрачу інвесторів… Жоден банк зараз не готовий кредитувати будівництво. Але є люди, які готові, але вони хочуть бачити «чистий» будинок без усіляких іпотек.

 

- Наскільки відсотків ви впевнені у своєму інвесторі?

 

- Відсотків на 90.

 

Наостанок: Із власних джерел «Телеграфу» стало відомо, що в мерії обговорювали питання проблемного будинку на вулиці Манагарова. Йшлося про те, щоб за об’єкт таки взявся Фонд сприяння молодіжному будівництву. Та, як уже сказано, наразі Фонд розірвав відносини з МЖК «Житлобуд».

 

Як каже віце-мер з будівництва Дмитро Кравченко, вплинути на приватного забудовника міська влада не може - не має таких важелів. Тож він радить людям, які вклали гроші у будівництво, звертатися до правоохоронних органів, якщо вони не зможуть отримати обіцяне житло.

Автор: Тетяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх