Комунальні феї: вони допомагають кременчужанам вирішувати побутові проблеми

22.10.2016, 08:30 Переглядів: 5 599

Комунальні феї: вони допомагають кременчужанам вирішувати побутові проблеми

Як боротися за індивідуальні лічильники газу, проти примусових благодійних внесків та зависоких норм водопостачання

У кременчужан наразі забагато комунальних проблем. Кожен вирішує їх, як може. І добре, коли знаходиться людина, яка може допомогти у вирішенні таких комунальних проблем. «ТелеграфЪ» знайомить читачів із діями трьох депутатів Кременчуцької міськради – Оксани Піддубної, Тетяни Сідерки та Валентини Гордєєвої – які регулярно опікуються проблемами мешканців міста. Читайте, що вони роблять, і визначайтесь, хто з них може допомогти і вам.

 

Боротьба за індивідуальні лічильники газу та проти загальнобудинкових лічильників наразі стала темою № 1 у переліку комунальних проблем кременчужан. Компанія «Кременчукгаз» уперто встановлює загальнобудинкові лічильники газу на кременчуцькі багатоповерхівки. Мешканці багатоповерхівок настільки ж уперто цьому протистоять. Три вищезгаданих депутати міськради кожен по-своєму допомагають кременчужанам у вирішенні цієї проблеми.

 

Тетяна Сідерка:

 

Комунальні феї: вони допомагають кременчужанам вирішувати побутові проблеми

 

«Відмовляємось від загальнобудинкових лічильників і звертаємось до суду!»

 

Депутата Сідерку мешканці багатоповерхівок регулярно запрошують на підмогу, коли до них приїжджають представники «Кременчукгазу» для встановлення будинкових лічильників. Ось перелік будинків, куди виїжджала Тетяна Сідерка:
буд. 10, вул Володимира Великого (колишня вул. Тельмана)
буд. 15/8, вул. Лесі Українки (проспект 50-річчя Жовтня)
буд. 81, пр. Свободи (вул. 60-річчя Жовтня)
буд. 3, вул. Генерала Родімцева
буд. 6, вул. Гвардійська
буд. 14, вул. Київська
буд. 79, вул. Київська
буд. 79а, вул. Київська
буд. 37, вул. О. Кошового
буд. 65, вул. Троїцька (вул. Красіна)
буд. 13, вул. Перемоги
буд. 26/37, вул. Соборна (вул.Леніна)

 

Депутат Кременчуцької міської ради Тетяна Сідерка переконана, що мешканці багатоповерхівок мають опиратися встановленню загальнобудинкових лічильників газу, вимагати від «Кременчукгазу» встановлення індивідуальних квартирних лічильників і оскаржувати в суді як неправомірну норму споживання газу 9,8 куб м, за якою «Кременчукгаз» виставляє рахунки тим, хто відмовився від будинкового лічильника. Вона першою в Кременчуці подала позов до ПАТ «Кременчукгаз». У цій справі Тетяна Сідерка представляє інтереси кременчужанки, мешканки будинку № 81, якій «Кременчукгаз» виставив рахунок за нормою 9,8 куб м.

 

Ось що розповідає Тетяна Сідерка:

 

– В усі ці будинки, куди мене викликали мешканці, «Кременчукгаз» приїздив уже по три рази, та люди все одно відмовляються від будинкових лічильників. Більше того, усім, хто відмовився, «Кременчукгаз» вже виставив рахунки за нормою 9,8 куб м на людину. Це дорого і несправедливо, але люди платять і все одно відмовляються. Я добре пам’ятаю свій перший будинок – Тельмана, 10. Це мій округ, мені зателефонували зовсім несподівано, я виїхала, через 10 хвилин була там. Це сталося ще у березні 2016-го, тоді «Кременчукгаз» лише починав історію з лічильниками. Ой і довго ж ми тоді сперечалися – години три. Тоді я й познайомилась із шановним паном Грабовським, головним інженером «Кременчукгазу». Він викликав поліцію, щоб склали протокол, що я хуліганю, заважаю газовикам виконувати свою роботу. Я тоді поліцейських запитала: хлопці, а яку норму закону я порушую? Мирні збори законом дозволені, я не бешкетую, на представників компанії не кидаюся, за що ви складатимете на мене протокол? Минулого тижня на вулиці Родімцева, 3 така ж історія повторилася, тільки вже не зі мною. Там «Кременчукгаз» викликав поліцію, щоб вони відсунули стареньку бабусю від газової труби, біля якої вона стояла! Та на виклик приїхала така розумна дівчинка, сказала, що у неї немає жодних законних підстав відтягувати бабцю від труби, бо та нічого не порушує, а стояти має право там, де захоче. 

«ТелеграфЪ» запитав депутата Сідерку, який вихід вона бачить для мешканців багатоповерхівок, які відмовились від загальнобудинкового лічильника газу? Адже «Кременчукгаз» вже другий місяць поспіль виставляє цим людям рахунки, обчислені за завищеною нормою 9,8 куб м на особу. Платити такі суми людям дорого, тож довго тривати така ситуація не може. Тетяна Сідерка відповіла:

 

– Найперше у планах – виграти суд з ПАТ «Кременчукгаз» щодо визнання неправомірним застосування ними норми 9,8 куб м. Вони не мають права цього робити щонайменше до 1 січня 2018-го року. Тут на нашому боці закон. Коли ми виграємо, інші споживачі зможуть посилатися на рішення у нашій справі, коли писатимуть власні заяви. А вже писати заяви вони можуть або до «Кременчукгазу» – з вимогою провести їм перерахунок через неправомірно застосовану норму, або ж можуть звертатися до суду – і у своїй позовній заяві також посилатися на рішення у нашій справі. Люди однозначно мають вимагати перерахунку неправомірно встановленої їм норми споживання газу. Судова справа – це перший етап. Крім того, я вимагаю від «Кременчукгазу» надати мені калькуляційні карти на встановлення індивідуальних та загальнобудинкових лічильників. Дуже хочеться побачити, звідки в них утворюється сума у три з половиною тисячі за встановлення індивідуального лічильника? Поки що відповідь вони не надали, але ми наполягатимемо і далі. І третє – ми вже співпрацюємо з міською владою щодо вирішення проблеми індивідуальних лічильників для кременчужан. На попередній сесії депутати підтримали мій проект – ми рекомендували «Кременчукгазу» переглянути свою інвестиційну програму і знайти шляхи встановлення саме індивідуальних, а не будинкових лічильників. «Кременчукгаз» рекомендації депутатського корпусу проігнорував. На цю сесію ми виносимо проект Програми щодо встановлення за міські кошти лічильників у квартирах інвалідів 1-ї групи. А далі шукатимемо шляхи вирішення питання встановлення квартирних лічильників кременчужанам, які цього потребують. Я все-таки сподіваюсь, що «Кременчукгаз» візьме до уваги і протести кременчужан, і рекомендації депутатів, і ми знайдемо порозуміння.

 

Інвалідам 1-ї групи – квартирні лічильники за бюджетні кошти

 

На сесію, що відбудеться 25-го жовтня, виноситься проект міської Програми про встановлення квартирних лічильників газу інвалідам 1-ї групи загального захворювання. Ініціатором створення такої програми ще у вересні поточного року виступила депутат Сідерка. Наразі опрацьований паспорт програми. У роботі брали участь представники УЖКГ та Департаменту соцзахисту. План такий: виділити 2 млн 207 500 грн. бюджетних коштів на встановлення квартирних лічильників у помешканнях інвалідів 1-ї групи загального захворювання. Таких людей у Кременчуці зареєстровано 883. Роботи виконуватиме спеціально створений на КП «Теплоенерго» підрозділ.

 

Розрахунки фінансових потреб проводило міське УЖКГ. А тепер найцікавіше. Розділіть заплановану суму на кількість інвалідів – і у вас вийде, що встановлення одного лічильника одній особі обійдеться у 2500 гривень, а не у 3000–3500 (ціна по місту). Різниця відчутна.

 

Залишилось пояснити, чому першими на черзі опинились інваліди 1-ї групи загального захворювання. За словами Тетяни Сідерки, це зроблено, щоб допомогти найнезахищенішим громадянам та максимально уникнути корупційної складової. Інваліди 1-ї групи чітко визначаються за переліком медичних показників. Тобто просто так записати в інваліди 1-ї групи родичів чи просто людей зі свого депутатського округу не вдасться.

 

Валентина Гордєєва: 

 

Комунальні феї: вони допомагають кременчужанам вирішувати побутові проблеми

 

«Довелось погодитись на загальнобудинкові лічильники, тепер від імені громади позиватимусь до «Кременчукгазу»!

 

Депутат Кременчуцької міськради Валентина Гордєєва наразі представляє інтереси іншої групи мешканців багатоповерхівок – ці люди погодились, на встановлення загальнобудинкових лічильників газу, бо більшість з них вважає, що сплачувати за нормою 9,8 куб м – це занадто дорого. Втім це було вимушене рішення, загальнобудинковий облік спожитого газу їх теж не влаштовує, тож вони теж шукають ліпший варіант вирішення проблеми. Займатися цим планує депутат Гордєєва. Ось що вона розповіла:

 

– Мешканці будинків №№ 9; 11; 29; 31 на Великій набережній (колишня вул. 50-річчя СРСР) теж були незгодні на встановлення загальнобудинкових лічильників газу, адже зрозуміло, що це не облік, а дурна зрівнялівка. Та людям довелося погодитися. Будинок № 9 підкорився одразу, бо там вже чули, що «Кременчукгаз» виставляє рахунки по величезній нормі 9,8 куб м. Тож їм пощастило, до них цю норму не застосовували. А будинки №№ 11; 29; 31 спочатку опиралися встановленню будинкового лічильника, та коли їм прийшли рахунки від «Кременчукгазу» по нормі 9,8 куб м, люди сказали, що це дуже дорого, немає можливості платити. Я ходила на всі збори, до мене чоловік підійшов і каже: «Я платив 180 гривень, наразі змусили заплатити 450, я такі гроші платити не зможу, треба погоджуватися на лічильник». Я це розумію, бо сама пенсіонерка і живу на пенсію, інших, комерційних, доходів не маю. Але я розумію, що будинковий лічильник – це не вихід. Тому планую в інтересах громади, яка мене обрала депутатом, звертатися до суду. Позиватимусь до «Кременчукгазу» за бездіяльність та невиконання закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» та проситиму суд зобов’язати відповідача встановити індивідуальні квартирні лічильники у багатоповерхових будинках, про які йде мова.

 

Порада тим, хто боїться сплати судового збору

 

Останнім часом відчутно зросла кількість кременчужан, не готових мовчки терпіти свавілля компаній-монополістів на ринку комунальних послуг. Зростає і кількість тих, хто вже майже готовий піти до суду, та багатьох зупиняє непевність результату при розгляді справи в суді і необхідність сплатити, як позивачу, судовий збір – у кременчуцьких судах він сягає 550–600 грн. Валентина Гордєєва ділиться власним досвідом, як обійтися без сплати судового збору. Вона розповідає:

 

– Тут, у Кременчуці мені виставили заплатити 552 гривні судового збору, а Харківський апеляційний адміністративний суд взагалі загадав мені сплатити 1378 гривень судового збору або надати докази того, що я неспроможна заплатити такі кошти. Я й зібрала такі докази. Отримала у міському відділенні Пенсійного фонду довідку про пенсію 1200 гривень (тепер вже трохи більше), зібрала квитанції про сплату комунальних платежів – це десь 550 гривень на місяць виходить – і відіслала документи до Харкова. І Харківський апеляційний суд, розглянувши мої документи, звільнив мене від сплати судового збору. А тепер вже у Кременчуці, коли суддя мені загадав сплатити 552 гривні, я йому подала посилання на рішення харківського суду і документи про мою неспроможність сплатити судовий збір. Тож коли людина бідна і не має грошей на судовий збір, вона теж може знайти вихід.

 

Примітка «Телеграфа»:

 

 Ще до 1 вересня 2015-го року ситуація зі сплатою судового збору була зрозумілою. За ЗУ «Про захист прав споживачів», ч.3 ст 22. споживач звільнявся від сплати судового збору у справах, пов’язаних із порушенням його прав. Тобто громадяни, які б позивалися до «Кременчукгазу» щодо неправомірності нарахованих платежів, гарантовано не платили б судовий збір. Та 22.05.2015 був ухвалений закон №484-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сплати судового збору». І в ст. 5 закону «Про судовий збір» зникла фраза про те, що від сплати судового збору звільняються споживачі. Таким чином наразі в Україні діють два закони, які суперечать один одному. Суди трактують їх як хочуть – відповідно, більшість суддів наполягає на сплаті судового збору навіть у справах про порушення прав споживача. Будьте до цього готовими.

 

Оксана Піддубна:

 

Комунальні феї: вони допомагають кременчужанам вирішувати побутові проблеми

 

«Ми з юристами підготували типові заяви до «Кременчукгазу», можемо надати їх усім бажаючим»

 

Депутат Кременчуцької міськради Оксана Піддубна неодноразово допомагала кременчужанам відстоювати своє право на індивідуальні квартирні лічильники газу та боротися проти примусового встановлення загальнобудинкових. На допомогу її викликали мешканці таких будинків:
буд. 5; 6; 7; 8, пров. Гвардійський
буд. 11; 15; 30, вул. Молодіжна
буд. 22, вул. Карнаухова
буд. 79; 79а, вул. Київська
буд. 26/37, вул. Соборна
буд. 51; 55, вул. Небесної Сотні

 

За словами депутата Піддубної, у будинку №51 на вулиці Небесної Сотні та у будинку №22 на Карнаухова загальнобудинкові лічильники все-таки встановили. У 51-му будинку мешканці не встигли зібратися, щоб вчинити опір.

 

Мешканці будинків неодноразово запрошували депутата Піддубну на засідання комісії «Кременчукгазу», яка приймає рішення по застосуванню до «відказників» нормативу споживання 9,8 куб м газу на особу. Оксана Піддубна каже:

 

– Мене жодного разу не пропустили на засідання комісії, причому під різними приводами! Мешканцям будинків дозволяють пройти, а мені забороняють. Якось навіть сказали: вибачте, у нас розпорядження не пускати до зали саме вас.

 

Оксана Піддубна радить мешканцям багатоповерхівок, які відмовились від загальнобудинкових лічильників, такий план дій:

 

– по-перше, написати до ПАТ «Кременчукгаз» дві офіційні заяви: прохання про встановлення індивідуального квартирного лічильника та заяву з проханням перерахувати неправомірно встановлену норму споживання 9,8 куб м на особу. Заяви краще надсилати поштою і зберігати квитанцію.

 

– у разі отримання від «Кременчукгазу» відмови щодо перерахунку норми споживання газу та щодо встановлення індивідуального квартирного лічильника звертатися до суду з вимогою визнати неправомірними нараховані «Кременчукгазом» платежі і докласти до позовної заяви  листи-відмови «Кременчукгазу».

Депутат Піддубна разом з юристом розробила текст типових заяв, про які йде мова. Кожен бажаючий може отримати їх або за зверненням до депутата, або в редакції «Телеграфа».

 

Іще купа проблем

 

Тетяна Сідерка: Про примусові благодійні внески у школах та дитсадках

 

Комунальні феї: вони допомагають кременчужанам вирішувати побутові проблеми

 

Ще у серпні 2016-го депутат Сідерка запропонувала кременчужанам телефонувати на її мобільний та повідомляти про примусові благодійні внески у школах і дитсадках. За цей час вона отримала чимало дзвінків і ще більше SMS-повідомлень. Найбільше їх було про примусові благодійні внески у дитсадках. На фото перед вами список, складений мамою маленького хлопчика. Як бачите, тут гроші і на іграшки, і на канцтовари, і на миючі засоби, і на медпрепарати, і навіть на подушку. А потім ще й 350 гривень на вікна. Загалом більше тисячі гривень, тож не дивно, що у мами був шок. Після зустрічі депутата Сідерки з батьками вихованців дитсадка відбулося спілкування з керівником закладу. Завідувачка дитсадка пообіцяла, що надалі, аж до 1 січня 2017-го року, з батьків вихованців не вимагатимуть більше коштів ані на канцтовари, ані на вікна і подушки, лише плату за харчування (це абсолютно законно).

 

Тетяна Сідерка сподівається, що так воно і буде. А батькам радить наступне:

 

– Якщо з вас вимагатимуть кошти на нові вікна/двері/стелю/ремонт та будь-що інше, навіть ті ж канцтовари, вимагайте від директора школи або завідувача дитсадка, щоб спершу він подав офіційний бюджетний запит до міського Департаменту освіти про виділення коштів на ці самі вікна/двері та інше. Досвід свідчить, що керівники шкіл та дитсадків не бажають турбувати такими запитами керівництво департаменту, натомість воліють збирати гроші з батьків. Цю практику треба припиняти.

 

Валентина Гордєєва: Про завищені норми постачання води у Кременчуці

 

Депутат Гордєєва переконана, що «Кременчукводоканал» необгрунтовано завищує норми постачання води споживачам. У Кременчуці вони становлять 10,5 куб м на особу. На думку Гордєєвої, ці норми дозволяють водоканалу перекладати на споживачів усі витрати за втрату води під час транспортування, за пориви, за те, що у підвалах деяких будинків вода тече годинами, а то й кілька діб. Депутат вважає, що норма постачання води має бути замінена на більш реалістичну норму споживання, і вона має становити 5,4 куб м на особу (3 куб м холодної та 2,4 куб м гарячої). Вона подала на одну з попередніх сесій міськради депутатський запит з відповідною вимогою до «Кременчукводоканалу» про перерахунок норми споживання води. Водоканал запропонований перерахунок не провів, тож депутат Гордєєва планує звертатися до суду з позовом щодо бездіяльності керівництва «Кременчукводоканалу» та з вимогою зобов’язати підприємство вчинити відповідні дії щодо її депутатського запиту.

 

Оксана Піддубна: Про неприпустимість створення сміттєзвалища без згоди мешканців

 

Депутат Піддубна виступила категорично проти створення сміттєзвалища для складування опалого листя у мікрорайоні Велика Кохнівка. Ініціює створення сміттєзвалища міська влада. Ані узгодження з місцевими мешканцями, ані хоч якихось зборів громади влада не проводила. Депутат Піддубна вважає такі дії міської влади неприпустимими і образливими для мешканців Великої Кохнівки. Вона зголосилася підтримувати людей у їхньому небажанні жити поруч зі сміттєзвалищем. 22 жовтня (субота), о 10.00 депутат ініціює громадські збори з цього приводу. Місце збору – мікрорайон Велика Кохнівка, проспект Полтавський, зупинка «Чернишевського», біля магазину «Хуторок».

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх