Собаки Януковича та кременчуцькі чотирилапі

23.10.2016, 08:30 Переглядів: 5 978

Собаки Януковича та кременчуцькі чотирилапі

Від президента-втікача у Межигір’ї залишився елітний кінологічний клуб. Зараз він існує як волонтерський проект. У Кременчуці теж є волонтерка, яка у себе вдома організувала притулок для собак. Як живеться «собачій еліті» без господаря порівняно з далекими кременчуцькими «побратимами»?

Собаки Януковича та кременчуцькі чотирилапі

 

Керівник кінологічного центру Микола Гарус та його вихованка Зета. Вона радо виконує команду «апорт». Інші вихованці центру не настільки доброзичливі – більшість натренована на охорону.

 

Теплі «квартири», тренажери та басейн

 

У багатьох українців резиденція Януковича – Межигір’я асоціюється зі страусами, яких він «підтримував». Та, побувавши в маєтку, майно якого заарештувала Генпрокуратура, ми пересвідчилися, що президент-втікач підтримував не лише страусів, а й багато іншої живності, яка й нині просить їсти.

 

Наприклад, собаки Януковича в елітному кінологічному клубі та території Межигір’я.

 

Вивіска на вході свідчить, що за вхід треба заплатити 30 грн – «благодійний внесок». І при цьому зйомка заборонена, абсолютно не зрозуміло, на якій підставі? Адже тепер Межигір’я – не приватна власність, а публічний «Національний парк», хоча й без офіційного статусу.

 

Собаки Януковича та кременчуцькі чотирилапі

 

Але трохи згодом нас таки проводять далі та пояснюють заборону зйомки «внутрішніми правилами».

 

Врешті, кінологи, які при ближчому спілкуванні виявилися адекватними людьми, пояснили, що собаки погано реагують на спалахи камер – мовляв, це для нашої ж безпеки. Проте згодом ми домовилися про те, що сфотографуємо помешкання елітних собак, і нам радо позувала вівчарка Зета – не дресирована і не агресивна. Як розповіли кінологи, сьогодні навчених собак використовують для терапії з дітьми біженців зі Сходу. До речі, кілька сімей біженців живуть на території кінологічного центру, у підсобних приміщеннях. Кому ж пощастило пожити в Межигір’ї? Це переважно люди, які захоплюються собаками, кажуть кінологи. Для тутешніх вихованців біженці виготовляють у майстерні різний інвентар.

 

Отже, йдемо на екскурсію кінологічним центром. До речі, його нинішній керівник Микола Гарус та кінолог зі стажем, Петро Петрович, працюють тут ще з часів Януковича – при них та за їхніми рекомендаціями він і будувався.

 

– Інколи мене питають: чого я не втік? А чому я маю тікати? Я залишився тут, із собаками, щоб їх зберегти! – каже Петро Петрович, військовий у відставці, який служив у «гарячих точках» та готував собак для армії.

 

І зараз у кінологічному центрі готують собак для АТО – тренують, навчають рятувати людські життя та шукати вибухівку.

 

Підбирали й бездомних тварин – одну собаку нещодавно врятували, підібравши після аварії.

 

Та «корінні мешканці» кінологічного центру – племінні тибетські мастифи. Саме такі великі собаки подобалися Януковичу. Кінологи називають їх «національним надбанням» та дуже переживають, щоб в умовах невизначеного статусу, в якому опинилося Межигір’я, ніхто не «наклав око» на майно кінологічного центру та його псів. Усі мастифи на місці, і їх навіть більше, і нам гордо показують «цуценят». Один такий «малюк», стоячи на задніх лапах, явно вищий за мене.

 

– А котів Янукович не тримав?

 

– Чому ні? Он один у нас тут живе, ходить, як господар, хіба не бачили? Він служить для тренування собак!

 

– Та як же можна? Вони ж його з’їдять! – перед моїми очима миттю пробігає картина, як велетенські нацьковані мастифи та злі вівчарки шматують бідного кота.

 

– Не з’їдять! Він тут шість років живе. Ви думаєте, як тренуємо? Випускаємо кота і вчимо собаку, щоб він за ним не біг, не чіпав. А то як буває: побачить пес кота на вулиці, біжить за ним, господаря не слухає, кіт під машину – і собака за ним. А з вихованим собакою такого не трапиться!

 

Кінологи своїм центром по-справжньому пишаються. Кажуть: подібного немає не лише в Україні, але й у світі. Тут і охайні «квартири» для собак, і «собача перукарня» – грумерська, і міні-операційна (якщо раптом щось трапиться), і басейн, і тренажерна зала з біговою доріжкою та іншим знаряддям, де пес може накачати м’язи, щоб бути «у формі» перед виставкою. Є і спеціальна пологова кімната з м’якою підлогою.

 

Кінологи визнають, що центр міг би не лише утримувати себе, а й заробляти на послугах, але офіційно він працювати не може – арештоване майно, як і все інше!

 

На утримання кінологічного центру, який створювали при Януковичі, гроші з бюджету сьогодні не виділяються – жодне відомство ним офіційно не опікується. Елітний центр став волонтерським проектом та утримується за рахунок благодійних внесків, а його працівники не отримують офіційних зарплат – так само, як і вся обслуга Межигір’я.

 

– Куди тільки ми не зверталися – офіційно це питання не вирішується, – каже Микола Гарус.

 

Кінологи кажуть, що інколи й народні депутати, й інші високопосадовці приводять діточок – подивитися на собачок. Тобто про невизначений статус кінологічного центру у владі знають. Але питання не вирішують – імовірно, комусь це вигідно.

 

Проте, собаки явно не бідують. Нинішній добровільний управитель Межигір’я, «народний комендант» Денис Тарахкотелик, в інтерв’ю «Громадському» назвав приблизну суму на утримання кінологічного центру – 100 тис грн. на місяць. Мешкає тут до 35 собак – контингент дещо змінюється, бо, як уже сказано, тут тренують чотирилапих для АТО.

 

Собаки Януковича та кременчуцькі чотирилапі

Невеличкі «квартири» в будиночку з опаленням...

 

Умови для собак в елітному центрі чудові: у них не будки, а невеликі «квартири» в будиночку, з опаленням, з окремим місцем для вигулу за ґратами.

 

Собаки Януковича та кременчуцькі чотирилапі

 

Звичайно, їм влаштовують і прогулянки. Будиночок зведений з урахуванням рози вітрів – щоб не було запахів.

 

На зиму собакам замість лежанок зробили дерев’яні диванчики – щоб з боків захищали від протягів.

 

Собаки Януковича та кременчуцькі чотирилапі

 

Приватний притулок на зарплати господарів

 

Кременчужанка Наталя Гребеннікова – теж волонтер, але не в елітному кінологічному центрі. Свій «центр» вона організувала на власному приватному подвір’ї, що на вулиці Сумській. Збудували вольєри, щоправда, без опалення. Але й так за газ Наталя вже винна купу грошей – собакам треба готувати їжу, а грошей на все не вистачає..

 

– Інколи то пологи в собачки прийму, то Вітя (чоловік – ред.) собаку потренує – а так здебільшого годуємо їх за рахунок своїх зарплат. А що в нас? 5 тисяч на двох, – каже Наталя.

 

Три великі каструлі – 45 літрів каші на один раз. Варять разом із курячими каркасами – це найдешевший м’ясний продукт, треба хоча б півтора кілограма на одну каструлю – тобто 4,5 кг на один раз. Але й ті курячі каркаси виросли останнім часом у ціні.

 

Наталя та її чоловік – кінологи, вона працювала у міліцейському центрі собаківництва, та його закрили. Є ще й хобі – ротвейлери, з них усе й починалося, а потім подружжя стало волонтерами та дало притулок купі бездомних собак. Зараз тут 20 дорослих вихованців та купа цуценят. Наталі всіх шкода, а місць у «офіційному» притулку КП «Спецсервіс-Кременчук» не вистачає, та й немає там умов для цуценят.

 

– А мені всіх шкода, і собак, і котів! Така я за натурою, – розповідає Наталя. Котів у Гребеннікових теж годується безліч.

 

– От якби якісь добрі люди допомогли нам відремонтувати флігель, там є пічка, можна було б влаштувати бокси для котів, – ділиться мріями господиня.

 

Собаки Януковича та кременчуцькі чотирилапі

Ось і нещодавно Наталя підібрала двох цуценят, яких кинули просто під колеса авто, водій встиг загальмувати. Малюки шукають господаря!

 

Собаки Януковича та кременчуцькі чотирилапі

Кінолог Наталя Гребеннікова стала волонтером

 

Потрібна допомога

 

Якщо добрі люди з усієї України жертвують на елітних собак у Межигір’ї по 100 тис грн. щомісяця, то, може, у Кременчуці теж знайдуться щирі душі, які допоможуть і волонтерам Гребенніковим? Вітається будь-яка допомога: кормами, медикаментами для тварин, грошима, старими теплими ковдрами та іншими речами, які можна підстелити у вольєри на зиму. Або візьміть собі друга з приватного притулку.

Телефонуйте: 097–287–75–44 – Наталя Гребеннікова

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх