Звідки взявся «умовний дохід» українця - 2900 грн для призначення субсидії?

29.07.2016, 08:27 Переглядів: 9 101

Звідки взявся «умовний дохід» українця - 2900 грн для призначення субсидії? 

Уряд обіцяє знову відкоригувати механізм субсидій до початку опалювального сезону. якщо сума 2900 (два прожиткові мінімуми для непрацюючих і тих, хто заробляє менше мінімалки) виявиться критичною. А поки що заступник міністра соцполітики Мущинін радить звертатися до комісій при органах соцзахисту - щоб у розрахунок брався один прожитковий мінімум (1450 грн).

Під час зустрічі урядовців з регіональними ЗМІ  у Києві "ТелеграфЪ" мав нагоду поставити запитання Віталію Мущиніну, заступнику міністра соціальної політики. Ми поцікавилися в нього так званим «умовним доходом» для призначення субсидії.

 

 

Нагадаємо, якщо людина декларує дохід, менший за мінімальну заробітну плату (нині це 1450 грн), або декларує відсутність доходів, для призначення субсидії їй враховують «умовний дохід». Із травня цього року суму «умовного доходу» українців уряд збільшив із 1450 грн до 2900 грн (з одного до двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб). У свою чергу, прожитковий мінімум для працездатних дорівнює мінімальній зарплаті. І нюанс в тім, що розмір мінімалки встановлюється разом із податками, а після їх відрахування людина отримує на руки суму, меншу за 1450 грн. А для призначення субсидій рахують «чистий дохід» - тобто, за логікою уряду, прибиральниці, двірники, санітарки, які працюють на мінімалку, або учитель на неповну ставку отримують насправді «умовний дохід» якого немає - 2900 грн.

 

Чи знає уряд про цю колізію, що планує для того, аби не постраждали малозабезпечені українці? Цим ми й поцікавилися у Віталія Мущиніна.

 

- Ця колізія, про яку ви кажете, реально запрацює через 3-4 місяці. Сьогодні середній розмір житлової субсидії впав з 1200-1300 (в опалювальний період) до 200-300 гривень. У нас ще є час, є можливість проаналізувати ситуацію, - відповів заступник міністра соцполітики. - Ми запровадили це для того, щоб люди не приховували свої заробітки. І практика нам підказує: люди не декларують свої доходи або декларують не в повному обсязі, а в конвертах отримують таку саму суму, яку не декларують. Це та інформація, яка є в нас на сьогодні з регіонів. Як тільки ми побачимо, що немає необхідності у запровадженні саме такої норми (2900 грн – ред.), перед опалювальним періодом ми змінимо «правила гри».

 

А поки що Віталій Мущинін порадив людям, які потрапили під юридичну «колізію», звертатися до спеціальних комісій при органах праці та соцзахисту на місцях – вони мають повноваження врахувати в «умовний дохід» для працездатних один прожитковий мінімум – 1450 грн.

 

- Чому саме 2900 – два прожиткові мінімуми? Звідки взялася така сума, яким чином вона була обрахована?

 

На жаль, чіткої відповіді на це питання ми не почули.

 

- Це практики… Я не практик. Я знаходжусь у Міністерстві і запитую людей, які щоденно (і в селах, і в містах) займаються призначенням субсидій, - відповів пан Мущинін.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх