Все про 107-й кременчуцький реактивний артилерійський полк

14.05.2016, 14:15 Переглядів: 24 469

Все про 107-й кременчуцький реактивний артилерійський полк

На фото: 9К58 «Смерч» (БМ-30 «Смерч») – реактивна система залпового вогню калібром 300 мм. Підготовка до бою «Смерча» займає три хвилини; повний залп проводиться протягом 38 секунд. Після стрільби батарея готова до маршу через одну хвилину, що дозволяє оперативно вийти з-під удару противника.

8 травня виповнився 71 рік з дня підписання антигітлерівською коаліцією акта про беззастережну капітуляцію Німеччини у Другій світовій війні.

 

За 4 роки війни артилерія воюючих країн зазнала великих змін. За підрахунками експертів із різних країн, близько половини бійців усіх сухопутних військ полягло від мінометного вогню під час бою. Потужність артилерії дозволила радянським військам відбити ворогів і наблизити перемогу. Під час військових дій на Донбасі українські артилеристи вкотре підтвердили, що їх недарма називають «богами війни». Завдяки їм вдалося зупинити повномасштабний наступ з боку Росії.

 

Серед них і 107-й реактивний артилерійський полк, який у складі оперативного командування «Схід» брав участь в проведенні антитерористичної операції.

 

107-й реактивний артилерійський полк, який базується у Кременчуці, був сформований в часи Другої світової війни. 25 грудня 1942 року в навчальному центрі під Москвою була сформована 67-ма гаубична артилерійська бригада (ГАБр). Під час Другої світової війни бригада воювала у складі Західного фронту. Брала участь у звільненні Ленінграда, України, Молдови, Румунії, Угорщини, а перемогу зустріла в Австрії. У роки війни бригада отримала почесне найменування «Ленінградська» та була нагороджена орденом Кутузова ІІ ступеня. У 1960 році на базі 67-ї гаубичної артилерійської бригади була сформована 107-а ракетна бригада.

 

У січні 1992 року особовий склад частини присягнув на вірність народу України. У 2005 році 107 ракетна бригада реорганізована у 107-й реактивний артилерійський полк, який отримав на озброєння два види реактивних систем залпового вогню: 220-мм систему «Ураган» та 300-мм систему «Смерч». Почесне найменування «Кременчуцький» полку було присвоєно у 2008 р. 

 

У березні 2014 року особовий склад військової частини брав участь у тактичних навчаннях «Весняна злива». Після завершення навчань один дивізіон 107РеАП забезпечував захист України від вторгнення російських військ із Криму. Після початку активної фази антитерористичної операції на Донбасі другий дивізіон був передислокований на схід країни для виконання бойових завдань. У жовтні 2015 року відбулася ротація після виконання бойових завдань біля Краматорська, Артемівська та Дебальцевого. З квітня бригада перебуває у розташуванні в повному складі. За словами командира військової частини А1546 Олександра Келембета, військові повернулися у повному складі без втрат та поранень.

 

Все про 107-й кременчуцький реактивний артилерійський полк

Дистанційний запуск «Смерча»

 

Молодший сержант командир відділення управління реактивно-артилерійської батареї Олександр Даргевич також брав участь у бойових діях на сході країни. Олександр із родини військових, його батьки також служать у військовій частині А1546. За словами військовослужбовця, він після школи одразу пішов за контрактом. Не відриваючись від військової служби, отримав освіту менеджера готельно-ресторанної справи.

 

Все про 107-й кременчуцький реактивний артилерійський полк

 

– Мій молодший брат також збирає документи, – додав молодший сержант. – Військова служба – це престижно. За час перебування в армії я здобув додаткову вищу освіту, одружився та брав участь в АТО. Я і далі планую поєднувати своє життя з армією. Те ж саме можеш зробити і ти. Вступай до наших лав.

 

Все про 107-й кременчуцький реактивний артилерійський полк

На плацу

 

На військову службу за контрактом приймають військовозобов’язаних, з якими укладають контракт: з військовослужбовцями рядового складу – строком на 3 роки, а з військовослужбовцями сержантського та військового складу – строком від 3 до 5 років.

 

Проходження служби у Збройних Силах дає можливість безкоштовно здобути вищу освіту, а також право стати на житлову чергу для безкоштовного отримання житла.

 

Все про 107-й кременчуцький реактивний артилерійський полк

Збалансоване триразове харчування за розкладом

 

Грошове забезпечення військовослужбовців визначається посадою, військовим званням, кваліфікацією, терміном та умовами проходження військової служби.

 

Механік-водій МАЗ-543 - від 7100 грн

Командир відділення МАЗ -543 - від 7600 грн

Начальник радіостанції Р-142 - від 7600 грн

Заступник начальника обслуги - від 7700 грн

 

Для вирішення соціально-побутових проблем один раз на рік надається матеріальна допомога у розмірі місячного окладу грошового утримання. За зразкове виконання службових обов’язків виплачується одноразова допомога у розмірі двох місячних окладів. При переїзді до нового місця служби виплачується грошова допомога у розмірі 100% місячного грошового забезпечення та 50% на кожного члена сім’ї.

 

Аби вступити до лав української армії, звертайтеся:

Кременчуцький військовий комісаріат: вул. Жадова, 6

Військова частина А1546: проспект Свободи, 69-А, тел. (0536) 777-800.

Автор: Альона Душенко Фото: Станислав Константинов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх