Перейменувати 12 вулиць: комісія взяла до уваги результати онлайн-голосування, але вирішила по-своєму

12.05.2016, 20:03 Переглядів: 6 617

Перейменувати 12  вулиць: комісія взяла до уваги результати онлайн-голосування, але вирішила по-своєму

Вулиці Аврори члени комісії з перейменування дають назву Андрія Ізюмова, вул.Героїв Сталінграда - Героїв України, вул.Пролетарській - вул. Небесної сотні

У Кременчуці комісія з питань перейменування взяла до уваги результати електронного опитування кременчужан щодо перейменування 12 вулиць у Кременчуці, але лише кілька з них підтримала. 

 

 

Засідання комісії з питань перейменування об'єктів міського підпорядкування, увічнення пам'яті видатних діячів і подій, встановлення пам'ятних знаків у Кременчуці відбулося сьогодні, 12 травня.

 

На ньому члени комісії обговорювали результати електронного інтернет-голосування за нові назви 12 вулиць Кременчука (нагадаємо, за них вже проводилося голосування на сайті мерії, проте вони не були перейменовані).

 

Голова комісії Юрій Гриценко сказав, що Кременчук — чи не єдине місто в Україні, де перейменували більше 100 вулиць, але робота ще не завершена, а членам комісії, згідно із Законом про декомунізацію, слід перейменувати ще 12 кременчуцьких вулиць.

 

За його словами, відповідно до результатів голосування членів комісії, буде підготований проект рішення, який подадуть на сесію міської ради 23 травня.

 

Також Гриценко нагадав присутнім, що під час вибору назви слід керуватися певними принципами, а саме:

  • історичним (історична назва має бути в пріорітеті);
  • на другому місці видатні діячі Кременчука;
  • далі видатні діячі Полтавщини, України;
  • усі інші пропозиції.

Вулиця Аврори - вулиця Ізюмова

 

Почалося обговорення з вулиці, провулку і проїзду Аврори. Під час інтернет-голосування мешканці міста обрали для вулиці ім'я гетьмана Дмитра Вишневецького, а для провулків — військового і громадського діяча Миколи Капустянського.

Нову назву комісія обирала ледь не з півгодини. Голова комісії наголосив, що доцільніше було б дати й вулиці, й провулку, й проїзду однакові назви.

 

Громадський діяч Геннадій Тертичний запропонував дати цій вулиці ім'я колишнього міського голови, мецената та громадського діяча Андрія Ізюмова, він навіть провів серед мешканців вулиці громадське обговорення на підтримку цієї назви та надав результати комісії.

 

- Мені, як мешканцю Кременчука, соромно за те, що я не знав, де ця вулиця знаходиться. Думав, що якщо Аврори, то значить на Молодіжному, але ні — на Лашках. Там більшість мешканців навіть не здогадуються про те, що в місті йде голосування за перейменування їх вулиці. Я провів обговорення, і більшість за Ізюмова.

 

Думки комісії з цього приводу розділились. Обирали серед Вишневецького та Ізюмова.

Більшістю голосів переміг Андрій Ізюмов — за вулицю 8 голосів, і по 10 за провулок і проїзд.

 

Вулиця Героїв Сталінграда - вул. Героїв України

 

Не менш бурхливе обговорення викликало перейменування вулиці Героїв Сталінграда. Єдине, у чому члени комісії погодились, так це в тому, що стару назву не можна лишати ні в якому разі.

 

Під час інтернет-голосування лідирувала назва Герїв Майдану, але члени комісії вирішили, що така назва є недоречною, натомість обговорили три інші назви — Героїв України, Героїв Небесної сотні і Воїнів світла.

 

Після обговорення на голосування було винесено всі три назви, а перемогла — Героїв України, одноголосно. Такий вибір пояснили тим, що вулиця веде до Свіштовського кладовища, на якому поховані герої не лише Небесної сотні, але й інші. За переконанням комісії ця назва має об'єднати і АТО-шників, і афганців, і ветеранів Другої світової війни. А на честь героїв Небесної сотні запропонували назвати вул.Пролетарську.

 

Вул. Пролетарська - Вул. Небесної сотні

 

З вулицею Пролетарською теж склалася непроста ситуація. Усі пропозиції, винесені на голосування громадськості, виявилися недоцільними, оскільки вулиці Грушевського та Дніпровська у Кременчуці вже існують, а іменем Кузьми Скрябіна вулицю назвати не можна через те, що від дня його смерті ще не минуло 10 років.

 

Обговорювалося багато назв, серед них: Героїв Небесної сотні, Степана Бандери, Григорія Сковороди.

 

Найбільше члени комісії схилялися до назви Героїв Небесної сотні, але виникла дискусія з приводу того, що назва занадто довга. Було вирішено прибрати слово "героїв" і на голосування винесли назву вул. Небесної сотні. За таку назву проголосувало 12 членів комісії.

 

Вул. Паші Ангеліної - вул. Миколи Терещенка

 

Обговорювали також нову назву для вулиці Паші Ангеліної. Під час інтернет-голосування переміг народжений у Кременчуці підпоручик Війська Польського Броніслав Урбанський. За таку назву виступив також пан Шелудько — колишній кременчужанин, а нині громадянин Республіки Польща, який привіз лист від кількох польських організацій на підтримку цієї назви. Комісія прийняла до уваги його виступ, але проголосувала за Миколу Терещенка.

 

Вулиця Гаєвського - вулиця Дмитра Демидюка

 

Вулиця Гаєвського, згідно з вибором кременчужан мала стати Семенівською, але комісія обирала між Дмитром Демидюком і Марком Жмайлом.

 

- Я особисто знав Демидюка, - сказав громадський діяч Сергій Полюхович, - і був свідком того, як багато він зробив для Кременчука і для “Просвіти”. Це достойна людина.

 

Демидюк переміг з результатом в 10 голосів.

 

Вулиці Ульянова кременчужани в онлайні обрали назву Ярослава Стецька, але за неї проголосувало всього 4 члени комісії. А от Ігоря Сікорського підтримали 10 з них.

 

Для вулиці і провулку Маршала Жукова за нову назву голосували без обговорення, оскільки запропонована була лише одна назва — Івана Виговського. 12 з комісії її підтримали.

 

Одноголосно проголосувала комісія за те, щоб присвоїти вулиці Щербакова ім'я Раїси Кириченко, а проїзду Пальміро ТольяттіВасиля Сухомлинського.

 

Отже, комісія рекомендуватиме депутатам назвати вулиці так:
вул. Аврори – вул. Андрія Ізюмова;
проїзд Аврори – проїзд Андрія Ізюмова;
провулок Аврори – провулок Андрія Ізюмова;
вул. Героїв Сталінграда – вул. Героїв України;
вул. Маршала Жукова – вул. Івана Виговського;
провулок Маршала Жукова – вул. Івана Виговського;
вул. Паші Ангеліної – вул. Миколи Терещенка;
вул. Пролетарська – вул. Небесної сотні;
вул. Ульянова – вул. Ігоря Сікорського;
вул. Щербакова – вул. Раїси Кириченко;
проїзд Пальміра Тольятті – проїзд Василя Сухомлинського;
вул. Гаєвського – вул. Дмитра Демидюка

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх