Кременчуцька влада прибирає свідків

11.02.2016, 15:29 Переглядів: 8 490

Кременчуцька влада прибирає свідків

Кому належить виконком та чому звідти вичавили громадських активістів

Громадських активістів у Кременчуцькому виконкомі не буде – міська влада їх туди не допустила.

 

Між тим традиція вводити до складу виконкому громадських активістів, представників профспілок тощо існує у Кременчуці давно. Коли містом керував Микола Глухов, виконком був величенький: крім чиновників туди входили громадські діячі та представники профспілок. За часів роботи Олега Бабаєва традиція урвалася – активістів з виконкому прибрали. Втім після перемоги Майдану на вимогу громади Олег Бабаєв дав згоду на введення до складу виконкому двох громадських активістів – Ганни Павленко та Леоніда Харченка. Це були не просто активісти, а активісти, які ще й підтримували кременчуцького телемагната Олександра Мельника, з яким міський голова Бабаєв вів запеклу бізнесову війну.

 

За версією «Телеграфа», Бабаєв не був ані прихильником Майдану (навпаки, забороняв мітинги Євромайдану), ані демократом. Втім узимку 2014-го – погодившись на участь активістів у роботі виконкому – він прийняв стратегічно грамотне рішення – такі тоді були настрої, громада відчула на Майдані свою силу і вимагала з нею рахуватися. І мер продемонстрував повагу до цієї сили – виконав вимоги громади.

 

Ну а громадські активісти в межах своїх можливостей виконали у виконкомі завдання громади. Вони не стільки підтримували там Мельника, скільки опікувались бійцями АТО – вимагали для них фінансової допомоги та боролися за спрощення системи її отримання. Добивалися, щоб влада активізувала закупівлі необхідної військовим амуніції. Саме завдяки громадським активістам кременчужани дізналися про сумнівну земельну схему, яку тихенько намагалися провернути депутати з фракції «Батьківщини» – коли компанії депутата Холода намагалися подовжити оренду на землю попри заборону роздавати землі, поки всі бійці АТО не отримають ділянки. Земельний скандал набув неабиякого розголосу, депутати навіть покарали чотирьох його учасників-членів фракції «Батьківщини» Стасюка, Таценюка, Головача та Холода – заборонили їм брати участь у наступних засіданнях міської ради.

 

Наразі до влади прийшов новий мер – Віталій Малецький. Під час виборів він та його соратники називали себе «командою Бабаєва». Втім, прийшовши до влади, традицію, поновлену Бабаєвим щодо активістів у складі виконкому, скасували. Вже другу сесію поспіль у відповідь на пропозиції щодо активістів міський голова Малецький заявляє: «Підстав для зміни чисельності виконкому та його складу немає».

 

Втім справа не лише у міському голові. Депутати новообраної міськради теж не підтримують ідею включення активістів до виконкому. Другу сесію поспіль одні депутати вносять таку пропозицію, а інші (їх більшість) не голосують за неї. Давайте подивимось, як голосували щодо активістів різні політичні сили. Це важливо – адже на виборах більшість партій та кандидатів розповідали кременчужанам, що воліють прозорості влади та обов’язкової співпраці з громадянським суспільством. Наразі маємо можливість порівняти їхні слова з їхніми діями.

 

Результати голосування №1 (сесія 22-24 грудня 2015-го року)

 

Кременчуцька влада прибирає свідків

 

На грудневій сесії депутат Павленко («Самопоміч») запропонувала ввести до складу виконкому громадських активістів: Ольгу Тищенко, Віктора Гаркавенка, Леоніда Харченка та Кирила Климчука. Пропозиція не набрала голосів, питання навіть не внесли до порядку денного. Голоси розподілились так:

 

Таким чином, голосування провалили фракції «Поруч», «Батьківщини», БППС та «Рідне місто». Практично у повному складі підтримали ідею щодо активістів «Самопоміч», «УКРОП», Радикальна партія Ляшка та «Опозиційний блок.

 

Результати голосування №2 (сесія 2 лютого 2016-го року)

 

Кременчуцька влада прибирає свідків

 

Депутат Терещенко («Опозиційний блок») запропонував ввести до складу виконкому двох громадських активістів. Пропозицію не підтримали, не вистачило голосів навіть для включення питання до порядку денного. Голоси депутатів розподілилися так:

 

Таким чином, не голосували за активістів у виконкомі «Поруч», «Батьківщина», БППС, «Рідне місто» і Радикальна партія Ляшка. У повному складі підтримали пропозицію фракції «Самопоміч», «УКРОП» та «Опозиційний блок».

Особливу увагу варто звернути на радикалів (РПЛ) – показово, як вони змінили свою позицію. У грудні дружно голосували за активістів, а вже в лютому так само дружно утримались від голосування.

 

Кому належить виконком

 

Результати двох голосувань демонструють, наскільки вперто провладна коаліція блокує введення до складу виконкому громадських активістів – причому незалежно від того, яка партія їх пропонує. Для такої упертості мають бути серйозні причини. Аби зрозуміти їх, давайте подивимось на склад виконкому – він перед вами: 

 

Міський голова Віталій Малецький (партія «Поруч»)

1-й заступник міського голови Володимир Пелипенко (БППС)

заступник міського голови Дмитро Кравченко (балотувався від БППС)

заступник міського голови Валерій Декусар (партія «Поруч»)

заступник міського голови Ольга Усанова (партія «Поруч»)

 заступник міського голови Руслан Проценко (партія «Поруч»)

начальник фінансового управління міськвиконкому Тетяна Неіленко (позапартійна)

керуючий справами міськвиконкому Руслан Шаповалов (позапартійний)

член виконкому Василь Івко (наразі позапартійний)

член виконкому Анатолій Шабала (ПАТ «КВБЗ»)

секретар міськради Юрій Гриценко (партія «Рідне місто»).

 

І що ми бачимо? Більшість членів виконкому з партії Малецького «Поруч» та з БППС. Чиї інтереси вони відстоюватимуть у виконкомі? Наш варіант відповіді: вони виконуватимуть завдання кураторів. Про партійні інтереси тут мова не йде – адже партія «Поруч» з’явилася у Кременчуці лише перед виборами, та й партосередок БППС у місті створили перед самими виборами. Тобто говорити про якусь тривалу партійну роботу підстав немає. Ми ставимо на кураторів. 

За версією «Телеграфа», куратор №1 – народний депутат Шаповалов. Те, що кандидат Малецький – людина Шаповалова, було зрозуміло ще під час виборів, ми неодноразово про це писали. Наразі ж кадрові призначення, ініційовані Малецьким, наочно засвідчують цю версію. Першим заступником мера призначений Володимир Пелипенко (БППС) – помічник нардепа Шаповалова. Пелипенко не має досвіду роботи в органах місцевого самоврядування, тож посилатися на його компетентність підстав немає, відповідно, маємо підстави вважати, що вирішальним стало те, що він – людина Шаповалова.

 

Другим заступником міського голови теж призначена людина Шаповалова – це Дмитро Кравченко (БППС), давній партнер Шаповалова ще по партроботі у «Фронті змін». Ще три заступники мера – члени його партії «Поруч» (Усанова, Проценко, Декусар). То кому належить партія разом з її керівником? Про це можна подискутувати, але з урахуванням важливої деталі. Деталь така: керівник фракції «Поруч» у міськраді Микола Бокован – ще один помічник нардепа Шаповалова. То чия це партія? І чий це мер? І чий виконком?

 

І чиї інтереси відстоюватимуть усі ці громадяни у виконкомі? Наш варіант відповіді: звісно, що нардепа Шаповалова. Гадаємо, тепер з’явилась і відповідь, чому владній команді категорично не потрібні громадські активісти у складі виконкому. А навіщо зайві свідки на владній кухні? Тут варяться бізнесові страви, які потім подають під пафосною назвою «Все для народу!». Такі речі мають відбуватися без свідків – тим більше тих, що полюбляють кричати «Ганьба!» та виводити владу на чисту воду.

 

Кременчуцька влада прибирає свідків

 

P.S. Маємо зазначити, що, крім інтересів нардепа Шаповалова, у виконкомі представлені інтереси ще двох впливових кременчуцьких бізнесменів – пана Матицина та пана Приходька. Від пана Матицина туди потрапив Юрій Гриценко («Рідне місто»). Він обіймає дуже важливу посаду – секретар міськради. Втім поки що пан Гриценко навіть на сесіях виконує лише роль весільного генерала, пардон, весільного полковника. Від пана Приходька до складу виконкому потрапив Анатолій Шабала.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх