Справа про вбивства мера та судді

19.09.2015, 08:30 Переглядів: 7 002

Справа про вбивства мера та судді

У Кобеляках триває судовий розгляд кримінальної справи щодо вбивств мера Кременчука Олега Бабаєва та судді Автозаводського райсуду Олександра Лободенка. Суд присяжних допитав майже всіх свідків.

Понад рік у СІЗО за підозрою у вбивстві мера та судді знаходяться четверо людей – Олександр Мельник, керівник приватної телекомпанії «Візит», якого звинувачують у замовленні вбивств; Олександр Крижановський, правозахисник, якого звинувачують в організації вбивств; Ігор Пасічний, підприємець, племінник Крижановського, якого звинувачують у скоєнні вбивств, та Ігор Куник, товариш Пасічного, житель смт. Глобине, якого також звинувачують у скоєнні вбивств. Всі підсудні не визнають своєї провини і стверджують, що їх обмовили.


Суд присяжних заслухав майже всіх свідків. Більшість із них нічого не могла повідомити про причини вбивства судді. Частина свідків обвинувачення переконані (або підозрюють, або чули від когось), що і Бабаєва, і суддю замовив Мельник. Інші свідки кажуть, що бізнесмен не міг цього зробити.
Свідки захисту


Тамара Мельник, дружина підсудного Олександра Мельника, власниця телекомпанії «Візит»


«Мій чоловік безневинно знаходиться в ув'язненні. Прокуратура разом із міліцією наговорили на нього по невідомим мені причинам. Затримання відбувалося о сьомій ранку. Я почула гуркіт – спускаюся вниз, а Мельник на підлозі в кайданках. Співробітники, не знаю чого, були у футболках та балаклавах. Били Мельника ногами і кричали «Ти вбив Бабаєва!» Слово «сука» від них у мій бік було найм’якішим».


«Мельник був знайомий із Бабаєвим, вони депутатами були (міськради – ред.). Він часто бував у нас (на «Візиті») у 2010 році – ми проводили його рекламну кампанію. Він був задоволений, вважав, що ми йому допомогли. Після того спілкувалися, він навіть у бані з ним (Бабаєвим) був в 2011-му, 2012-му. Було неформальне спілкування».


За словами Тамари Мельник, накладенням арешту на майно «Візиту» суддя Лободенко ніяк не заважав їм, адже ці арешти накладалися регулярно.
«Лободенко в мене на рахунку заарештував тридцять дві копійки», – сказала Т. Мельник.


Стосовно образливих слів на адресу Мельників з боку Бабаєва, за які підприємець міг мститися, пані Мельник каже, що вони лише сміялися з них.


Володимир Пилипенко, лідер кременчуцького Майдану, науковець, директор ПАТ «Вепр»


Під час свого виступу пан Пилипенко позитивно охарактеризував підсудного Олександра Мельника й різко негативно висловився щодо Бабаєва та членів його команди.


«Це судочинство треба закінчувати і людей випустити. Це (Мельник) безневинна людина. Я поручався і буду за нього поручатися».
«Лободенко мене судив. Це справа щодо захоплення адміністративного приміщення. На моє прохання замінив прокурора. Прийняв хороше рішення. Нас відпустили з КПЗ і забрали додому. Це краще, ніж лежати у камері на протязі біля унітазу.


Сергій О., торговець на Придніпровському ринку, знайомий підозрюваного Пасічного


Свідок працював на ринку навпроти торгового місця, яке тримав один із підозрюваних у вбивствах Ігор Пасічний. Засвідчив, що той був на ринку у день вбивства 26 липня 2014 року разом із дружиною Юлією.


«Ігор Миколайович був зранку на ринку? З початку десятої години. Ми поспілкувалися хвилин десять і розійшлися по торговельних місцях»
За словами Сергія, Пасічний не скаржився на матеріальне становище, його поведінка після звістки про вбивство мера не змінилася.
«Ніхто не думав, що Пасічний може тут (в суді) опинитися. Він гарна добра людина, добрий сім’янин».


Денис Б., товариш підозрюваного Пасічного


Свідок розповів, що Ігоря Пасічного знає 4 роки, і вони друзі. Познайомилися на Придніпровському ринку, де вони разом мали торговельні контейнери. За його словами, десь 22-23 липня він бачив, як його товариш, який займався продажем іномарок, показував покупцям на Молодіжному ВАЗ, чи то «вісімку», чи то «дев’ятку»


«Я вважаю, що ці справи не стосуються Ігоря. В той день (26.07.2014 – ред.)» я на 90 відсотків впевнений, що бачив його на ринку. У нього родина, діти, гарна робота була, гарна квартира, ремонт – все в нього було добре в житті. Він добра нормальна людина.


На питання прокурора, чому свідок мовчав до дня допиту в суді про те, що бачив Пасічного в день вбивства мера на ринку, Денис відповів, що його ніхто не питав і він не знав, чим може допомогти.


Галина А., реалізатор, працювала у підозрюваного Пасічного


За словами жінки, вона бачила Пасічного на ринку в день вбивства мера та обговорювала з ним цю новину.


– Я дізналася про вбивство Бабаєва в той же день. Був Інтернет. Всі обговорювали. З Пасічним теж це обговорювали по приїзді їх (із дружиною) на ринок. Він пробув десь годину на ринку і поїхав.


На питання прокурора, чому свідок мовчала до дня допиту в суді про те, що бачила Пасічного в день вбивства мера на ринку, Галина сказала, що «розгубилася. Вважала, що коли потрібно буде, Юлія Анатоліївна (дружина Пасічного – ред.) скаже».

 

Для довідки
Суддю Автозаводського райсуду Олександра Лободенка (один із суддів, який вів справи між сім'єю кременчуцьких бізнесменів Мельників і міською владою) вбили двома пострілами з гладкоствольної зброї 11 лютого 2014 року. Міського голову Олега Бабаєва вбили 26 липня 2014 року трьома пострілами. За місяць міліція почала арешти.

 

Свідки звинувачення

 

Надія Шустова, помічник міського голови

 

За словами свідка, Олег Бабаєв не виказував побоювань за своє життя та не казав, що його замовили.

 

«Він цього не показував. Зі мною не коментував. Особливо нічого не мінялося. В п’ятницю (переддень вбивства – ред.) він був дуже спокійний. До нього тоді приїжджали діти».

 

Надія Костянтинівна повідомила, що про судові справи між мерією й «Візитом» вона дізнавалася зі ЗМІ, а не від Олега Бабаєва. Між ними були суто ділові стосунки, а розмови на неробочі теми були ен частими та епізодичними.

 

«Востаннє Мельник у Бабаєва (в кабінеті – ред.) був, думаю, в 2013-му році. Конфліктів із Мельником не було. Неприязні теж».

 

Геннадій Музика, заступник міського голови, друг Олега Бабаєва

 

«Познайомилися (з Бабаєвим), коли я був заступником директора фірми «Центр». В 2013-му запропонував працювати заступником міського голови. Стосунки, спочатку суто робочі, переросли в дружні. Разом відпочивали, дружили сім’ями. Останній Новий рік в його житті були разом. Працювали, відпочивали, спілкувалися».

 

Свідок розповів, що не чув від Бабаєва про погрози від Мельника, чи що той його замовив.

 

За словами пана Музики, покійний мер погано переносив вбивство судді Лободенка.

 

«Він фінансово підтримував сім’ю зі свої особистих заощаджень. Думаю, що він був знайомий з Лободенком. Він казав, що це Олександр Мельник. В нього було таке припущення на грунті того, що мав бути суд щодо телевежі. Припускаю, що при мені вони (Бабаєв та Мельник) зустрічалися, але вони не конфліктували».

 

«Він був дуже впевненою людиною. В нього було прислів’я – в обличчя не зможуть, а в спину немає за що».

 

Валерій Медведовський, екс-віце-мер

 

«Про Мельника він (Бабаєв) нічого не казав. Пов’язував те, що трапилося з суддею, і що до цього причетна телекомпанія «Візит». Бо коли розглядалася справа по телевежі, на наступний день мало бути прийняте рішення по майну Мельника».

 

Подруга судді Олександра Лободенка

 

«Лише одного разу при зустрічі у Саші був безглуздий жарт. Він сказав, що виніс по «Візиту» рішення і його «можуть грохнути». В принципі, нічого іншого я не знаю».

Автор: Станислав Константинов, Андрей Евченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх