Кардіологія Третьої лікарні Кременчука залишиться без капремонту через тендерні "розборки"

11.08.2015, 10:21 Переглядів: 5 282

Кардіологія Третьої лікарні Кременчука залишиться  без капремонту через тендерні "розборки"КГП «Союзрембуд» оскаржує результати тендеру в Антимонопольному комітеті. Ціна питання – 1 млн 300 тис грн бюджетних коштів. Доки триває процедура оскарження, сам ремонт не розпочнеться, а там – вже й кінець бюджетного року.

Могло бути на 1 млн 300 тис дешевше

 

22 липня у Третій міськлікарні відбувся тендер на ремонт кардіологічного відділення (3- поверх Третьої міськлікарні). У ньому взяло участь п’ять претендентів. Переможцем визнана фірма ТОВ «Дніпроенергоінвест» зі Світловодська, яке запропонувало виконати роботи за 9 млн 21,135 тис грн. Проте були три більш дешеві пропозиції, але всі вони відхилені конкурсною комісією. Офіційна причина – «надані документи не відповідають вимогам документації конкурсних торгів».

 

Наразі один із учасників тендеру, чия пропозиція була відхилена – комунально-госпрозрахункове підприємство «Союзрембуд» - оскаржує результати тендеру в Антимонопольному комітеті. Сергій Бобер, керівник підприємства, надіслав лист до редакції «Телеграфа». Він сумнівається в неупередженості на об’єктивності конкурсного комітету на чолі з головним лікарем Третьої міськлікарні Вадимом Українцем. Керівник «Союзрембуду» зазначає, що від час розкриття конкурсних пропозицій відсутність деяких документів комісія виявила у двох з п’яти учасників.

 

«У трьох інших учасників, серед яких, комунальне госпрозрахункове підприємство «Союзрембуд» (м. Кременчук), всі документи виявилися наявними. Жодних претензій або зауважень до оформлення документів КГП «Союзрембуд» пред’явлено не було. Цей факт був засвідчений підписами членів комітету з конкурсних торгів та всіма учасниками тендеру у відповідному протоколі», - пише Сергій Бобер.

 

У протоколі розкриття конкурсних пропозицій, дійсно, не зазначено, жодних зауважень до документації, наданої КГП «Союзрембуд». Натомість є зауваження до двох інших учасників конкурсу – ТОВ «Легбудпроект» і ТОВ «Будівельна компанія «Укрбудальянс» - і відповідні примітки, що їхні пропозиції відхилені.

 

Натомість через кілька днів, як розповідає керівник КГП «Союзрембуд», він отримав поштою «Протокол відхилення пропозиції конкурсних торгів».

Сергій Бобер вважає, що при проведенні конкурсу були порушені вимоги Закону України «Про здійснення державних закупівель».

 

Ціна питання – понад 1 млн 300 тис грн бюджетних коштів, які не були б зайвими тій же Третій міській лікарні. Саме такою є різниця між ціновою пропозицією «Союзрембуд», яка склала 7 млн 715, 696 тис грн та ціновою пропозицією переможця - ТОВ «Дніпроенергоінвест».

 

Підприємство «Союзрембуд» подало скаргу до Антимонопольного комітету, правоохоронні органи та в інші інстанції, включаючи Президента України та Кабінет Міністрів України. Сергій Бобер називає те, що відбулося, «тендерным беспределом» та вважає, що даним фактам має бути дана належна правова оцінка.

 

Але звідки така колосальна різниця вартості одних і тих же робіт?

 

- Сьогодні «Союзрембуд» виграє практично всі тендери, де бере участь. Ми робимо пропозиції на 15-20% дешевші за конкурентів. Це комунальне підприємство, і коли мене сюди запросили як менеджера, моєю умовою було – працювати без так званих «адміністративних» відрахувань, а грубо кажучи – відкатів. І сьогодні ми пропонуємо реальну вартість робіт. Якби це було приватне підприємство, напевне, хтось гнався б за прибутком. А моє основне завдання – забезпечити обсяги робіт наперед, виплачувати зарплату людям, - каже Сергій Бобер.

 

І додає:

- Коли лікарі проводять тендери на будівельні роботи, це все одно що я готую хворого до операції.

 

Тендерна суперечка не дає розпочати ремонт

 

Вадим Українець, головний лікар Третьої міськлікарні, каже, що й сам позбувся б клопоту проводити будівельні тендери. Але натомість – така практика існує в місті.

 

- Я б сам залюбки від цього відмовився – мені зайва робота не потрібна, вона не відповідає моїй кваліфікації. Я вважає – є управління капітального будівництва – нехай би воно проводило тендер. А наше завдання? Дати замовлення і його прийняти. Але, на жаль, вирішено так, - каже Вадим Українець.

 

 

Наразі, як передбачає закон, у зв’язку зі скаргою процедура тендерної закупівлі призупинена – договір на виконання робіт не може бути укладений, доки Антимонопольний комітет не надасть свої висновки. За інформацією Вадима Українця, АМКУ повідомив, розгляд скарги підприємства «Союзрембуд» призначений на 3 вересня.

 

- Давайте дочекаємось висновків Антимонопольного комітету, - каже Вадим Українець. - Коли складається протокол розкриття конкурсних пропозицій, ми лише перевіряємо наявність паперів. Ми не можемо під час розкриття пропозицій повністю розглянути всі папери. Для цього дається 20 днів.

Головний лікар Третьої міськлікарні зазначає, що є й інший бік цієї справи – у цьому році ремонт кардіологічного відділення не відбудеться. Договір на роботи укладений бути не може, а потім будівельники не встигнуть виконати належний обсяг робіт та освоїти кошти до кінця бюджетного року.

Що стосується пропозиції «Союзрембуду», Вадим Українець вважає, що кошторис підприємства занижений:

 

- А потім починаються розмови, що не вистачає грошей закінчити роботи. Виросли ціни… Є така не зовсім пристойна схема заниження вартості будівельних робіт. І, на жаль, деякі підрядники нею користуються. Але я попередив , що в мене такого не буде. Зараз я замовив експертизу на кошторис «Союзрембуду» - подивимось, що вийде, - каже він.

 

На даний час фірма «Дніпроенергоінвест» визнана переможцем іншого тендеру – на будівництво надбудови, де має розміститися кардіореанімація, яку з’єднають з відділенням кардіології. Ці роботи теж поки що на стадії проекту.

 

Закон

Закон України «Про здійснення державних закупівель» (ст. 28) дає 20 днів на розгляд і оцінку конкурсних пропозицій допущених до конкурсу, але не на відхилення пропозицій. Ст. 27 визначає процедуру розкриття тендерних пропозицій. Цитуємо:

  

«Під час розкриття пропозицій конкурсних торгів перевіряється наявність чи відсутність усіх необхідних документів, передбачених документацією конкурсних торгів, а також оголошуються найменування та місцезнаходження кожного учасника, ціна кожної пропозиції конкурсних торгів або частини предмета закупівлі (лота). Зазначена інформація вноситься до протоколу розкриття пропозицій конкурсних торгів».

 

Тобто наявність  (чи відсутність) документів перевіряється саме на стадії розкриття пропозицій, а не тоді, коли учасник був допущений до конкурсу. Саме тому в «Союзрембуду" й виникли претензії.

 

Довідка «Телеграфа»

Нагадаємо, капітально відремонтувати кардіологію Третьої міськлікарні та оснастити її сучасним обладнанням влада обіцяла ще в минулому році. У планах ремонт цього відділення – із 2013 року. Тоді вартість робіт оцінювалася у 8,5 млн грн. Якщо відкладати капітальний ремонт «на потім», ціна питання неодмінно виросте, як це уже сталося із дитсадком-школою в кварталі 278. 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх