Граблі-2: Кременчук зробив свій вибір

1.11.2014, 08:30 Переглядів: 9 144

Кременчук проголосував за екс-регіонала Шаповалова

Кременчук проголосував за демократичні партії «Народний Фронт», «Блок Петра Порошенка» та «Самопоміч» (дивись стор.8). Втім народним депутатом по Кременчуцькому мажоритарному округу місто обрало колишнього регіонала Юрія Шаповалова. Він набрав 22,67% голосів.

 

Таким чином Кременчук наочно підтвердив застереження КВУ (Комітет виборців України), ОПОРИ, руху «Чесно» та багатьох соціологів. КВУ, ОПОРА та інші прогресивні громадські організації попереджали суспільство, що саме через мажоритарні округи до нового парламенту 2014 року пройдуть колишні регіонали та інші одіозні особистості, яких партії не ризикують напряму внести до списків. Соціологи вказують, що, з одного боку, мажоритарна система дає можливість пройти до Верховної Ради самовисуванцям, не пов’язаним з партіями. З іншого боку – результат змагань на мажоритарних округах прямо залежить від кількості грошей, які має кандидат. У Кременчуці ми побачили підтвердження озвучених застережень – вибори виграв кандидат, який, за версією «Телеграфа», витратив дуже велику суму на виборчу кампанію.

 

Юрій Шаповалов – бізнесмен, чинний нардеп, вперше до Верховної Ради кременчужани обрали його у 2012 році, там він одразу став членом фракції Партії регіонів. Перебував у ній майже до самої втечі з країни головного регіонала – Віктора Януковича. Наразі кременчужани знову обрали його до Ради. Спробуємо зрозуміти, чого чекати від двічі нардепа Шаповалова – чи виконуватиме він свої передвиборчі обіцянки, з ким об’єднається. Найпростіше це зрозуміти, переглянувши те, що він вже обіцяв, і те, що зробив.

 

Цікаві факти

 

Граблі-2: Кременчук зробив свій вибір

 

1.Вчасний вихід


Влітку 2012 року, перед парламентськими виборами, Юрій Шаповалов вийшов з опозиційної до режиму Януковича партії «Фронт змін». Раніше, у 2010-му, він став депутатом Кременчуцької міськради як член «Фронту змін».

 

2. Він став нардепом


Восени 2012 року Юрія Шаповалова обрали народним депутатом по Кременчуцькому мажоритарному округу. Він набрав 34,35% (26 852 голосів). Балотувався як самовисуванець.

 

3. Група підтримки

 

Граблі-2: Кременчук зробив свій вибір


Під час виборчої кампанії 2012 року кандидата Шаповалова неофіційно підтримував міський голова пан Бабаєв.

 

Граблі-2: Кременчук зробив свій вибір


Активно підтримував кандидата Шаповалова відомий кременчуцький політолог пан Урін. Він запевняв кременчужан, у тому числі і «ТелеграфЪ», що кандидат-самовисуванець Шаповалов ніколи не стане «тушкою» – не перебіжить до регіоналів. Після того, як нардеп Шаповалов все-таки перебіг до регіоналів, пан Урін воліє не згадувати цей епізод своєї політичної біографії.


Також публічно підтримували кандидата Шаповалова депутати Кременчуцької міськради пан Стасюк та пан Кравченко (Кравченко – однопартієць Шаповалова по «Фронту змін»).

 

Окремо про Несена

 

Граблі-2: Кременчук зробив свій вибір

 

Напередодні виборів 2012 року в «Телеграфі» розмістив свій відкритий лист на підтримку кандидата Шаповалова Микола Несен – директор ВПУ-7, член «Батьківщини», депутат Полтавської облради. Він висловлював сподівання на краще і писав: «Нарешті Кременчук отримає депутата, який працюватиме на своїх виборців і на своє місто! За Кременчук!».

 

У грудні 2013-го, вже після побиття студентів на Майдані, «ТелеграфЪ» запитав пана Несена, як він оцінює свій лист 2012 року на підтримку кандидата Шаповалова. Микола Григорович відповів:

 

– Я почуваюся винним перед кременчужанами, адже я запевняв їх, що Юрій Шаповалов працюватиме для людей і міста. Я й гадки не мав, що він увійде до фракції Регіонів та залишиться там навіть зараз, після побиття дітей на Майдані.

 

На парламентських виборах 2014 року Микола Несен, як і Юрій Шаповалов, балотувався у народні депутати по Кременчуцькому округу. Він програв Шаповалову, набравши лише 7,91% голосів.

 

4. Ціна його слова


Під час виборчої кампанії 2012 року кандидат Шаповалов позиціонував себе самовисуванцем і запевняв кременчужан, що не долучиться в парламенті до жодної політичної сили.


27 листопада 2012 року на сесії Кременчуцької міськради нардеп Шаповалов заявив: «Я официально заявляю, что не писал никаких заявлений во фракцию Партии регионов и писать не буду!».


12 грудня 2012 року прізвище Юрія Шаповалова з’явилося на офіційному сайті Верховної Ради у списках фракції Партії регіонів.

 

5. Перші кроки


Після перемоги на виборах 2012 року Юрій Шаповалов почав робити перші нардепівські кроки – один смішний, другий – сумний. Наприкінці грудня 2012 року він заявив, що вже налагодив стосунки у фракції з регіоналами, і вони йому навіть пообіцяли подарунок для кременчужан – стару (зате розкішну) ялинку, яка прикрашала Київ у 2011 році. Кременчужани чекали-чекали, та регіоналівська київська ЙОЛКА так і не приїхала до нашого міста. Це було смішно.
А потім народний депутат Шаповалов активно підтримав міського голову Бабаєва у його бажанні закрити 14-ту школу і створити в її приміщенні центр адміністративних послуг. Пан Шаповалов сказав журналістам, що застарілі школи треба закривати і будувати нові. 14-ту школу закрили. Учнів розвели по інших школах. Центр адмінпослуг у 14-й так і не створили. Наразі вона стоїть другий рік поспіль порожня і руйнується. Нову школу теж не побудували.

 

6. Парла­ментські заробітки

 

34 248 грн. – таку скромну суму сукупного доходу задекларував кандидат у народні депутати Шаповалов на виборах 2012 року (декларація подавалася за 2011 рік, ЦВК).

 

269 236,56 грн. – таку суму сукупного доходу задекларував народний депутат Шаповалов за 2013 рік (декларація за 2013 рік, ВРУ).

 

233 236,56 грн. – з вищенаведеної суми становить зарплата;

 

34 850 грн. – матеріальна допомога, яку отримав від держави у 2013 нардеп Шаповалов. Власне, сума матдопомоги дорівнює, і навіть перевищує, весь його річний сукупний дохід, офіційно задекларований у 2011 році.

 

7. Шість депутатських запитів


За час парламентської діяльності (2012-1014 рр.) нардеп Шаповалов зробив 6 офіційних депутатських запитів – три до Генпрокурора, ще три – до органів місцевого самоврядування. З шести запитів чотири стосувалися телекомпанії «Візит».


Крім того, нардеп Шаповалов виступив співавтором та автором 23 законопроектів. За інформацією офіційного сайту ВРУ, жоден із законопроектів не набув статусу закону. Втім, сам нардеп стверджував в інтерв’ю «Телеграфу», що один із них все-таки став законом.

 

8. «Он слишком долго думал...»


Після побиття студентів на київському Майдані 30 листопада 2013 року депутат Кременчуцької міськради Стасюк, який у 2012 агітував за Шаповалова, запропонував нардепу терміново вийти зі складу фракції Регіонів. Пан Шаповалов обіцяв подумати. І думав дуже довго, два місяці – майже до самої втечі Віктора Януковича. Заяву про вихід із фракції подав лише перед втечею головного регіонала України.

 

9. За що не голосував нардеп Шаповалов


Звісно, що весь перелік голосувань нардепа надати у газеті немає можливості. Втім, ми обрали кілька показових результатів.
– у 2013 він не голосував за відставку уряду Азарова, який згорнув євроінтеграційні процеси в Україні;
– у 2013 він не голосував за відставку міністра внутрішніх справ Захарченка, чиї підлеглі (спецпідрозділ «Беркут») побили студентів на київському Майдані (відставки міністра вимагала опозиція, 2013р.);
– у 2014 він не голосував за диктаторські закони 16 січня, після прийняття яких мирні акції протесту на Майдані переросли у збройний опір.

 

10. Невиконані обіцянки 2012 року


На виборах 2012 року кандидат Шаповалов надавав купу дуже симпатичних програмних обіцянок:


– вирішення на державному рівні проблеми забезпечення кременчужан чистою питною водою;
– прийняття закону, за яким у Кременчуці залишатимуть не менше 50% зібраних коштів;
– ремонт і укріплення Кременчуцької ГЕС;
– прийняття закону про державний депозит новонародженій дитині!


Так вийшло, що нардеп Шаповалов не встиг ані Кременчуцьку греблю відремонтувати, ані новонароджених малюків депозитами забезпечити.

 

11. Що обіцяє у 2014 році

 

Програма кандидата Шаповалова складається з 8 пунктів. Серед іншого, він обіцяє негайне проведення люстрації (п.1), реалізацію комплексної державної програми очищення Дніпра та забезпечення жителів придніпровських міст чистою водою (п.6) та зміцнення гребель (п.5). Бач, який послідовний кандидат – у 2014-му обіцяє те саме, що й у 2012-му – греблі і воду.

 

Що зробив перед виборами 2014 року. Перед парламентськими виборами 2014 року нардеп Шаповалов почав частіше з’являтися в Кременчуці та виходити в люди. Спершу він у гарній новенькій вишиванці сходив на Парад вишиванок (вишиванки – наймодніший патріотичний тренд 2014 року). Потім відкрив гарнющий дитячий майданчик у сквері на Водоканалі. Потім, вже перед самими виборами, організував масштабний суботник, на якому усім бажаючим роздавали кущі, бузкову фарбу і тістечка з пиріжками.

 

Чого досяг. Після суботника кременчужани обрали кандидата Шаповалова народним депутатом.

 

На що сподіватися. Сподіватися на інстинкт самозбереження нардепа Шаповалова. Він завжди був з тими, хто мав владу – з «Нашою Україною», коли вона була при владі, з регіоналами, коли вони були при владі. Наразі до влади приходить «Народний фронт» Арсенія Яценюка, а пан Шаповалов вже був членом «фронту» Яценюка – «Фронту змін». Тож саме час йому повернутися до любих «фронтовиків». Бо до регіоналів йти зараз не на часі – вони в опозиції, злі і сумні. Тож ми сподіваємося побачити нардепа Шаповалова у провладній коаліції.

 

Чого чекати

 

Чекати треба суботника 2015 року. Приїде нардеп Шаповалов і привезе бузкову фарбу та пиріжки. Бабусі зрадіють. Їм так мало треба – стару лавочку, пофарбовану новою фарбою, і пиріжок.

 

Юридична експертиза ІРРП

 

"Кременчугский ТелеграфЪ", №44 від 30 жовтня 2014 року

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх