Не платіть зайвого: усе про субсидію та компенсацію

13.07.2014, 08:30 Переглядів: 20 199

Тарифи зросли, і, щоб не платити зайве, порахуйте: можливо, ваша родина має право на житлову субсидію або компенсацію від держави. Субсидія – більш вигідний варіант. Але новий вид допомоги – компенсація, на відміну від субсидії, призначається навіть тоді, коли людина не має офіційної довідки про доходи.

Тарифи на комунальні послуги стрімко злетіли вгору. Так, із 1 травня на 50% подорожчав газ; із 1 червня – на 30% електроенергія, з 1 липня по-новому нараховуватимуть оплату за воду та каналізацію, і ці послуги обійдуться дорожче на 64%. А на черзі підвищення у жовтні тарифів на опалення та гарячу воду в середньому в півтора рази. При цьому, на жаль, доходи громадян в умовах війни на сході та економічної нестабільності в країні не ростуть. А індексація їх на індекс інфляції (офіційних зарплат і пенсій) не покриває реальних втрат гаманця. Особливо, якщо йдеться про сім’ї з дітьми.

 

Виходом із цієї ситуації може бути допомога від держави: варто прорахувати, можливо, ви маєте право на житлову субсидію або компенсацію вартості компослуг – новий вид державної допомоги, який надається з 1 липня. І субсидії, і компенсації призначають в УПСЗН – управліннях праці та соціального захисту населення Автозаводського та Крюківського районів. Звертатися слід за місцем реєстрації.

 

Чим же один вид допомоги відрізняється від іншого? За яких умов їх призначають? Які документи потрібно надати? Як перевірити своє право на субсидію чи компенсацію? Усе це з’ясовував «ТелеграфЪ».

 

7000 родин отримують субсидії у Кременчуці на даний час, у зимовий період, коли за субсидіями звертаються мешканці приватного сектору, ця кількість збільшується до 10 тисяч. З огляду на нові тарифи, кількість отримувачів субсидії може збільшитися в два рази, прогнозують у районних УПСЗН.

 

 

Субсидія

 

Не платіть зайвого: усе про субсидію та компенсацію

 

Хто має право

 

Подавати документи на субсидію повинен той член сім’ї, на кого оформлені документи на квартиру чи будинок (власник житла або наймач державного чи комунального житлового фонду, член житлового кооперативу).

 

Субсидія призначається з урахуванням доходів усіх членів родини, зареєстрованих у житловому приміщенні. При цьому сума обов’язкового платежу (тобто суми, яку має сплачувати сім’я зі свого сукупного доходу за місяць) розраховується наступним чином:

 

10% – якщо родина складається з непрацездатних осіб і для сімей, де є неповнолітні діти, інваліди І та ІІ групи і доходи яких на одну особу на місяць не перевищують прожиткового мінімуму;

 

15% – для сімей, у складі яких є працездатні особи.

 

Які документи потрібні

Заява (за встановленою формою, бланк видадуть в УПСЗН);

Декларація про доходи та майновий стан усіх членів родини, зареєстрованих у житловому приміщенні (за встановленою формою, бланк видадуть в УПСЗН);

Довідки про доходи кожного члена родини, крім довідок про розмір пенсії та соцдопомоги;

Довідка з місця проживання – для мешканців приватного сектору (довідки для мешканців багатоквартирних будинків отримують самі УПСЗН за запитом, тому їх надавати не потрібно);

 

Копія трудової книжки – для пенсіонерів (її просять надати, щоб швидше пересвідчитися в тому, що пенсіонер не працює).

 

Особливості призначення субсидій

 

Субсидія призначається на півроку з місяця звернення. Якщо людина не встигла зібрати довідки про доходи тощо – їй дається місяць на те, щоб дооформити документи, але субсидія все одно призначається з місяця звернення.

 

Субсидія не призначається за таких умов:

 

Будь-хто із членів родини працездатного віку, зареєстрованих у приміщенні, не працював, не навчався протягом 3 місяців до звернення і не був зареєстрований у службі зайнятості (тобто якщо людина не може надати офіційну довідку про доходи). Із цього правила є винятки, визначені законодавством.

 

Будь-хто із членів родини, які зареєстровані у приміщенні, має у володінні інше житло, що в сумі перевищує встановлені норми житлової площі;

Квартира (або кімната у ній) здається у найм;

 

Члени родини мають у володінні два або більше транспортних засобів, що підлягають реєстрації в ДАІ;

 

Будь-хто із членів родини, зареєстрованих у приміщенні, здійснив крупну покупку (або оплатив послуги) на суму, що перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму для всіх членів родини;

 

Якщо з’ясується, що хтось із членів родини має додаткові незадекларовані доходи.

 

Компенсація

 

Не платіть зайвого: усе про субсидію та компенсацію

 

Хто має право

Сім’ї, середньомісячний сукупний доход яких за 6 місяців не перевищував розмір прожиткового мінімуму. Він визначається як сума прожиткових мінімумів на кожного зареєстрованого у помешканні члена родини (залежно від демографічної групи).

Для призначення компенсації навіть не обов’язково мати довідки про доходи кожного члена родини. Наприклад, хтось із працездатних членів родини не працює і не стоїть на обліку на біржі праці. У цьому випадку при призначенні компенсації йому врахують доход на рівні прожиткового мінімуму. Компенсується різниця між сумою оплати за компослуги до їх підвищення і після підвищення.

 

Які документи потрібні

Заява (за встановленою формою, бланк видадуть в УПСЗН);

Довідка про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (склад сім’ї);

Довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (якщо працездатна особа не працювала, враховується її доход на рівні прожиткового мінімуму).

 

Особливі умови призначення компенсацій:

На відміну від субсидії, при призначенні компенсації не враховується майновий стан сім’ї (не заповнюється декларація про доходи) та не діють обмеження в призначенні через наявність іншого житла, двох автомобілів (див. особливі умови призначення субсидії). Компенсація призначається, виходячи з середніх обсягів споживання комунальних послуг за попередній період. Довідки для призначення компенсації подаються одразу – не надається термін на дооформлення документів.

 

Коментар

Олена Логінова, заступник начальника УПСЗН Крюківського району:

– Субсидія – більш вигідний вид допомоги, ніж компенсація. Але щоб її отримати, треба завчасно подбати про довідки про доходи: тим, хто не працевлаштований, стати на облік у службі зайнятості принаймні за три місяці до моменту звернення за субсидією.

 

Довідка

 

Розмір прожиткового мінімуму – 2014

1032 грн – для дітей віком до 6 років

1286– для дітей віком від 6 до 18 років

1218 грн – для працездатних осіб

949 грн – для осіб, які втратили працездатність (пенсіонерів).

 

Норма загальної площі квартири, що враховується при призначенні субсидії та компенсації: 21 м2 – на кожного члена родини +10,5 м2 додатково на родину. Якщо дружина (або чоловік) зареєстровані окремо, 10,5 м2 не враховуються.

 

Телефони «гарячих ліній» з питань призначення субсидій

6-13-63, 6-02-60 – для мешканців Крюківського району

77-29-95, 77-32-28 – для мешканців Автозаводського району

 

Кременчуцький ТелеграфЪ від 3 липня 2014 року, №27

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх