Як знищують українців. 25 кадр у російських новинах

3.07.2014, 13:32 Переглядів: 11 392

Як знищують українців. 25 кадр у російських новинах

Україна поки програє інформаційну війну Росії. Російськомовні українці все ще перебувають під впливом російської пропаганди

Ідея цього матеріалу виникла після двох розмов, які відбулися практично одна за одною.

Спершу вчителька фізики, 68-річна пенсіонерка, сказала: «Чому ви називаєте росіян окупантами? Це братній народ! Треба ще розібратися, хто там окупант – росіяни чи бандерівці!».

Через кілька днів інша кременчужанка – працівник культури – зазначила: «Яка війна? Це все провина отих шалених з Майдану! Росія – братня країна, вони наші брати, нікуди нам від цього не дітися, а ми самі винні, що у нас таке відбувається!».


Обидві згадані особи – цілком нормальні, адекватні жінки з пристойною освітою. Вони дивляться не лише серіали, а й новини. Вони чули, що терористи збили ІЛ-79 і 49 українських хлопців загинули. І про розстріл українського блокпосту під Волновахою вони теж чули. Мабуть, вже знають, що під Червоним Лиманом загинули 12 українських десантників. Тим більше незрозуміло, як їм вдається не бачити очевидне – в Україні йде війна, і інтервент у цій війні – Росія, а інтервенти – її найманці.

 

Звідки таке небажання визнавати очевидні речі, «ТелеграфЪ» запитав науковця, кандидата психологічних наук Сергія Корсуна.

 

Як знищують українців. 25 кадр у російських новинах

Сергій Корсун

 

– Пане Сергію, чи можна вважати прикладом психологічного зараження поведінку частини українців, які не визнають очевидні речі – наприклад, те, що в Україні йде війна, розв’язана Росією?


– Звісно можна, більше того, ми спостерігаємо не лише одномоментне психологічне зараження, а стабільний психологічний вплив та маніпулювання свідомістю цих громадян.


– Чий це вплив? У чому він проявляється?


– Це цілеспрямований вплив. Я спостерігаю, як тривалий час за допомогою російської пропаганди на телебаченні у людей, що проживають на сході України, в Луганській та Донецькій областях, формується негативне ставлення до багатьох суспільних явищ. До них, на мою думку, застосовуються методи психологічного впливу, і таким чином, людині нав’язують певну думку, певну оцінку явищ чи речей. Подивіться уважно і ви побачите – у певний момент навесні відбувся потужний запуск немотивованих неадекватних реакцій громадян на звичні речі, які завжди були присутні у нашому житті – наприклад, на український прапор. Ви ж розумієте – якщо людина адекватна, якщо вона не піддавалася психологічному впливу, вона нормально, нейтрально ставитиметься до будь-якого національного прапору. Тим більше – прапору власної країни. Вона сприйматиме його лише як символ країни. Але ж ми з весни почали спостерігати у певної частини українського населення у Донецьку, Луганську, Харкові немотивовано агресивну, неадекватну реакцію на національний прапор України. Нормальна людина нормально ставиться до того, що на державній установі висить прапор країни. Ці ж люди реагують інакше – якщо це український прапор, його треба зірвати, пошматати та спалити, а того, хто йде з прапором – побити чи навіть знищити. Це абсолютно неадекватна реакція на національну символіку своєї країни.

 

Прапор

 

Як знищують українців. 25 кадр у російських новинах

Володимир Рибак


17 квітня 2014 року Володимир Рибак – депутат Горлівської міськради – прийшов на мітинг «За єдину Україну». Він намагався підняти над будинком міськради національний український прапор. Якісь тітки, що стояли під міськрадою, почали за це його лаяти.  Того ж дня терористи викрали Рибака прямо посеред вулиці, на очах свідків. Володимира ніхто не захистив. Через тиждень правоохоронці знайшли його тіло з розпоротим животом.

 

– Яким чином вдалося сформувати у певної частини українців таку неадекватну реакцію на національні символи?


– Телебачення. Його роль я вважаю головною. Це найпотужніший ресурс, в нашій країні далеко не всі віддають перевагу інтернету, а от телевізор дивиться більшість. Телебачення – потужний ресурс для послідовної психологічної обробки. У психології є таке поняття, як ефект сприйняття. Якщо людина тривалий час отримує певну інформацію з новинних випусків, і ця інформація не викликає підозри, то у людини формується так званий ефект порядку – вона починає сприймати світ так, як їй про це розповідають, наприклад, у новинах на російських телеканалах. Не треба забувати, чимала кількість українців, особливо російськомовних, роками дивляться російські, а не українські телеканали. Наш мозок так влаштований, що людина найбільше довіряє тій інформації, яку отримала першою. Цю особливість людського сприйняття і використовують пропагандисти. Головне – донести інформацію першими – навіть, якщо вона буде брехливою, людина довірятиме їй більше, ніж тій, що надійде пізніше!

 

 

Брехня

 

Як знищують українців. 25 кадр у російських новинах

Конашенков і Давидов


Російські журналісти Євген Давидов та Микита Конашенков  працюють на російському телеканалі «Зірка» – це офіційний телеканал міністерства оборони Росії. Саме ці хлопці зробили репортаж про те, що українська армія застосувала у Слов’янську фосфорні бомби, заборонені для використання у населених пунктах, а також розстрілювала мирне населення з установок «Град». Сюжет показали на російських телеканалах.


СБУ вдалося затримати журналістів у Дніпропетровську. 18 червня росіяни Давидов та Конашенков зізналися, що історія про фосфорні бомби та установку «Град» була брехнею. «5 канал» транслював їхню публічну заяву з вибаченнями перед українським народом.


Але ж хто бачив цю заяву? Той, хто дивиться «5 канал». Та він не транслюється у Слов’янську, і в Росії теж не транслюється. Тож, найвірогідніше, що в головах українського російськомовного населення та етнічних росіян засіла, залишилась і працює інформація, яку вони отримали першою з російського ТV – про фосфорні бомби та жорстоких українських вояків.

 

«Укры, правосеки и жидобандеровцы»

 

– Як, на вашу думку, російським ЗМІ вдалося сформувати у населення Донецької та Луганської областей страх перед міфічними бандерівцями, які ніколи не з’являлися у тих регіонах?


– Тут ми бачимо дуже цікаву ситуацію – ефект стереотипізації. Тобто, певній частині населення України послідовно приписуються риси, їй не притаманні. Дивіться, як це робиться.

Існують два братніх народи – український і російський. Не можна ж говорити, що мій брат поганий, бо це брат. Водночас російській пропаганді треба нав’язати певний стереотип щодо «брата»-українця. І вони заходять з іншого боку, кажуть: так, мій брат добрий, але ж фашисти погані. Ну звісно, фашисти погані – про це всі знають, ніхто навіть не сперечається. Далі пропагандисти кажуть – «бандерівці погані, вони посіпаки фашистів!».

Насправді більшість громадян вже не знає і не пам’ятає, хто такий Бандера, що він робив. Та у людей похилого віку, народжених у СРСР, сидить у голові стереотип, вбитий радянською пропагандою – «бандерівці погані, вони посіпаки фашистів». Наразі російська пропаганда паразитує на цьому, вже раніше занесеному у голови громадян, стереотипі – просто підсилюють сигнал, що «бандерівці погані».

Пішли далі – тепер треба заявити, що націоналісти – теж дуже погані люди, вони посіпаки нацистів!

Далі російське телебачення веде роботу, базуючись на сформованих у глядача стереотипах – «фашисти погані», «бандерівці погані»,  «націоналісти погані». Ось тут і народжуються нові, сучасні формулювання – наприклад, «жидобандерівець». Навіть саме слово «українець» пропаганда трансформує. Адже, якщо вчора українець був братом, то не можна ж сьогодні називати його ворогом і фашистом. Українця не можна, а так званого «укра» (нове слово, яке вживають російські журналісти) – можна. «Укр» не може бути братом росіянам.

Пішли далі, подивимось на «Правий сектор». Ніхто його в Росії не бачив, але пропаганда призначила його на роль страшного ворога, тому треба обізвати цих людей якось зневажливо, наприклад, «правосеки». Ось так і виходить, що українець начебто і був їм, росіянам, братом, але усілякі «укри», «правосеки» та «жидобандерівці» їм не брати!

Саме так формується образ ворога. Це робили усі, хто розв’язував війну. Гітлер, наприклад, діяв саме так – згадайте його «недочеловеков». У тоталітарних країнах, а Росію можна вважати саме такою, образ колективного ворога створюють для об’єднання населення. Щоб воно визнало: так, ми погано живемо, та всі наші біди від ворогів – у даному випадку, «правосеков» і «укров». Чому навіть з родичами та друзями-росіянами неможливо наразі ні про що розмовляти? Бо вони кричать, що ми нічого не знаємо, що відбувається у нашій країні. А кричать вони так, бо тривалий час російське TV їм втовкмачувало, що в Україні фашисти, націоналісти, бандерівці та правосеки винищують мирне населення!

 

Обережно – 25 кадр

 

– Слухайте, пропаганда – велика сила, та все одно я не розумію, яким чином зовні нормальний українець, незважаючи на величезну кількість загиблих та переселенців, і далі вірить, що бандерівці погані, а російські терористи – хороші?


– А тут для ворожої пропаганди усі засоби прийнятні. На мою думку, у новинних випусках російських телеканалів застосовують так званий 25 кадр.


– Чекайте, хіба 25 кадр – не вигадка?


– Ні. Це реальні події 1957 року. Пам’ятаєте, раніше фільми записували на плівку. Так ось людське око може сприймати лише певну швидкість прокрутки плівки – 24 кадри за секунду. Тоді людина сприймає зображення. Один американський розумник запропонував з рекламною метою застосовувати 25 кадр – тобто крутити плівку зі швидкістю 25 кадрів за секунду, і у 25 кадрі розміщувати рекламний заклик купувати попкорн або кока-колу. Це працювало, під час перегляду фільмів із 25 кадром зростали продажі попкорну та кока-коли або інших рекламованих напоїв. Згодом 25 кадр заборонили застосовувати у багатьох країнах, у тому числі, і в Росії – там він заборонений для рекламістів. Але ж пропагандисти пускають його у новинних випусках.


– Це припущення? А що вони пишуть у тому 25 кадрі? Не попкорн же нам пропонують купувати?


– Думаю, у 25 кадрі розміщують текст на підтвердження попередньо поданої картинки. Все те саме – «бандерівці погані», «укри погані», тощо. Це моя версія, але для неї є підгрунтя. Інакше неможливо пояснити деякі просто дикі речі. Я, наприклад, довго не міг знайти для себе нормального пояснення, як це дорослий чоловік у Харкові побив молоду дівчину-студентку лише за те, що вона йшла і розмовляла українською. Вона телефонувала мамі на мобільний і говорила українською, а він на неї накинувся. Важко знайти логічне пояснення такому вчинку. Я бачу лише одне – чоловік вийшов на вулицю після перегляду новинних програм, де застосовувалися методи психологічної маніпуляції, у тому числі, і 25 кадр. На мою думку, якщо цього чоловіка на два тижні обмежити у перегляді будь-яких новинних випусків, він сам зрозуміє, що вчинив страшенну дурню – як можна бити дівчину лише за те, що вона розмовляє українською? Та люди мають право спілкуватися будь-якою мовою, дівчина ж не матюкалася, не ображала чоловіка, вона говорила з мамою! Вважаю, дії чоловіка – це спалах тієї немотивованої агресії на все українське, ми з цього почали розмову.

 

Бити ногами

 

Як знищують українців. 25 кадр у російських новинах


13 квітня Україну сколихнула звістка про жінку-медика, яка ногами добивала пораненого євромайданівця у харківському метро. Жінку ідентифікували користувачі соціальних мереж. Проти неї порушили кримінальну справу. 23 червня прокурор повідомив, що справу Ольги В., яка підозрюється у побитті пораненого, передано до харківського суду.


Підозрювана дійсно виявилася медиком із Чугуєва, працівником поліклініки. 13 квітня вона разом з іншими представниками проросійської групи, била поранених євромайданівців, які після мітингу «За єдину Україну» намагалися втекти від переслідувачів. Ольга В. била пораненого з криком «Це нелюді!».
Ось що розповів журналістам її знайомий: «Конечно, она идейная – болезненно переживает происходящее в стране, искренне выступает за Россию. Наверное, когда идет накал страстей и эмоции зашкаливают – любой может слететь с катушек и поступать неадекватно. Хотя она очень взвешенная женщина», – рассказывает житель Чугуева Александр».


Звісно, це може бути надто лояльна характеристика. Можливо, у пані В. насправді запальний та дратівливий характер. А, можливо, крім характеру, тут спрацював ще й феномен психологічної обробки – бо як інакше пояснити собі, чому жінка-медик гамселить ногами поранену людину, яка на неї особисто не нападала і не переслідувала.

 

«Мирные террористы»


– Поясніть, чому певна частина українців продовжує стверджувати, що озброєні російські терористи захищають мирне населення Донеччини. Адже це маячня?


– Ні, це підміна понять. Російська пропаганда називає озброєних терористів захисниками мирного населення. Оце і є підміна понять. Який же він захисник? Він злочинець. В Україні цивільним громадянам заборонено користуватися бойовою вогнепальною зброєю. Тобто, той, хто узяв у руки автомат, тим більше, стріляє з нього – злочинець за нашими законами. Він на нашій землі вбиває українських десантників, а російське телебачення називає його героєм і захисником людей. Яких людей? Підміна понять – серйозна штука, вона працює, люди реально плутаються. Наприклад, терористи встановлюють на даху житлового будинку в Слов’янську зенітну установку і кажуть, що таким чином захищатимуть людей. Це – чистісінька підміна понять. Бо вони не захищатимуть, а наражатимуть на смертельну небезпеку! Адже це – зенітна установка. В Україні йде війна. За всіма законами війни, зенітна установка противника має бути знищена. Тобто, по ній стрілятимуть, її бомбардуватимуть, а разом з нею знищать і дім! А люди, заплутавшись через підміну понять, вважають терористів захисниками мирних людей.

Хочу окремо зупинитися на понятті «мирні люди». На мою думку, мирні люди – це ті, які вийшли на мирний мітинг з плакатами у руках. Якщо ж вони несуть в руках гранатомети та автомати, це вже не мирні люди! Ці «мирні» в лапках люди мають зброю, яка дозволяє їм збивати військові літаки та гелікоптери. Як можна називати їх «мирними»? Це вже таке викривлене задзеркалля, що слухати неможливо! Треба називати речі своїми іменами.

В Україні дійсно йде війна – війна, а не антитерористична операція. І ті, хто проти нас воюють, – окупанти і терористи, ворожі вояки, а не «мирні люди».


Ціна зради


– Як ви поясните, що значна кількість українців, причому не лише у Донецьку, а й у Кременчуці, попри все відмовляється вважати російських терористів окупантами, а Росію – країною-агресором? Чи відіграють тут роль родинні зв’язки з росіянами?


– Тут спрацьовує комплекс чинників. Так, оточення впливає потужно. Людям притаманний конформізм, вони часто приєднуються до того, хто, на їхню думку, сильніший. Чимало українців вважають Путіна дуже сильним, а Росію – дуже могутньою, вони навіть не вірять, що ми, українці, можемо протистояти цій навалі. Тому думають: краще я приєднаюсь до Путіна, він сильніший. Спрацьовує також відсутність альтернативної інформації.

Україна дійсно програє інформаційну війну Росії. Але є ще один важливий чинник – це ціна зради. Психологи давно дійшли висновку: чим дешевше людина продала Батьківщину, тим більше вона опиратиметься і не визнаватиме свою зраду. Навпаки, вона кричатиме, що це – її принципові переконання.

 

Американці колись досліджували механізм зради – групі добровольців пропонували зрадити свої переконання. Спершу за 5 доларів, потім за 100, потім – за 10 тисяч доларів. Ті, хто погоджувався зрадити за 10 тисяч, певний час дотримувались запропонованих переконань, а потім від них відмовлялися, вважаючи, що вже «відробили» отримані 10 тисяч. А от ті, хто погоджувався зрадити навіть за 5 доларів, ті і далі сповідували запропоновані переконання. Вони активно заперечували, що зрадили ідею за п’ять жалюгідних доларів. Навіть на підсвідомому рівні вичавлювали з себе спогади про цю зраду і наче справді забували, що вона таки була!

Так влаштована людина – чим дешевше вона продала Батьківщину, тим важче їй у цьому зізнатися. Отут і згадайте про гречку, за яку дехто продавався, та про ті 200 гривень, за які найманці ходили бити євромайданівців. Хіба ж такі люди визнають, що продали Батьківщину за 200 гривень?


Розмову вела Лариса АРТЕМЕНКО

 

"Кременчугский ТелеграфЪ" от 26 июня 2014 - №26.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх