Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

30.05.2014, 08:30 Переглядів: 5 787

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

Вибори у Кременчуці пройшли спокійно, без терористів

Вибори президента у Кременчуці відбулися у спокійному, штатному режимі. На охорону виборчого процесу силовики задіяли чималу кількість правоохоронців, втім, в очі пересічним громадянам вони не лізли.


Кременчужани продемонстрували непогану явку – 66,57%. І дружно проголосували за кандидата Порошенка – за нього віддали голоси 61,43% виборців (66 735 осіб).

Причину такого результату досить переконливо пояснила «Телеграфу» 47-річна пані Наталя, яку ми зустріли біля виборчої дільниці, розташованої на вулиці 1905 року. Вона сказала:
– Я й не збираюся приховувати, що голосувала за Порошенка. Чесно скажу, не збиралася за нього голосувати, були інші думки, та коли звідусіль чуєш, що треба обрати президента за один тур, бо в нас війна, і її треба зупинити, то тут вже якось треба відповідально поставитися. Багато моїх друзів теж вирішили голосувати за нього, щоб вже скоріше вибори пройшли. Всі люди хочуть миру, ми так ще ніколи не жили, щоб наших хлопців вбивали прямо тут, у своїй країні!


Представники штабів також засвідчили «Телеграфу», що вибори відбулися спокійно і в межах закону. Спершу, у день виборів, штаби нервували, особливо – штаби двох головних конкурентів. Нас попереджали про заплановані суперниками провокації. Втім, вони не сталися.

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

 

ВИБОРИ-2010

 

«ТелеграфЪ» пропонує читачам порівняти результати двох президентських виборів – 2010 і 2014 років.

На цю ідею нас наштовхнула активна пенсіонерка Валентина Федорівна та її подруга пані Люда. Вони заявили: «Які ж безсовісні оці бандити з Майдану, як же можна було проганяти Януковича?! Така хороша людина, по 300 гривень нам додав до пенсії, та за нього весь Кременчук голосував, а тепер голосують за цього шоколадного зайця – так моя онука каже!».

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

 

Отже, результати 2010 року засвідчують, що не голосував за Віктора Януковича весь Кременчук. Його підтримало лише 31,16% виборців.

 

АЙ,МОЛОДЕЦЬ!
Кременчужани найпершими здали протоколи до ЦВК!


Кременчуцька окружна виборча комісія найпершою привезла виборчу документацію до ЦВК (Центральна виборча комісія) у Києві. Вже ввечері 26 травня голова Кременчуцької окружної комісії пан Василенко разом із паном Майбородою (секретар комісії) доставили результати підрахунку голосів до ЦВК.

Заступник голови ЦВК пан Магеря навіть запропонував надалі таких дисциплінованих працівників, як кременчужани, нагороджувати почесними грамотами. Та у нас тих грамот, як гуталіну! Кременчук не вперше відзначився ефективною роботою. І це попри те, що у ніч виборів, близько 21 години, електронна система «Вибори-2014» перестала працювати, і народ, що з’їжджався з виборчих дільниць, скупчився під 14-ю школою (там працювала окружна комісія). Люди чекали кілька годин. Система запрацювала лише о третій годині вночі.

 

ПАТРІОТИ
Незрячому патріоту важко голосувати у Кременчуці

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

 

«ТелеграфЪ» вирішив сходити на виборчу дільницю разом із відомою кременчужанкою – Ольгою Іллівною Шевченко. Вона віддана Україні і «Свободі». Півроку поспіль ми бачили пані Ольгу на щоденних мітингах, які організовували міські активісти «Майдану». Вона приходила на зібрання навіть у холодному лютому, коли здавалося, що Майдан захлинеться в крові. Хоча пані Ольга – незряча, і пересуватися містом їй не дуже легко.


Голосувати, як виявилось, теж непросто. Бо спеціальні бюлетені для незрячих, надруковані шрифтом Брайля, українське законодавство не передбачило, тож і в Кременчуці їх немає. Тому пані Ольга, як більшість незрячих, має приходити на виборчу дільницю з довіреною особою, якій закон дозволяє перебувати разом із незрячим у кабінці для голосування. Ця особа і має поставити позначку проти обраного незрячим кандидата – іншого способу немає.


А от у списках виборців пані Ольга підписувалась сама. Ми дивилися, як вона діставала спеціальну решітку, поділену на клітинки. У ці клітинки жінка наосліп вписували по літері власне прізвище. Членам виборчої комісії вона сказала:
– Своє прізвище я напишу сама, я пишу його повним, бо це Тарасове прізвище, нашого Тараса Шевченка це прізвище. Потім попрошу благословення для України та й підемо голосувати.


Проголосувавши та побажавши усім доброго здоров’я, а Україні – перемоги, пані Ольга вийшла з дільниці та розповіла нам про свої сподівання. Вона сказала:
– Мені б дуже хотілося голосувати самостійно. Це дуже важливо – обирати владу. Обирати долю для України. Я хочу, щоб люди це розуміли і з душею обирали майбутнє для України. Час вже прокидатися і будувати свою державу, українську! А я хочу внести пропозицію до Верховної Ради, щоб були такі бюлетені, надруковані шрифтом Брайля, і щоб незрячі могли з ними голосувати. Отака моя пропозиція – коротенька, але потрібна. Бо серед незрячих багато патріотів України.

 

Провал Тягнибока

По Кременчуку результати кандидата Тягнибока щонайменше неблискучі. По Україні – взагалі провальні. Навіть у Львові, де живе 30 тисяч членів партії «Свобода», її лідер набрав лише 0,96%. Порівняно з цим, результат Кременчука трохи ліпший – тут за Олега Тягнибока проголосував 1% виборців. За нього віддали голоси 1138 кременчужан.


На виборах президента 2010 року за Тягнибока проголосувало 1155 кременчужан. Виходить, за чотири роки, що минули, головний «свободівець» втратив у нашому місті 17 вірних прихильників.


Нагадаємо, кандидат Тягнибок під час виборчої кампанії приїхав агітувати до Кременчука одним із перших ще у квітні. «ТелеграфЪ» питав кандидата, чому міністр оборони – «свободівець» адмірал флоту Тенюх – без бою здав Крим? Пан Тягнибок пояснив, що це не міністр здав Крим, а усілякі зрадники. Також «ТелеграфЪ» питав, чому пан Тягнибок на переговорах тиснув руку колишньому президенту Януковичу, якого публічно називав на Майдані злочинцем? Пан Тягнибок заявив, що він не тиснув руку Януковичу. Після цього кандидат у президенти поїхав. І далі ми його бачили лише по телевізору. Ну, а потім побачили ось такий скромний результат – 1% прихильників на все місто.


«ТелеграфЪ» запитав Олега Савченка (на фото) – довірену особу кандидата Тягнибока у Кременчуці – чому, на його думку, керманич «Свободи» отримав такий низький результат на виборах?

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

О.Савченко

 

 Пан Олег відповів:
– Та хіба я знаю? Тут аналізувати треба! От скажіть мені, чому Галата (кременчужанин, теж член «Свободи», балотувався як кандидат у депутати міськради, ред.) на міських виборах отримав результат у 17 разів вищий за Тягнибока? У Тягнибока 1%, а у Галати – 17%! А він же агітував одночасно – і за себе, і за Тягнибока.

Хтозна, чому українці не бачать президентом нашого лідера. Може, бояться, що він вимагає проводити АТО (антитерористична операція, ред.) до кінця, до знищення терористів? А наші люди хочуть миру – причому за будь-яку ціну, щоб по-тихому, щоб ладком, ладком.

А якщо вже казати щиро, я дуже вражений, та що там, ошелешений таким результатом! Я такого облому давно не відчував! На мою думку, це – привід для дуже серйозних роздумів. Особливо для деяких вищих членів нашої партії, які захворіли на зіркову хворобу! Саме час подумати!

Я навіть вважаю, що провал на виборах президента – це попередження, добре, що є ще час до парламентських виборів, аби схаменутися.


Думкою щодо провальних результатів лідера «Свободи» з «Телеграфом» поділився відомий кременчужанин, коментар він волів надати анонімно. Ось що наш візаві сказав:
– Мене вразив результат «Свободи», Тягнибока. Це – справжній провал. Начебто, і лідер їхній був на Майдані, і хлопці-«свободівці» там героїчно билися, а отакий провал стався. На мою думку, цьому сприяла поведінка окремих відомих «свободівців», коли вони гуртом били по пиці того чоловіка на телебаченні. Люди такого не люблять. Він, може, й заслужив, та не народний артист, народний депутат його мають вовтузити! І зі скасуванням мовного закону вони невчасно вискочили. Я – українець, я – за українську мову, та треба ж і на ситуацію в країні дивитися!

Ну, і ще скажу – наш губернатор Віктор Михайлович теж, на мою думку, користі «Свободі» не приніс, коли Леніна валяв. Звісно, що треба знімати пам’ятники тоталітаризму, але ж не таким чином, бо, знову-таки, люди такого не люблять.

 

Засуджені проголосували за Тимошенко

Юлія Тимошенко отримала другий результат після Порошенка – за неї проголосували 11 043 кременчужанина. Це – 10,17% усіх виборців. Цього недостатньо, щоби сказати: Кременчук – за Тимошенко.


Зате ми можемо сказати: 69-та колонія суворого режиму – точно за Тимошенко. І переважна більшість засуджених – 688 осіб – проголосували за неї. Кандидат Порошенко у хлопців популярністю не користувався – за нього віддали лише 242 голоси.


До речі, засуджені 69-ї колонії продемонстрували вірність ідеалам – вони вже другий раз поспіль голосують за одного кандидата, хоч вона і змінила зачіску. У 2010-му на виборах президента вони теж голосували за пані Тимошенко. За неї тоді віддали голоси 148 засуджених. А за пана Януковича, який мав би бути їм ближчий за обставинами життя, проголосувало лише 39 засуджених.


Минуло чотири роки, пані Тимошенка стала засудженим ближче – бо і їй на власній спині довелося відчути, що таке жорстка шконка. І вірні засуджені знову віддали голоси за свого улюбленого кандидата – тепер вже не з косою, а з «бабеттою».


Зате підлітки з виховної колонії віддали перевагу кандидату Порошенку. За нього проголосувало 30 вихованців. А 23 підтримали Ольгу Богомолець – кажуть, лікар і добра.


У цілому ж, результати виборів свідчать, що кандидат Тимошенко втратила у Кременчуці значну кількість прихильників. Бо на президентських виборах 2010 року за неї проголосувало 28 184 кременчужанина – 25,04% виборців. У 2014-му кількість прихильників зменшилась у 2,5 рази. Тепер це лише 10,17%.


«ТелеграфЪ» запитав Миколу Несена (на фото) – довірену особу пані Тимошенко у Кременчуці – чому, на його думку, у місті настільки поменшало прихильників Юлії Володимирівни.

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

М.Несен

 

Пан Микола відповів:
– Я так вважаю, що тут вплинула ситуація в країні. Те, що зараз відбувається – антитерористична операція, заворушення на сході – зіграло на руку Петру Олексійовичу Порошенку. Та й Майдан має величезне значення.

На жаль, Юлія Володимирівна у той час перебувала у місцях позбавлення волі, а Порошенко – треба віддати йому належне – знаходився на Майдані і вирішував ті питання, які треба було вирішувати. Люди це бачили. Думаю, інформаційну компанію ми теж програли. Людей готували, переконували, що має бути єдиний кандидат, що вибори мають відбутися в один тур.

 

ФЕНОМЕН ЛЯШКА
За Олега Ляшка – 6 тисяч кременчужан

 

На диво багато прихильників у Кременчуці знайшлося у радикального кандидата Олега Ляшка. За нього проголосував 5821 кременчужанин.

 

Прихильники Ляшка знайшлися у досить несподіваних місцях. Як стало відомо «Телеграфу», два шанованих міських юристи голосували за епатажного радикала. Один із них свій вибір пояснив так: «Хоч один (Ляшко, ред.) називає речі своїми іменами. Зрадники – вони і є зрадники, так він про них і каже. Я, на жаль, все життя називаю речі так, як це вигідно моїм клієнтам. А Ляшка слухаю із задоволенням, може, він і блазень, та лише блазням дозволено говорити таке».


Чимало кременчуцьких інтелігентів також голосували за Ляшка. Є серед них і викладачі КрНУ (на прохання респондентів, прізвища не оприлюднюємо). Власне, у редакції «Телеграфа» теж кілька осіб проголосували за епатажного політика. Одна з прихильниць Ляшка зазначила: «Та потому что всех давно на вилы пора поднять! Или скажем так: мне импонируют его стильные вилы!».


Нагадаємо, Олег Ляшко – сирота, вихованець дитячого будинку. В українську політику він увірвався з декоративними вилами. Потім непогано засвітився у програмах Шустер Life, де брав активну участь ще за часів президентства Віктора Януковича. Тривалий час за Ляшком йшла плітка, що він – «технічний проект вулиці Банкової» і його куратор – глава Адміністрації Президента пан Льовочкін.


Втім, останнім часом політологи твердять, що Ляшка «відпустили у вільне плавання» і він пішов власним шляхом. Досить чітку оцінку цьому шляху дав, на думку «Телеграфа», Микола Томенко (на фото) – колишній член «Батьківщини» і колишній соратник Юлії Тимошенко, а нині – соратник Петра Порошенка.

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

М.Томенко

 

Пан Томенко зазначив:
– Головний сюрприз виборів – високе третє місце Ляшка. Ляшко забрав голоси у «Батьківщини», бо чітко артикулював речі, які люди хотіли почути. Ляшко займався просвітницькою роботою серед виборців, поки Тимошенко продовжувала вчити, як треба рятувати Україну.
Цілком імовірно, що громадянам дійсно сподобалась «просвітницька робота» Олега Ляшка – бо в цілому за нього проголосував 1 241 829 українців. Це – 8,49% усіх виборців, що прийшли на дільниці.


Нагадаємо, саме Ляшко публічно у Верховній Раді назвав комуністів (і особисто їхнього керманича Симоненка) та регіоналів зрадниками інтересів України та колаборантами, які співпрацюють з російськими окупантами. 

 

 

ОПИТУВАННЯ ТЕЛЕГРАФА


Чи брали ви участь у виборах? Якщо так – чому, якщо ні – чому?

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко
Анна Петрівна, пенсіонерка:
– Ходила, щоб ніхто не використав бюлетень.

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

Костянтин, студент:
– Це історичний момент для країни. Піти на вибори – для мене це громадянський обов’язок.

 

 

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко
Григорій, робітник:
– Потрібні зміни, новий президент.

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

Олена, інженер–програміст:
– Я громадянка України, мені небайдуже, як живе країна, доля народу, моїх дітей і онуків.

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко
Микола, директор Міждержавного інституту українсько-казахстанських відносин:
– Потрібно обрати законного президента. У країні повинен бути голова.

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко
Лариса Дмитрівна, пенсіонерка:
– Хочу, щоб в нашій країні було все добре. Менше людей вбивали.

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко
Студенти:
– Не ходили на вибори. Не тут зареєстровані. Не було можливості виїхати з міста.

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

Антон, студент:
– Захотілось і пішов.

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

Тамара, пенсіонерка:
– Ми хотіли Порошенка. Ми голосували за нього. Однозначно тільки за нього. І біографію його знаю. І поважаю його. Дай Бог йому. Прапор йому в руки. Ми сподіваємось і віримо, що в нього все вийде.

 

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко
Оксана, бухгалтер:
– Треба було обрати президента. В країні склалася важка ситуація, війна на сході, заворушення, практично злидні. В надії, що все налагодиться, що всі ці питання вирішаться.

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

Олег, пенсіонер:
– Не ходив. Тому що нема за кого голосувати, нема гідних кандидатів.

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

Ніна, пенсіонерка:
– Ходила, звичайно. Мене дуже цікавить доля країни.

 

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

Катерина, працівник торгівлі:
– Ходила на вибори з надією якоюсь. Свій обов’язок громадянський виконати.

 

 Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко

Ліза, 18 років:
– Не хочу, щоб мій голос вкрали. Я маю право голосувати, хочу користуватися цією можливістю.

 

Кременчук - за Порошенка. Колонія №69 – за Тимошенко
Марина, студентка
– Хочу світле майбутнє для нашої країни.

Автор: Лариса Артеменко
Теги: выборы-2014
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх