Економимо на компослугах

22.04.2014, 08:30 Переглядів: 10 884

Економимо на компослугах

Ставимо лічильники і не опалюємо повітря – це допоможе зменшити витрати на газ. Бувалі економи також радять встановити водоміри та електричні бойлери – кажуть, це дозволяє заощадити на гарячій воді 50% вартості

Плиту – на лічильник


З першого травня в середньому на 50% (для всіх категорій споживання), подорожчає газ. Сьогодні навіть ті, хто тільки готує на плитці, замислилися про економію.


– Дайте мені відповідь: як краще бути в нових умовах, з лічильником чи без лічильника, чи варто його встановлювати, якщо в мене дома тільки газова плита? – запитує кременчужанка Людмила.


За радянських часів (а саме тоді в нас побудована більшість будинків) про економію не замислювалися. Але нині умови змінилися – і новобудови вже не приймають в експлуатацію без приладів обліку. Саме в такому будинку мешкає пані Світлана з чоловіком і двома вже дорослими дітьми. Вона веде облік спожитих компослуг та оплати, але навмисно газ не економить. Світлана постійно готує для всієї родини, влітку, як добра господиня, варить варення, закриває консервацію. На наше прохання господиня підняла свої записи та платіжки за 5 місяців. Влітку споживання газу сягало 16-24 кубометрів, взимку – від 5 до 9. Ми порахували в середньому і порівняли з нормою споживання (без лічильника) – дивись інфографіку. Наш вердикт – плиту на лічильник.


Ставте лічильники на воду


Подорожчання газу для населення потягне за собою й збільшення тарифу на опалення багатоповерхівок. Уже зараз про це заявили у КП «Теплоенерго». А доки нам рахують нові розцінки, підготуймося до розумної економії.


Співрозмовниця «Телеграфа», пані Світлана, радить обов’язково поставити лічильники на воду, якщо у вас їх ще немає. Бо гаряча вода – надто дороге задоволення: і нині за нормою вона коштує 47,93 на людину. Для родини з чотирьох осіб (як у Світлани) – це майже 200 гривень на місяць.
Норма на гарячу воду складає 3,15 кубометра на людину, а разом з холодною один кременчужанин вихлюпує 10,5 куба на місяць (350 л на добу) – принаймні це так, якщо вірити нормі. Натомість родина пані Світлани використовує лише 12 куб м на чотирьох – тобто на одну людину майже вчетверо менше! Щоправда, вона не має у квартирі ванни – замість неї душ.


– Гарячої води на чотирьох витрачаємо в середньому 3 кубічні метри. В нас вона лише на кухні. Для душу (він знаходиться не поряд з кухнею, там інша розводка) підігріваємо воду бойлером – ми порахували, що так платимо за воду вдвічі менше, ніж було до цього, – розповіла Світлана.
Та слід зауважити: не в усіх будинках проводка витримає бойлери.


Прикручуйте батареї


Нові будинки обладнані лічильниками тепла. Свого часу експеримент зробили на Занасипі, але натомість одні мешканці скаржаться на спеку та відкривають кватирки, інші мерзнуть, а платять всі однаково та ще й за тарифом, вищим, ніж в інших кременчужан. Звичайно, винен і міський комунгосп, бо разом з лічильниками не поставили будинкові регулятори тепла: людям усе обіцяли, а віз і нині там. Натомість в ОСББ на Петровського, де живе пані Світлана, взимку за опалення платять 4,4-5,2 грн за кв м (подача теплоносія на будинок регулюється), тоді як тариф без лічильника в опалювальний період – 7 грн.
Але мешканці будинків, де надто спекотно, самі можуть частково вирішити проблему: поставити вентилі на батареях і не оглядатися на сусідів-марнотратів, а домовлятися з ними. Бо насправді, якщо кожен прикручуватиме батареї у своїй квартирі, весь будинок заплатить менше. Головне – правильно змонтувати систему: має бути перемичка – щоб ви раптом не перекрили трубу сусідові.

 

Економимо на компослугах

 

Наш висновок: якщо ви живете один, економія з лічильником буде несуттєва, і можна з ним не поспішати. А ось для родини економія на газовій плиті (з лічильником) суттєва - особливо в розрахунку на рік, на нашому прикладі – 367 грн 68 коп. До речі, відповідно до державної програми, «Кременчукгаз» встановлює прилади обліку безоплатно у багатоквартирних будинках, оскільки незабаром споживати блакитне паливо без обліку буде заборонено. В першу чергу «на лічильник» ставлять тих, хто з колонками: їх потрібно обладнати приладами обліку до 2016 року. Раніше забезпечили лічильниками тих, хто використовує газ для опалення. Абоненти, у яких лише газова плита, можуть жити без лічильників і платити за нормою споживання до 2018 року.

 

Як зміниться ціна на газ

Економимо на компослугах

 

Економимо на компослугах

 

На замітку


Фітиль на колонці з’їдає по 1-2 кубометри газу на добу


- Я був ініціатором того, що всьому нашому будинку «Кременчукгаз» поставив безоплатно лічильники. Тепер усі бабусі мені дорікають: вони стали платити за газ більше, ніж за нормою. Наш будинок – з газовими колонками, і в багатьох горить фітиль-запальник, – розповів кременчужанин Олег.
Норма для абонентів (без лічильника) на газові плиту та водонагрівач складає 23,6 м куб.


– Що ж ви хотіли, якщо запальник на колонці горить весь час, то абонент дійсно не вкладеться в норму. За добу таким чином спалюється 1, а то й 2 кубометри газу (якщо колонка старого радянського зразка). А мені ще одна бабуся скаржилася: може, з лічильником щось не те? А вона тримає включеною одну конфорку на плиті – за радянською звичкою люди похилого віку так сірники економлять. Це й небезпечно, і дорого. Я постійно кажу абонентам: хочете економити – по-перше, не паліть газ задарма. По-друге, замініть старі газові прилади на більш сучасні, – радить Болеслав Грабовський, головний інженер ПАТ «Кременчукгаз».


Для тих, хто не любить раз-по-раз вимикати колонку, слід подумати про п’єзоприлад, який запалюється автоматично від звичайної батарейки, коли відкриваєш кран гарячої води.

 

Приватна економія

 

Економимо на компослугах


Роман з родиною мешкає у приватному будинку на Чередниках, площа якого трохи більша за 80 кв м. Будинок теплий, але обігрівався неекономно, доки не запросили фахівця та повністю не змінили розводку опалювальної системи.


– Зробили опалення на два контури, крім цього, перенесли газовий котел на інше місце, поміняли магістральні труби. Плюс поставили насос на котел – тепер він ганяє воду по батареях, за рахунок чого будинок прогріваться швидше. Крім цього, в кожній кімнаті вентилі на батареях: можна вмикати і вимикати тепло за необхідності, – розповів Роман.


Результат не забарився: з другої категорії споживачів родина перейшла у першу (таку, що платить за найнижчим газовим тарифом). У зимові місяці напалюють максимум 440 кубометрів газу.


– Навіть будинок у 100 кв м може вкластися у найменшу норму споживання газу – до 2500 кубометрів на рік. Але, що теж дуже важливо – це утеплення, бо левова частка тепла вилітає через двері, вікна та стіни. Скажу на своєму прикладі: коли я утеплив будинок, обшив стіни, споживання газу зменшилося на 30%, – коментує Болеслав Грабовський.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх