Знайшлися картини відомого кременчуцького художника Шингура, які вважали знищеними!

17.09.2013, 09:36 Переглядів: 8 501


Віктор Шингур помер. Його житлом заволоділа працівниця управляючої компанії «Житлорембудсервіс». Усі речі з квартири художника зникли – величезна бібліотека, картини, рукописи. З 2010 року всі картини Віктора Шингура вважали знищеними. Аж раптом знайшлися кілька блискучих робіт олією.

На фото: Віктор Кобеляцький зберігає теку з роботами Віктора Шингура

 

Картини Віктора Шингура зберіг інший Віктор – Кобеляцький. Він і показав «Телеграфу» величезну теку з роботами майстра. Вона багато років тихенько пролежала серед купи краму, який з часом накопичується у майстернях художників.


– Він (Віктор Шингур, ред.) сам приніс мені цю теку. Прийшов якось взимку до майстерні, і каже: «Вітя, я чув, ти почав писати олією. Ось, бери теку, тут мої роботи старі, подивишся, може, стануть у нагоді...» А я тоді молодий був, вважав, що й сам все вмію, та ще й поспішав, чи то друзі на мене чекали. Тож засунув теку кудись і побіг у справах. Потім довелося переїжджати з того підвалу, та ще так швидко, речі збирав поспіхом. Переїхав сюди, поскидав усе під стіну, он там, на стелажі, та й забув. А це якось рився, щось шукав, і натрапив на ту стару теку. Відкрив, почав дивитися роботи і просто отетерів – та це ж майстер робив! Це ж рівень який! Імпресіонізм у чистому вигляді! Як характери виписані, які кольори глибокі, потужні! – розповів «Телеграфу» Віктор Кобеляцький, відомий кременчуцький художник.


– Я і на Андріївський узвіз ті роботи возив, хотів подивитися, як їх сприйматимуть. Там навколо них купа народу зібралася, одні канадці дуже хотіли купити хатку з млином та колгоспниць, а я кажу: «ні, не продам, це мені товариш залишив на пам’ять!» – продовжив свою розповідь художник.


Наразі знайдені та врятовані від знищення роботи зберігаються в майстерні Віктора Кобеляцького. «ТелеграфЪ» і собі роздивився гарненьку хатку з млином, і телят, і рум’яних колгоспниць та серйозних колгоспників. Так сумно стало – такі сильні роботи, а куди ж поділися інші? Де їх тепер шукати, чи варто взагалі щось шукати після того, як квартирою старого художника заволоділа співробітниця (на той час) управляючої компанії «Житлорембудсервіс». У 2011-му «ТелеграфЪ» детально писав про цю скандальну історію («Угода з мерцем»).


Віктор Шингур – відомий кременчуцький художник, колишній голова кременчуцького відділення Спілки художників – помер у 2008 році. Він встиг отримати свідоцтво на право власності на свою двокімнатну квартиру в будинку № 61/17 на вулиці 60 років Жовтня. Тож після смерті художника квартира мала відійти у спадок його синам – вони живуть у Києві. Та житлом заволоділа громадянка Л. – на той час вона працювала в управляючій компанії «Житлорембудсервіс». «ТелеграфЪ» писав про цю оборудку, бо схема, за якою захопили квартиру Віктора Шингура, становить небезпеку для будь-якого власника чи спадкоємця житла. Громадянка Л. ніколи не спілкувалася з Віктором Шингуром, не знала його, не мала жодних стосунків – і все ж отримала ордер на його квартиру. Зробила вона це завдяки довідці про стан сім’ї, в яку її вписали як наймача, а реального (на той час вже покійного) власника Віктора Шингура визначили як піднаймача. І видали таку дивну довідку громадянці Л. – співробітниці «Житлорембудсервісу» – у самому «Житлорембудсервісі».
Нова власниця вселилася в квартиру старого художника, поміняла вікна та замки. Особисті речі Віктора Шингура з квартири зникли, громадянка Л. синам покійного їх не повертала. Невідомо, де тепер величезна бібліотека художника, яку він збирав усе життя, зникли його рукописи, а головне – зникли усі роботи, які він зберігав вдома. Тобто пішов прахом весь творчий спадок майстра. Вціліли лише чотири роботи, які він власноруч відніс до квартального кафе «Фуршет» – кафе знаходиться поруч з домом художника, тож заходив він туди мало не щодня.


Сини Віктора Шингура чотири роки відстоювали свої права у судах різних інстанцій, допомагав їм кременчуцький адвокат Дмитро Лореш. Лише взимку 2013-го вони перемогли остаточно. Квартиру тепер повернуть дітям. А от картини майстра, схоже, зникли назавжди. Маємо чотири роботи у «Фуршеті» та теку, яку знайшов Віктор Кобеляцький.
Кременчук не вперше втрачає роботи сильних майстрів. За іншою схемою, але теж назавжди, зникли з міста картини художника Миколи Щеглова, який помер у 2005-му. Шкода, що навіть для краєзнавчого музею не маємо робіт, які у вільному доступі могли б побачити кременчужани.

 

Знайшлися картини відомого кременчуцького художника Шингура, які вважали знищеними!
Ланка», В.Шингур

 

Знайшлися картини відомого кременчуцького художника Шингура, які вважали знищеними!
Портрети, В.Шингур


Знайшлися картини відомого кременчуцького художника Шингура, які вважали знищеними!
«Стара хата», В.Шингур

 

"Кременчуцький Телеграф" від 5 вересня 2013 року, №36

Теги: картины
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх