Україна повинна зробити економічний ривок або нас чекає дефолт

2.06.2015, 02:17 Переглядів: 2 578

Україна повинна зробити економічний ривок або нас чекає дефолт

Олег Попенко — спеціаліст з питань євроінтеграції, міжнародного маркетингу та корпоративної стратегії. Освіта вища економічна. Закінчив Міжнародний інститут менеджменту, проходив стажування у бельгійській бізнес-школі економіки.

-- Почну з того, про що говориться зараз на кожному кроці — Україні для того, щоб вижити і зберегтись як державі потрібні реформи. З поганого — за увесь цей період після Майдану їх як не було так і немає. Уряд створює видимість проведення реформ. Схоже, влада що прийшла, поки що більше зайнята дерибаном сфер впливу, та, відповідно, грошових потоків. І поки хлопці в кабінетах продовжують ділити гроші, країна підходить до межі банкрутства. Все дуже серйозно. За умови відсутності реальних реформаторських кроків дефолт в Україні, як економічна перспектива, таки можливий.

 

А що таке дефолт? У таких випадках запускається механізм розпродажу країни частинами. Тоді українські виробництва та землі придбають інші держави, що стануть основними власниками та акціонерами поки що, слава Богу, наших з вами національних багатств. Такі бренди як «Укрнафтогаз», «Укрзалізниця», «Укррічфлот» просто перейдуть у власність іноземних інвесторів, а країна отримує офіційний статус сировинного придатку. Це сумний сценарій. Ми не маємо його допустити.

 

Моя точка зору — Україна повинна розвиватись за двома напрямками — сільське господарство, та, в першу чергу, — виробнича економіка.

 

Ми маємо чверть, тобто 25% світових запасів чорнозему. Звісно, така країна як партнер буде цікава іншим, тим, що мають сільськогосподарські виробництва. А залучивши передові світові технології в даній сфері, ми можемо суттєво покращити якість нашої сировини, зокрема злакових сортів, підвищити свої продуктивні можливості в 1,5 і навіть два рази. Але важливо розуміти, що не варто лише торгувати сировиною, яка вирощена на українських полях. Необхідно виробляти з цієї сировини продукт і експортувати вже його. Таким чином ми виховаємо власний конкурентно-спроможний ринок.

 

Також слід усвідомлювати, що загалом, жодна економічна система, в основі якої лежить сільське господарство, ніколи не була сильнішою за виробничу економіку. Економіка сільського господарства не може бути сильною та передовою. Цей вектор розвитку для реформаторської економіки не повинен стати єдиним чи основним.

 

Сильна економіка – це виробнича економіка.

 

Ми повинні зробити так, щоб українці не боялися ставати приватними підприємцями. Замість того, щоб просто роздавати гроші, держава повинна давати можливість заробляти гроші. І не просто з продажу чи перепродажу. Ми повинні будувати економіку, яка виробляє продукт.

 

Ми повинні перестати завозити в Україну одежу, а починати завозити тканини. Потрібно в Україну завозити не профіль ПВХ, а створювати виробництва крошки ПВХ. У нас є величезна кількість спортивних клубів і збірних, але за 23 роки ми не створили свого бренду спортивного одягу.

 

Ми повинні ставати нацією, яка заробляє гроші, а не проїдає їх.

 

Для цього потрібно зробити, щонайменше, хоча б два перших важливих кроки - навести лад в юридично-правовій системі та законодавчій базі нашої держави, та направити максимум зусиль на те, щоб таки стати енергетично незалежною державою. Це – запорука нашого успіху. Адже є красномовні приклади розбудови державних економік, що нині стали сильними економічними лідерами у світі. Вони починали власну розбудову саме з того, що подбали про свою енергонезалежність. Найрозвиненіша з економічної точки зору країна Європи Німеччина в першу чергу провела термомодернізацію своїх комунально-житлових господарств. Це дало можливість шаленої економії і сильний поштовх для розвитку. Але це вже інша тема для розмови.

Автор: admin
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх