Відповідальність за порушення у сфері трудових відносин значно посилено

22.01.2015, 19:17 Переглядів: 2 097

Тепер штрафувати за “зарплату в конвертах” та роботу без трудової книжки будуть не лише посадових осіб, але й підприємства. При цьому розмір штрафів значно збільшився

Законодавчих ініціатив щодо посилення відповідальності за роботу «без трудової книжки» і «зарплату у конвертах» за останні роки було чимало, відповідні законопроекти час від часу реєструвалися у Верховній Раді. Нарешті, ініціативи, про які точилося стільки розмов, стали реальністю.

Напередодні нового року було ухвалено Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці” (№77-VIII від 28.12.2014 р.). Закон набрав чинності 1 січня 2015 року і в десятки разів посилює відповідальність роботодавців за порушення у сфері праці.

 

Як пояснює головний державний інспектор праці ТДІзПП у Полтавській області Людмила Рогізна цим Законом внесено численні і суттєві зміни до законодавства про оплату праці, адміністративного та кримінального законодавства. Направлені ці зміни на те аби сприяти легалізації заробітної плати та зайнятості.

 

-- Переважним чином нововведення спрямовані на те, щоб запобігти ситуаціям, коли людина працює без офіційного оформлення трудових відносин, -- пояснює Людмила Рогізна. - Тепер за такі порушення відповідальність нестимуть не лише посадові особи, але і організації (юридичні і фізичні особи, які використовують найману працю). Так для юридичних та фізичних осіб-підприємців штрафні санкції при скоєнні порушення можуть становити від 1 до 30 мінімальних заробітних плат; (ст. 265 КЗпП), для посадових осіб, винних у скоєнні порушення розміри штрафів сягатимуть до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст. 172 Кримінального кодексу України).

 

За розрахунками Міністерства фінансів України ці зміни дозволять отримати в бюджет близько 11 млрд. грн. (2,2% від фонду заробітної плати в економіці), що дасть змогу збільшити надходження до бюджету (+1,3 млрд. грн.) та фондів соціального страхування (+3,3 млрд. грн.).

 

Офіційна інформація

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх