За все заплатять виборці: партії-переможниці отримають по 34 мільйони гривень з бюджету

23.12.2005, 12:12 Переглядів: 1 551
Незважаючи на безліч претензій, Верховна Рада ухвалила бюджет 2006 року. Цього разу парламентарії страшенно поспішали. Адже вибори на носі. У попередні роки народні обранці перед камерами полюбляли говорити, що приймають поганий бюджет виключно заради вчителів та медиків – аби ті отримали зарплати.
Малюнок Дмитра БАБЦЯ

Народні депутати України недарма поспішали ухвалити бюджет і забезпечити таким чином фінансування виборчої кампанії. Цього разу вона вперше проходитиме за новою нормою. І норма ця – судячи з заяв у пресі -  дуже хвилює голову Центрвиборчкому пана Давидовича. Він не впевнений, чи спрацює вона на користь державі. Цілком можливо, держава, навпаки, “попадет на деньги”.
У липні поточного року нардепи протягли  до Закону про вибори народних депутатів надзвичайно корисну для себе поправку. Відповідно до неї, держава має відшкодувати поточні витрати партіям – учасницям виборчих перегонів. Це  витрати на друк та розклеювання наочної агітації, випуск листівок, виступи в ефірі та на шпальтах газет. За все це заплатить держказначейство. Але лише партіям-переможницям. Ті, хто програє, не отримають нічого.
Що ж отримають переможці? За законом, їм відшкодують суму, яка не перевищує 100 000 мінімальних зарплат. Сьогодні найменша зарплата в Україні становить 332 гривні. Відповідно, партії-переможниці отримають по 33 200 000 гривень кожна.
Крім того, держава поверне партіям-переможницям грошову заставу, яка вноситься  напередодні виборчої кампанії. Сьогодні сума застави в Україні становить 664 000 гривень з партії. Отже, у цілому кожна партія-переможниця отримає  по 33 864 000 гривень (застава плюс компенсація).
Застави ж партій, що програють, надійдуть до державної казни.  Раніше Україна на цьому непогано заробляла. Так, на парламентських  виборах 2002 року заставу внесли 33 партії та блоки. А перемогло лише шість. Їм заставу повернули, а гроші 27 партій поповнили казну. Держава на цьому заробила 13, 5 мільйонів гривень (застава тоді складала 500 000 грн.).
Сьогодні поповнити казну навряд чи вдасться. За прогнозами соціологів, до парламенту прорветься 7 партій. А участь у виборах – на думку голови Центрвиборчкому пана Давидовича – візьмуть близько 51 партії.  Від 51-ї партії держава отримає застави на суму 33 864 000 грн. А семи переможцям заплатить 237 048 000 грн. При цьому 203 184 000 гривень викладе з держбюджету.
Схоже, недарма нардепи так наполегливо змінювали Закон про вибори. Тепер, за новим законом, можна обиратися досхочу. За все заплатить виборець.

На парламентських виборах 2002 року Україна отримала від партій 13,5 мільйонів гривень. У 2006 – му вона, навпаки, віддасть партіям близько 203 мільйонів гривень.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх