"Військовим потрібна підтримка і держави, а вона не настільки відчутна, як підтримка людей" - боєць із Кременчука

7.10.2014, 16:29 Переглядів: 4 985

Боєць, який прибув у нетривалу відпустку, розповів, чому вирішив йти добровольцем, як сьогодні забезпечена армія та подякував волонтерам за допомогу

Владислав Козловський – доброволець, один із наймолодших бійців 92-ї бригади. Йому 22 роки. Ми познайомилися з Владом через батька. Той купував запчастини на машину, яку в армії водить син. Чоловіка вже знали на авторинку – він витратив купу власних грошей на армію. А потім звернувся по допомогу до «Телеграфа», адже ми теж працюємо як волонтери: збираємо допомогу та передаємо її на східний фронт. Бійці 92-ї бригади склали великий список запчастин. Відгукнулися небайдужі та дуже скромні підприємці – безплатно надали більшу частину необхідного і не захотіли називати свої імена. Решту запчастин на суму 7820 грн докупила редакція – за рахунок коштів, які приносять люди в приймальню «Приватної газети».

 

«Кожен робить те, що може робити»

 

– Владе, вам 22 роки, і ви вирішили йти добровольцем. Чому?


– Не міг просто так дивитися на всі ці події у нашій країні. Я – патріот своєї країни, люблю своїх батьків і просто боявся, що батька могли забрати в армію. Він – учасник бойових дій в Афганістані. Я дуже люблю його і дуже люблю маму. І от я пішов та написав добровільно заяву. Побоювання, що батька заберуть, було вирішальним фактором, але були й інші. Розумієте, незваний гість прийшов у мій дім. Його ніхто не запрошував. Так, він поки що знаходиться там (на сході – ред.), але страшно, що він прийде й сюди.


– Як батьки відреагували на ваше рішення?


– Справді, була купа різних емоцій. Більше з маминого боку. А батько сказав: як сина я тебе відпускати не хочу, але з точки зору обов’язку я тебе розумію – ти чиниш правильно. Мама і досі переживає, вона не могла зрозуміти. Але зараз уже зрозуміла і підтримує мене.


– Батько не рветься тепер в армію слідом за вами?


– Рветься, звичайно! Але мама зупиняє, і я теж кажу йому: «Тату, ти повинен бути з мамою. Цього разу поїду я, а ти сиди вдома».


– Чим ви займалися у мирному житті?


– Усе ще вчусь, ніяк не закінчу наш університет. Річ у тім, що на другому курсі я захотів піти в армію – пройти строкову службу. Пішов, і це був додатковий плюс у моєму житті. Повернувся з армії і продовжував навчання в нашому Кременчуцькому національному університеті на автомобільному факультеті за спеціальністю «Організація транспортних перевезень». І ось тепер, на п’ятому курсі, знову пішов в армію. Я - водій.


– Як однокурсники відреагували на ваше рішення піти на війну?


– Багато хто казав: «Ну навіщо? Нехай хтось…» Ну як це? А я? Я відчуваю відповідальність і те, що я зобов’язаний. Є відчуття, що я робив мало для країни, треба робити більше.


– Хтось із вашого оточення наслідував ваш приклад добровольця?


– Кожен робить те, що може робити. Є хлопці, котрі пішли в армію, як я, а є ті, хто має бути тут і допомагати нам. І волонтери тут, в тилу, виконують дуже велику роботу, ми її дуже відчуваємо, і без цього – ніяк.

 

«Що люди змогли зібрати, на тому ми й воюємо»

– Чим ви займаєтеся зараз? Напевне, навчання?


– Так, ми проходимо підготовку. Ремонтуємо наші автомобілі, завдяки вашим запчастинам – тобто тим, які ви купили за кошти кременчужан. І наші хлопці з 92-ї бригади просили передати велику подяку. Ми відремонтуємо автомобілі та будемо вирушати.


– Це будуть броньовані автомобілі?


– Це й автомобілі народного господарства. Те, що люди змогли зібрати, на тому ми й воюємо.


– В армії є хоч якісь свої автомобілі – не ті, що передали люди?


– Є, але це автомобілі старі, ми намагаємося їх «піднімати з колін», але це дуже складно. Бо стільки років у державі все лише розкрадалося. В основному, ті автомобілі, які є у частині – 70-х років. Вони зняті з консервації. Тобто це мали б бути нові авто – у солідолі, на колодках. А за фактом після консервації ми бачимо ці авто без двигунів, без коліс. На спідометрі немає й тисячі кілометрів пробігу, але з нього брали запчастини, тобто це авто було донором. І це була «нормальна» ситуація. Але я сподіваюся: те, що трапилося в Україні, стане для нас уроком, і все зміниться. Я навіть впевнений у цьому на 100%.


– Яку машину водите ви?


– ЗІЛ-131, польову кухню.


– Чи багато машин подарували вашій частині люди, організації, волонтери?


– У частині близько трьох десятків подарованих машин.


– А централізовано від Міноборони хоч якась нова техніка надходить?


– Так, отримали нові БТР, є модернізовані танки. Поставки йдуть, але дуже повільно й у меншій кількості, ніж потрібно.

 

«Є надія на людей»


– Владе, після того, як Верховна Рада оголосила амністію терористам, багато хто почав сумніватися у сенсі війни на сході, у тому, що вона не була марною для країни? Як ви ставитеся до цієї амністії?


– Нікому не хочеться цієї війни, і нам не подобається воювати. Хочемо, щоб усе це припинилося. З іншого боку, ми розуміємо, що Путін навряд чи зупиниться. Стосовно амністії – поки що не зрозуміле її значення, думаю, все проясниться згодом. Але здебільшого бійці налаштовані негативно. Вони хочуть йти вперед та не готові залишати все так, як є.


– Але усе ж, на вашу думку, все, що відбувається – не дарма? Чи стане, врешті-решт, країна сильнішою?


– У будь-якому разі країна стане сильнішою. Бо ця ситуація нас об’єднала. Хтось знаходиться на передовій, хтось виконує свою роботу в тилу. Але ми стали любити свою країну, прагнемо жити у незалежній державі. І в будь-якому випадку все буде добре! Та військовим потрібна підтримка і держави, а вона не настільки відчутна, як підтримка людей, ваша підтримка – тобто волонтерів. Катастрофічно не вистачає техніки, бронежилетів, навіть простого одягу не вистачає! І особливої надії на уряд – немає. Швидше, є надія на людей.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ФРОНТОВІ ІСТОРІЇ КРЕМЕНЧУЖАН:

У цьому сюжеті «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав інтерв'ю з кременчуцькими бійцями і волонтерами, які своїми очима бачили жахи подій на Сході. Це розповіді про війну, на якій гинули наші захисники, щоб не допустити просування агресора.

Низький уклін всім бійцям. Слава героям! Герої не вмирають!

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх