Втеча зі Слов'янська

8.07.2014, 17:13 Переглядів: 4 414

Втеча зі Слов'янська

«Велике горе об’єднає Україну», – вважає пенсіонерка Людмила Семенівна, біженка зі Слов’янська, яка тиждень живе у Кременчуці. Ім’я змінене з етичних міркувань – жінка побоюється за рідних, які ще лишаються у зоні військових дій. Але враження – справжні, болючі й приголомшливі.

Розбита школа і кров на асфальті


– Як ви опинилися у Кременчуці, що стало останньою краплею, яка змусила полишити дім?


– Неохоче, з великого суму й переляку, бо у Слов’янську йдуть бойові дії понад місяць. Ми всі чекали, що якось усе вляжеться, але так не сталося, і вже й вночі, і вдень йде артпідготовка. «Сепарати» ховаються за домівки й стріляють, а наші військові відповідають з гори Карачун, де телевежа… Всюди стріляють, школу в нашому районі понівечили. Там саме до останнього дзвоника готувалися. Перелякалися й діти, й учителі, спустилися в підвал… У нас є ринок, і там як дало… Скло посипалося, припаркована машина загорілася, люди дістали поранення і склом, і осколками від розривних мін. Ще в нас є педінститут, там гуртожиток. Заїхали в той район «сепарати», встановили біля ЗАГСу установку «Нона», дуже потужну, і пульнули з неї на Карачун. Ну, а як у житловому районі стріляти акуратно? Не виходить, і воно пішло: влучили й у педінститут, і в хлібозавод – добу хліба не було. Від пострілу скло в будинку на вулиці посипалося, тоді загинуло двоє людей, коли летіли осколки. І поранені були. Я на власні очі бачила кров на асфальті й вінок, то дуже страшно! А на автомобільній стоянці вся загорожа посічена. Якщо дивишся по телевізору – то це десь. А як бачиш почорнілу людську кров на асфальті, то тебе прямо трясе, не знаєш, куди бігти, що робити.


– І що ви робили, де ховалися?


– Як починається стрілянина, то ми не виходимо з дому і тримаємося біля стін, аби, якщо стеля завалиться, хоч ближче до стіни бути, може не накриє. У чоловіка мого й так було з серцем погано, а як оце все сталося, то він такий нервовий зробився: його трусить, він весь час кричить…


– Як ви жили раніше і як виїжджали?


– Ми все життя працювали, багато чого робили своїми руками, аби спокійно жити на пенсії. Доля так склалася, що я була всім задоволена: і діти є, і робота, і квартиру отримала. Ну, не без труднощів, але коли мир і спокій, то все долається. А тут – треба все покинути, довго вагалися. Усе на нервах, у розпачі! Тоді я взяла Біблію, відкрила навмання і втрапила пальцем у місце, де говорилося, що Лот тікав, не оглядаючись. Я подумала: Господь мені каже, що треба так. Зібрали валізи: білизну, документи, халат, капці– і бігом. Квартиру зачинили, рідних попросили, щоб доглянули. Але там з кожним днем усе гірше й гірше, учора я не додзвонилася – зв‘язку немає. Раніше світло вимкнули, водогін перебили… Дуже велике горе людям. Там і мародери будуть, і все. Якщо стіни залишаться – то ще добре…

до уваги!


Зараз у Кременчуці 6 сімей біженців зі Слов’янська, і є люди, які хотіли б приїхати, повідомляє місцевий штаб ВО «Майдан». Тут шукають кременчужан, які можуть допомогти житлом. Також потрібні подушки, постільна білизна, ковдри.
068-743-02-55 – Павленко Анна Михайлівна
097-410-50-69 - штаб «Майдана»

Місцеве населення мирне, але здорово задурене


– А до лав сепаратистів  люди йдуть?


– Та не дуже. До них одразу пристали ті, хто сидів, хто за складом характеру авантюрист і не думає, що буде завтра. Такі люди теж є.


– І багато таких серед місцевого населення?


– Місцеве населення мирне, але здорово задурене. Думають, що Україна знищить слов’янську землю через те родовище сланцевого газу, яке в нас є. Усе через це й почалося ще року півтора тому: клеїли листівки, що американська компанія Shell видобуватиме газ, тому виникнуть порожнини, і все провалиться. А кожен хоче, щоб домівка була ціла і більш-менш нормальна екологія. Йшла інформаційна навала: якщо ви за себе не станете, то буде пізно! І врешті люди зробили висновок, що треба боронитися. А вже потім на екологічну тему наклалася й військова… Зненацька ми дізналися, що створюватимуть ДНР, що відділок міліції захопили. А оскільки опору не було звідти ніякого, то, я так думаю, там усе було замовлене, запродане заздалегідь. І взагалі, ситуація така, що ти й думку свою не можеш висловити. Мені зателефонували на домашній номер і сказали: «Будеш багато балакати – підсмажимо!»


– А як саме ви висловилися?


– Стояла з жінками у черзі на базарі. І в нас думки розділилися. Одні казали, що треба до Росії приєднуватися, захищати себе, а я їм: «Україна – це Україна, а Росія – це Росія, і що ви думаєте, вас там зустрінуть з розкритими обіймами?» Отак посперечалися, а потім мені той дзвінок…Взагалі 50 на 50: ті, хто молодші – за Україну. А люди більш похилого віку живуть спогадами. Вони думають, що як до Росії – то одразу й повернуть їм Радянський Союз.
Навмання пішли на автовокзал


– Яким ви залишали місто?


– Там нічого не працює: ні дитсадки, ні школи. Маленькі магазинчики одразу почали закриватися, великі супермаркети ще трималися, «сепарати» пропускали продукти в місто. Потім один супермаркет закрився, один залишився. Але полиці його все порожнішали – підвозу не було. Усе ж виїдається, і грошей у людей немає. У кого є ще якась консервація, крупи, то ще тримаються. А що далі буде – не знаю.


– Ви казали, ваші рідні залишилися? Чому?


– Вони просто не змогли виїхати, це дуже важко. Ми навмання пішли на автовокзал – і саме так трапилося, що відкрили коридор на Харків. Через Донецьк було їхати нереально. Є маршрутки, які виїжджають за дзвінком. Моя подруга хотіла переправити батька до Києва, так доїхали до Донецька саме коли сепаратисти аеропорт брали, і водій повернув назад. Хтось проскакує, хтось на своїх машинах. А в когось коштів немає, щоб виїхати, адже багато хто живе від пенсії до пенсії, хтось боїться майно залишити.


– А що ж зараз там з пенсіями?


– Не виплачують, востаннє дали 10 травня. Казначейство заблоковане, інкасаторські машини захоплювали, а який же банк стане так ризикувати?


– Тобто в людей немає грошей, і недовго до того моменту, коли вони голодуватимуть?


– Так і є. Звичайно, є заможні люди, але вони кинули бізнес, виїхали. Усі розуміють, що все це не на один день. АТО нашим тимчасовим керівництвом країни велася не так, як треба. Що ж там, хлопчиків на блок-пости прислали: стоять худесенькі, молодесенькі, необстріляні…

 

 

Втеча зі Слов'янська

«Бере жах, що повертатися буде нікуди»

 

– Ви особисто спілкувалися з сепаратистами?


– Окрім як на блок-пості, коли їхала – ні. У нас були активісти, які їх годували – з каструльками бігали та мітинги влаштовували. Але то не моїх поглядів люди. Знаю одного хлопця, він пішов на блок-пост до сепаратистів стояти за гроші. Роботи немає, сім‘ю годувати треба, чогось він не розуміє…


– Тобто вони ще й платять?


– Ну звичайно! Хто б там за ідею був! Задіяні дуже великі гроші. Та й люди задурені, і тепер усе там горить-палає. Я спочатку думала: побуду у Кременчуці тиждень-два, доки все владнається. А тепер з кожним днем бере жах, що повертатися буде нікуди. Туди дуже багато чеченців прибуло.


– Як опинилися саме в нашому місті?


– Я дружила з мамою молодої жінки, яка мене запросила. Моя подруга вже померла, а ми з її донькою віталися на свята, інколи розмовляли по телефону. А коли все це у Слов’янську почалося, вона мені подзвонила й каже: «Кидайте все й їдьте!»


– Чи правда, що люди зі Слов’янська пішки йдуть?


– І таке є, кому ніяк їхати, в кого транспорту немає, немає інформації, як виїхати. Ми й самі випадково виїхали – пощастило.


– Як думаєте, зараз у нас уже є Президент, уся вертикаль влади вибудувана, чи зможуть вони припинити цю війну з найменшими жертвами? Ви там були, знаєте ситуацію…


– З найменшими жертвами – навряд чи. Ті сепаратисти уже щонайменше собі по 15 років заробили, то вони там триматимуться до останнього, прикриватимуться людьми, дітьми. Прості люди не мають інформації: радіо, телебачення не працюють. Інтернет не в кожного є. У таких умовах кому вірять? Сусідці та тим страшилкам, що довкола розповідають: нашу область Америці продали, і всім нам повна «кришка». Якби раніше влада вела з населенням діалог – з приводу того ж сланцевого газу, то, можливо, було б по-іншому.


– Але ж владу саме тоді представляли донецькі, той самий Янукович?


– Так ми на цей гачок і попалися! Ми за нього голосували, і я в тому числі. Думали, що він з нашого краю, з бідної сім‘ї. Ну, було по молодості, що шапки знімав, так виправився, мабуть. А потім виявилося, що він обібрав Донбас, регіон перетворився на великий занехаяний смітник з якимись виробництвами.


– То звідки ж тоді така любов до Росії та Януковича?


– А тому, що йшла пропаганда, що це ж там Західна Україна колотить. Чому й Майдан не сприйняли – мовляв, самі не працюють, нам працювати не дають. А як прийде Євросоюз, то й ті підприємства, що є, закриються. У нас там – як у консервній банці. Люди задурені. Як по-російському кажуть, «обивателі» ніде не були, нічого не бачили. Їм скажуть: вийдеш за оці ворота, а тебе Бандера з’їсть чи Америка – то готові вірити. Така була обробка людей. А я вам скажу так: дуже наша влада не встигає за подіями: ще коли відділок міліції захопили, можна було все зупинити, якби прибув спецназ, якби швидше зреагували.


– У вас є знайомі, які хотіли б виїхати зі Слов’янська?


– Звичайно, є! Людям потрібне житло, і щоб їх прийняли, і навіть щоб психологи зустрічали. Люди їдуть і плачуть. Ми вийшли на блок-посту в Ізюмі, де стояли наші війська, так я, стара, ще трималася, а молоді дівчата плакали – думали, що нас не випустять, повернуть. І знаєте, раніше не звертали увагу, чи є синьо-жовтий прапор на даху. А тепер, як бачиш, то відчуваєш, що ти – у безпеці.


– Як вас прийняли, як почуваєтесь у Кременчуці?


– Дуже добре! Я вдячна не лише тим людям, які нас прийняли, а всім, хто допомагав! У Пенсійному фонді мене й по кабінетах водили, усі приязні. Пенсію отримуватиму тут, у Кременчуці. От якби люди зі Слов’янська подивилися, які тут «бандерівці», то й собі б сказали – нехай будуть! І ми будемо «бандерівці». Навіть те, що людям зі Слов’янська довелося роз’їхатися, зробить свою справу. Треба вилазити з консервної банки і провітрювати мізки. Може, велике горе об’єднає Україну. Мешканцям Донбасу треба дивитися, як живуть люди. А владі з Києва – розмовляти з нами. Дуже делікатно владі треба підійти до справи, бо задурена людина – агресивна. Якщо Донбас побачить, що Київ йде з добром, а не лише нахапати газу, то все буде по-іншому.

Теги: Славянск
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ФРОНТОВІ ІСТОРІЇ КРЕМЕНЧУЖАН:

У цьому сюжеті «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав інтерв'ю з кременчуцькими бійцями і волонтерами, які своїми очима бачили жахи подій на Сході. Це розповіді про війну, на якій гинули наші захисники, щоб не допустити просування агресора.

Низький уклін всім бійцям. Слава героям! Герої не вмирають!

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх