«Чим завинила моя дитинка?»

16.07.2014, 08:30 Переглядів: 6 199

«Чим завинила моя дитинка?»

З 1 липня уряд суттєво зменшив виплати для дітей при народженні

З 1 липня 2014 року набули чинності неприємні зміни до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» – виплати на дітей зменшились. Зміни були передбачені Законом «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» (№ 1166-VII від 27.03.2014). Закон «Про запобігання фінансової катастрофи...» запропонував уряд прем’єра Яценюка. У ньому передбачене кардинальне зменшення державних виплат при народженні другої і третьої дитини.


До 1 липня при народженні другої дитини держава платила 61 920 грн., а при народженні третьої – 123 840 грн. Наразі ж при народженні першої, і другої, і третьої дитини держава сплачуватиме лише по 41 280 грн. Різниця суттєва. І називається вона, якщо говорити звичайною українською мовою, скороченням виплат на дітей.


Втім, урядова мова суттєво відрізняється від людської. Тому уряд презентував свої дії як «суттєве збільшення виплат при народженні першої дитини, незважаючи на кризу в Україні». Назвати цю заяву брехнею неможливо, бо виплати на першу дитину дійсно зросли. До 1 липня при її народженні держава платила 30 960 грн., наразі ж платитиме 41 280 грн. Зате як урядовці зекономлять на дітях, що народяться другими та третіми в родині.

 

Схема виплат, починаючи з 1 липня 2014 року: перша виплата одразу при народженні становитиме, як і раніше, 10320 грн. Далі усім трьом категоріям дітей (перша, друга, третя та наступна за нею дитина) сплачуватимуть по 860 грн. щомісяця протягом 3 років.

 

«Чим завинила моя дитинка?»

 

УВАГА: для дітей, що народилися до 1 липня 2014 року, схема виплат залишається без змін та скорочень, які набрали законної сили з 1 липня 2014 року.

 

Як видно з таблиці, найбільше урізані виплати на другу та третю і наступну за нею дитину. Звісно, такі дії уряду не заохотять молоді сім’ї народжувати малюків. Скоріше, навпаки – відіб’ють охоту це робити. Таким чином назвати політику українського уряду конструктивною в цій частині неможливо. А на тлі регулярних і дуже пафосних заяв українських політиків та урядовців, що нація вимирає, населення України катастрофічно зменшується, урядова політика по дитячому питанню взагалі видається шкідливою і безперспективною. Бо як ще оцінювати одночасні розмови про демографічну кризу в Україні і дії, які цю кризу лише поглиблять.


Українські профспілки зробили аналіз соціальних аспектів Закону «Про запобігання фінансової кризи...». Ось висновок профспілок щодо зменшення обсягів фінансової допомоги при народженні дитини:


– Зменшення розмірів соціальної допомоги позначиться, насамперед, на сім’ях, які планували народження другої і наступних дітей, а також на малозабезпечених сім’ях, які отримували допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у максимальному розмірі.


Негативом також є те, що допомога при народженні дитини буде виплачуватись у фіксованому розмірі – без прив’язки до прожиткового мінімуму. Таким чином не будуть враховані інфляційні зміни, а це в свою чергу негативно позначиться на життєвому рівні молодих сімей.

 

Що робити?

 

Група народних депутатів на чолі з Іриною Геращенко та Марією Матіос ще у квітні 2014 року подала до Верховної Ради законопроект, альтернативний Закону «Про запобігання фінансової катастрофи...». Цей законопроект (№ 4661) передбачає іншу шкалу виплат на дітей при народженні.  Депутати пропонують сплачувати:


на 1-шу дитину – 45 000 грн.
на 2-гу дитину – 60 000 грн.
на 3-тю дитину – 80 000 грн.


Порядок виплат автори законопроекту пропонують такий: перша одноразова виплата при народженні дитини має становити 12 000 грн. Далі кожній дитині, виходячи з того, якою (першою, другою, третьою) вона народилася, щомісяця виплачуються відповідні суми. Так, для першої дитини виплати передбачені протягом 24 місяців після народження. Для другої – протягом 48 місяців; для третьої – 60 місяців.  Депутати планують започаткувати нову схему виплат з 1 січня 2015 року. А до того часу, поки їхній законопроект не вступить у законну дію, вони пропонують залишити виплати при народженні дитини такими, якими вони були до 1 липня 2014 – відповідно, 30 960 грн. на першу дитину; 61 920 грн. – на другу; 123 840 грн. – на третю.


Тобто, ми бачимо, що у запропонованому депутатською групою законопроекті теж зменшені суми виплат на дітей, втім вони залишаються більшими, ніж ті, що встановив уряд. Крім того, депутати пропонують відтермінувати урізання всіх дитячих виплат аж до 1січня 2015 року.


22 липня законопроект №4661 розглядатимуть у Верховній Раді. Депутати мають прийняти (або ні) його у першому читанні. Ініціативна всеукраїнська група жінок збирається їхати до ВРУ задля підтримки згаданого законопроекту. Вероніка Тарасюк, яка звернулася до «Телеграфу», закликає усіх небайдужих матусь (і не лише матусь) приїхати 22 липня до Києва і зібратися о 10 годині ранку біля парадного входу до Верховної Ради України. Вероніка залишила свій контактний телефон у редакції. Ті, хто бажає узяти участь в мирній акції, можуть зателефонувати до редакції, щоб його отримати.

 

Телефонуйте нам на номер: (05366) 79-71-39.


Застереження: це – добровільна акція громадянського спротиву, участь у ній не оплачується замовниками, вартість квитків до Києва не компенсується.

 

«Ви розумієте, це дуже несправедливо!»


Це – Вероніка Тарасюк та її троє дітей (на фото). Двоє вже народилися. Третій має з’явитися у вересні 2014 року. Старшому – Максиму – 12 років. Середньому – Артему – 3 роки. Артемка, коли народився, дуже хворів. Лікарі діагностували у нього ваду серця. Сказали, що таке могло статися через шкідливу роботу Вероніки – вона працювала у цеху випічки. Довелося робити операцію. Вероніка розповідає:


– Ви ж самі знаєте, яка у нас «безоплатна» медицина – за все треба платити. Щоправда, нам хоч ліки оплачували, та все одно коштів пішло дуже багато – це ж операція.


Вероніка обурена тим, що український уряд значно зменшив виплати при народженні дітей. Обурює її і лицемірство влади. Вона каже:


– Ви розумієте, це дуже несправедливо! Чим завинила моя дитинка? Я маю народити третю дитину, чому їй так зменшили виплати?! Хіба вона гірша за інших?! За тих, хто народився до 1 липня? Я все розумію – і те, що в країні грошей немає, їх розікрали, і те, що зараз криза. Але ж ви подивіться, на кому економлять! На дітках! Бо вони беззахисні! Не на собі ж посадовці економлять, а на нас, на наших дітях! А потім ще розповідають, що треба затягнути пасок, це треба для країни! Розумієте, дуже обурює лицемірство, нещирість. Ви ж подивіться, усюди пишуть, що уряд підвищив виплати на першу дитину – з 30 тисяч до 41 тисячі. Але ж вони ніде не пишуть і не кажуть, що на другу і третю дитину виплати зрізали! І де це робиться, щоб посередині року отак переписувати закони? Як же ми житимемо? Це мої діти, я маю їх годувати, одягати, лікувати – лікувати найстрашніше та найважче. А гроші де брати? Ми проста родина. Чоловік у мене вантажником працює, і тій роботі зараз радіємо, бо без гарної освіти куди ти влаштуєшся, лише вантажником і візьмуть.


З Веронікою (вона з Дніпропетровська) «ТелеграфЪ» познайомився завдяки її листу. Вона написала нам на сайт, розповіла, що їздила на акцію протесту матерів, яка відбулася в Києві 25 червня. Через сайт та соціальні мережі «ТелеграфЪ» спробував знайти матусь-кременчужанок, які теж брали участь в акції протесту проти урядових скорочень виплат на дітей, але ніхто не відгукнувся. Щоправда, через кілька днів після цієї публікації в "Телеграфі" активні мами Кременчука заявили, що збираються 27 липня на мітинг до Кременчуцького міськвиконкому.

Теги: выплаты
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх