Скульптор Олег Рябо передбачив політичну кризу

1.02.2014, 13:00 Переглядів: 5 719

Хто такі політики? На це питання епатажний скульптор з Комсомольська відповідає так: мастурбатори. Бо кажуть одне, думають інше, а роблять – ще інше. Такими роздумами навіяний новий сюрреалістичний цикл митця. Він створений восени – якраз перед тим, як внаслідок дій українських політиків люди вийшли на Майдан…

Скульптор Олег Рябо з Комсомольська вміє вражати і навіть шокувати своїми роботами, виконаними у стилі сюрреалізму. Восени епатажний митець створив цикл скульптур про політиків. І вже традиційно запросив «ТелеграфЪ» оглянути його нові роботи. «Політична мастурбація на фоні осінньо-економічної меланхолії» – багатообіцяюча назва однієї зі скульптур інтригувала. Звісно, ми погодилися. Та подивувалися ще більше, коли збагнули, що, по суті, у своєму мистецтві, у специфічному баченні політики і політиків, Олег Рябо передбачив політичну кризу, що вилилася у народний Майдан. Уже півтора місяця українці мітингують – і в Києві, й у своїх містах. І як би хто не ставився до цих подій, але поштовх до них якраз дали самі політики на чолі з президентом – своїми шараханнями з одного боку в інший: то в Євросоюз, то в Митний союз…

 

Довідка

Скульптор Олег Рябо передбачив політичну кризу
Олег Рябо – скульп­тор за професією й авантюрист (у хорошому сенсі цього слова) за покликанням. Він створив комсомольські «пам’ятники», серед яких – фігура бабусі з насінням та пузатий ДАІшник. У Кременчуці його скульптури встановлені в районі річкового вокзалу. Крім того, він – майстер спорту з легкої атлетики, в 2009 році здійснив велопробіг від Комсомольська-на-Дніпрі до Комсомольська-на-Амурі. Автор сюрреалістичних еротичних скульптур Тимошенко, Богатирьової та Герман (2009 р) і скульптурної композиції «Сексуально-політичне відчуження», яка зображає Ющенка та Тимошенко
(2010 р).

 

Хто такий «політичний мастурбатор»


Скульптор Олег Рябо передбачив політичну кризу


– Давно слід ввести у вжиток такий термін, як «політичний мастурбатор», – розмірковує Олег Рябо, розповідаючи про ідею своєї скульптури. – Політичного діяча будь-якого рангу можна порівняти з карточним аферистом, який блефує, або з цирковим ілюзіоністом, котрий займається фокусами, використовуючи обман зору. Так і політик у нашій країні (і не тільки у нашій) говорить одне, думає інше, а робить – ще інше, видаючи бажане за дійсне, тобто займається політичною мастурбацією.


Пояснивши ідею, яка спонукала його до створення скульптури, Олег Рябо на наше прохання перейшов до персоналій, чиї гіпертрофовані частини тіла представлені у композиції «Політична мастурбація на фоні осінньо-економічної меланхолії». Виявляється, щось схоже на череп – це «муміфікована голова екс-президента Віктора Ющенка». Скульптор фантазує, що її залишили нащадкам, як навчальний посібник для політика-початківця.


– Це класичний приклад «політичного мастурбатора», який за чотири роки при владі нічого не зробив ні для себе, ні для країни, – вважає пан Рябо.
На жіночі образи політиків – за визначенням скульптора, «особливий вид політичної мастурбації» – його надихнули «різні за характером та темпераментом жінки-політики», зокрема, народні депутати Інна Богословська та Олена Бондаренко, які виступали на програмі Савіка Шустера (донедавна обидві були регіоналками, однак Богословська вийшла із Партії регіонів після подій з розгоном «Беркутом» Євромайдану в Києві).
Отже, у його сюрреалістичній скульптурі оголена фігура – це торс Олени Бондаренко, що височіє над іншими як символ «політичного розуму та жіночої краси» – усе ж скульптор ставиться із симпатією до жінок-політиків. А енергія Інни Богословської у композиції – це її волосся. У ньому ніби заплуталися інші політики.


– Віктор Янукович присутній у образі «дитя нерозумного» – тобто немовляти, що нічого не розуміє в політиці. Над ним схилена сюрреалістична голова «великого мастурбатора» – Володимира Путіна. Він ніби дорікає необізнаному Януковичу: «Казав же я тобі – йди у Митний союз…» Та Янукович шарахався з боку в бік – то у Євросоюз, то до Путіна…


Ще один чоловічий образ – Арсеній Яценюк. Опозиціонера Олег Рябо не відносить до «політичних мастурбаторів».


– Своїм аналітичним розумом він не може осягнути, що ж відбувається з його країною і народом. У композиції Яценюк ніби чужий та не при ділі. Він звертається до Всевишнього: «Господи, що ж робиться у нашій країні?..»


Остання деталь – годинник у вигляді млинця: за уявою скульптора, час восени, коли Янукович та його уряд так довго визначалися з курсом країни, ніби завмер. Народ затамував подих із питанням: що ж стане з країною? І почався новий вимір… Олег Рябо зробив скульптуру, і тут дійсно почався новий вимір – Євромайдан.

 

«Аве Марія»

Скульптор Олег Рябо передбачив політичну кризу
У цій скульптурі безпомилково бачимо Юлію Тимошенко. Так вона, в уяві митця, співає і молиться.


– Я спробував зобразити Юлію Тимошенко дещо екзальтованою, яка співає «Аве Марія». До цієї особистості можна ставитися по-різному. Але ця тендітна, мужня й стійка жінка боротиметься до кінця…

 

Путін на трубі

Скульптор Олег Рябо передбачив політичну кризу
Це про Володимира Путіна, якому скульптор присвятив окрему роботу. Ми одразу бачимо, у чому сила російського президента. Інтимні місця Путіна зливаються з трубопроводом, яким він управляє…


– Путін – безумовно, визначна особистість. На вигляд «неказистый мужчинка», нічого особливого. Але він уміє переконувати у правильності своїх думок. Викладає їх спокійно, логічно, з математичною точністю, доступно. Велика людина і є «великий мастурбатор»: у країні лад, опозиція під контролем, кардинальних реформ у будь-яких сферах проводити не треба, бо експорт нафти та газу дає достатньо коштів для держави. Залишається тільки сидіти в такому собі сомнамбулічному стані та тримати ніс по вітру – слідкувати, що робиться у країні та за її межами. А також рахувати, скільки нафти та газу пішло по одній трубі, скільки доларів та євро накапало з іншої. Єдине, чого президент боїться – так це НАТО й терористів, і, як показують останні події у Волгограді – терористів він боїться недарма, – розповідає Олег Рябо.

 

Наступною буде «Кузькина мать»


Олег Рябо каже, що продовжить свій цикл на політичну тему, і наступним буде алегоричний образ «Кузькина мать». Ну, пам’ятаєте, при Радянському Союзі генсек Микита Хрущов уславився тим, що на офіційному заході бив по столу черевиком, примовляючи: «Я вам покажу Кузькину мать»… Сучасні політики, на думку Олега Рябо, часто наслідують Хрущова у своїх неоднозначних висловлюваннях та вчинках, якими смішать та приголомшують людей. Це й символізуватиме «Кузькина мать» – казковий персонаж, чимось схожий на Бабу Ягу.

 

"Кременчуцький ТелеграфЪ" від 9 січня 2014 року

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх